• BIST 9672.75
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 9 °C

Sağlığın sırrı bu diyetlerde

Sağlığın sırrı bu diyetlerde
ABD’nin önemli haber dergilerinden U.S News & World Report ülkenin önde gelen uzmanlarına danışarak en iyi 10 diyeti seçti.


DASH DİYETİ

Genel Bakış
Tip:
Dengeli
Amaç: Yüksek tansiyonu düşürmek ve engellemek.
İddia: Sağlıklı yemek hipertansiyonu düşürür ve vücuda da zarar vermez.
Teori: Potasyum, kalsiyum, protein ve lifli yiyecekler yüksek tansiyonla savaşır. Sadece size bugüne dek söylenen yiyecekleri tüketin. Meyve, sebze, tam tahıllılar, protein ağırlıklı olanlar ve düşük yağlı süt ürünleri. Bunlar dışında fazla kalorili, şekerli yiyecekler ve kırmızı etten kaçınıp, tuzu da keserseniz diyet başarılı olacaktır. DASH diyeti aynı zamanda kötü kolesterolü de düşürür. DASH diyeti ABD Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsü tarafından geliştirildi.

DASH diyeti nasıl yapılıyor?
Günde 2 bin kalorilik bir diyet için, 6-8 porsiyon tahıl (1 porsiyon tahıl 50 gram ekmek veya 80 gram makarnadır), 4-5 sebze, 4-5 meyve, 2-3 yağsız veya az yağlı süt ürünü, 6 veya daha az porsiyon yağsız et (1 porsiyon 30 gramdır) tüketilmelidir. Haftada ise 4-5 kez 30’ar gramlık çerez, 2-3 kez yağ ve 5 veya daha az şekerli yiyecek tüketilebilir. Günde 2 bin 300 miligram tuz da yenebilir. Bu oran 1500 miligramda kalırsa çok daha faydalı olur. Diyet çerçevesinde her öğüne 1 porsiyon sebze veya meyve eklemeye çalışın.

Başta kilo vermek üzere hazırlanmamış bir diyet olan DASH’ın zayıflamayı da sağladığı görüldü. 2010’da yapılan bir araştırmada, DASH diyeti uygulanan aşırı kilolu kişilerin 4 ay sonunda 9 kilo kaybetti. Yüksek tansiyonu düşüren DASH diyeti kalbe de iyi gelir. DASH diyeti Amerikan Diyabet Derneği’nin beslenme önerilerini de yansıtıyor. Sağlık riski yaratmaz. Ancak başlamadan önce doktorunuza danışın.

Uygulaması ne kadar kolay?
DASH diyeti aşırı yağlı, şekerli ve tuzlu yiyecekleri yasaklasa da kişiyi çok fazla kısıtlayan bir diyet değildir. Dışarıda yemek yerseniz tuzlu, büyük boy ve yağlı porsiyonlardan kaçının. Fazla alkol tansiyonu yükseltir. Beyne, karaciğere ve kalbe zarar verir. Alkol kullanımı kadınlarda günde 1, erkeklerde 2 kadeh ile sınırlıdır.

Egzersiz
DASH çerçevesinde zayıflamayı amaçlıyorsanız egzersiz önerilir. Başlangıç için her sabah ve her akşam 15’er dakikalık yürüyüşler yapabilirsiniz.
Daha sonra isterseniz yürüyüşlerin yoğunluğunu ve süresini artırabilirsiniz. Kendinize yüzme, bahçeyle ilgilenme gibi aktiviteler yaratabilirsiniz.

Yap Yapma
Yap: Tam tahıllı yiyecekler ve sebze tüketin. Bu besinler lif, kalsiyum, protein ve potasyum açısından güçlüdür. Kümes hayvanları ve balık tüketin. Az yağlıdırlar ve kalbi desteklerler.
Yapma: Tuz tüketmeyin. Yerine değişik ot, baharat ve limon tercih edin.
Şeker ihtiyacınızı tatlı yerine meyve ile giderin.

Yarın: MAYO CLINIC VE AKDENİZ DİYETİ
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5785 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim