Dünyada bütün büyük devletlerin sağlık politikalarının içinde olan obezite tedavisinde hedefi doğru koymanın önemine değinen Dr. Yavuz Furuncuoğlu, obezite tedavisinde ilk önce uygulanacak doğru adımın 6 ayda yüzde 5-10 kilo vermek olduğunu belirterek, "Yüzde 10 kilo vermek hastalıkların yüzde 50'sini önlüyor. Hedefimiz hastalarımızı manken yapmak değil. Yüzde 10 kilo vermekle obezite nedeniyle gerçekleşen ölümlerin yüzde 10'unda azalma oluyor. Diyabete bağlı ölümlerde yüzde 30, kansere bağlı ölümlerde de yüzde 40 azalma oluyor" dedi.
“Kısa süreli spor salonuna yazılmanın bir faydası yok”
Şişmanlığın dereceleri olduğunu ifade eden Dr. Yavuz Furuncuoğlu, “Şişmanlık anne karnında iken başlıyor. Biz hastalarımızı manken yapmak için bir programın içine sokmuyoruz. Bizim için öncelikli olan onların sağlığı ve sosyal hayata uyum sağlayabilmeleri. Bütün ileri tetkikleri yapılan hastayı bir programın içine alıyoruz. Bu programın içinde, ilaç tedavisi, diyet ve egzersiz mutlaka var. Ancak hayatı boyunca hiç spor yapmamış bir insana; biz, haydi koşmaya başla diyemeyiz. Bu nedenle kısa süreli ama düzenli egzersizler çok önemli. Aşırı fiziksel aktivite insanı yaşlandırıyor. Günde ortalama 30-45 dakika yürüyüş en faydalı aktivitedir. 45 dakika süren bir egzersiz bizim için yeterlidir. Ciddi hastalar tempolu spor yapamaz. Ölebilirler. 40-50 yaşına kadar spor yapmamış bir insan, bu yaştan itibaren hızlı bir şekilde spor yapmaya başlarsa bunu kaldıramaz. Kısa süreli olarak spor salonuna gitmenin faydası yoktur. İki-üç ay ağır bir spor yapıp, 10-20 kilo verip, sonra sporu bırakmak yanlış olur. Yeniden kilo alınmasına neden olur. Düzenli egzersiz en doğru ve sağlıklı olanıdır. Sadece zayıflamak için değil, sürekli egzersiz yapılmalıdır” diye konuştu.
"Kişiye özel obezite tedavisi"
Obezite tedavisinde hedefi doğru koymak gerektiğinin altını çizen Dr. Yavuz Furuncuoğlu, “Obezite tedavisinde doğru olan 6 ayda yüzde 5-10 kilo vermektir. Yüzde 10 kilo vermek hastalıkların yüzde 50’ni önlüyor. Ne olursa olsun kilo verilmelidir gibi bir hedef olmamalıdır, sağlıklı bir yöntemle kilo verilmelidir. Dengesiz ve kontrolsüz kilo kayıpları sağlığın kaybolmasına neden olabilir. Tek yönlü beslenme kesinlikle olmamalıdır. Örneğin sadece lahana çorbası içerek zayıflama olmaz. Bilinmeyen ispat edilmemiş yöntemlerle zayıflama olmaz. Aşırı kilo kaybı ile zayıflama olmamalıdır. Hızlı kilo vermek sağlıklı kilo vermek demek değildir. Kilo yağdan verilmelidir. Kas ve su kaybı ile verilen kilo hem sağlığı bozar hem de kolayca geri alınmasına neden olur. Yüzde 10 kilo vermekle obezite yüzünden ölümlerde bile yüzde 10 azalma oluyor. Diyabete bağlı ölümlerde yüzed 30, kansere bağlı ölümlerde yüzde 40 azalma oluyor. Dışardan aldığınız gıdaların mutlaka etiketlerini okuyun. Light ürün diğe aldığınız birçok şey kilo yapabiliyor. Gerçek light (diyet) gıda 100gr’ında 3 gr’dan az yağ içeren gıdadır. Şişmanlığın dereceleri vardır. İnsanlarımız şişman=obez denilince karikatürize edilmiş tipleri anlıyor. Halbuki Obezite hastalık oluşturabilecek şişmanlıktır. Hafif, orta ve ileri derecede şişmanlık vardır. Obezler bütün dünyada aç insanların sayısını geçmiştir. Obezitede bizim için iç organların yağlanması çok önemlidir. Çünkü hastalıklara neden olan iç organ yağlanmalarıdır. Alınan enerji, harcanan enerjiden daha fazla olduğu durumlarda şişmanlık başlıyor. Biz Medical Park Göztepe’de bütün hastalarımıza kişiye özel tedaviler yapıyoruz” dedi.
"Obezler gece rahat uyuyamazlar"
Sorumlusu Dr.Yavuz Furuncuoğlu, 300 obez hastada yaptığı çalışmasında şişmanlığın derecesi ile gece uykusu süreleri arasında belirgin bağlantılar bulduğunu belirtti. Dr.Furuncuoğlu, "Gece uyku süresi ve kalitesi ile obezite arasında ciddi bağlantılar bulunmuştur. Daha az ve kalitesiz bir uyku obeziteye davetiye çıkarmaktadır Obezlerin çoğu da gece rahat uyuyamaktadır. 300 obez hastada yaptığımız çalışmada şişmanlığın derecesi ile gece uyku süreleri arasında belirgin bağlantılar bulunduğu ortaya çıktı. Buna göre obez kişilerin çoğu 6 saatten az uyumaktadır ve gece uyanmaktadır Aşırı obez kişilerin yüzde 92'i geceleri uyanmakta ve kaliteli uyuyamamaktadır. Obez insanların yüzde 82'si, fazla kilolu insanların ise yüzde 7.8 i gece uyanmaktadır. Ayrıca yine 740 hasta üzerinde yaptığımız başka bir araştırma sonucunda da obezitenin ciddi hastalıklara neden olduğu ortaya çıkmıştır. Şişman insanların yüzde 86'sında ek bir hastalık saptanırken, sadece yüzde 14'ü normal bulunmuştur. En sık rastlanan hastalıklar arasında da yüzde 42.4'le karaciğer yağlanması, yüzde 38.3'le kan yağlarının yüksek bulunması, yüzde 30.2 ile de şeker hastalığı ve gizli şeker ortaya çıkmıştır. 359 kişi üzerinde yaptığımız başka bir çalışmaya göre de günde 8 saatten fazla televizyon ve bilgisayar başında vakit geçirenlerin yüzde 91.5'i obez veya aşırı obezdir" diye konuştu.
Sadece lahana çorbasıyla zayıflanmıyor
Kişiye özel tedavi gerekiyor... Çağımızın en büyük hastalıklarından biri olarak kabul edilen şişmanlık, dünyada çığ gibi büyümeye devam ediyor.
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 2598 defa okunmuştur
Etiketler: Beslenme, Diyet, Çocuk Sağlığı, sgk, sağlık, güzeller, Hamilelik, Erkek Sağlığı, sgk, Kanser, Diyabet, Göz Sağlığı, Kalp Sağlığı, Güzellik, Estetik, ağız, diş, cinsel yaşam, fizik tedavi, ruh, psikiyatri, psikoloji, psikol
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Uzmanından çok rastlanan 8 hastalıkla ilgili değerlendirmeBiruni Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Alihan Oral, hastalıkların erken teşhisi ve doğru tedavi yöntemleri ile hastaların yaşam kalitesini önemli ölçüde iyileştirilebildiğini ifade etti.
Aşırı tuz tüketimi böbrek ve kalp hastalıkları riskini artırıyorTrakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, aşırı tuz tüketiminin böbrek yetmezliği ve kalp hastalıkları riskini artırdığını söyledi.
Astım ve KOAH hastaları Çankırı'daki tuz mağarasındaki tedaviyle rahat nefes alıyorÇankırı'da Hititler döneminden beri tuz elde edilen ve "Yer Altı Tuz Şehri" diye adlandırılan mağarada tedavi gören astım ve Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) hastaları yeniden rahat nefes almanın mutluluğunu yaşıyor.
Biruni Üniversite Hastanesinden sahte balın sağlığa olumsuz etkileri üzerine değerlendirmeBiruni Üniversite Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Alihan Oral:
- 09:18 - İstanbul İl Sağlık Müdürü Güner, AA'nın "Yılın Kareleri" oylamasına katıldı
- 09:03 - Gelibolu'da "Serviks Kanseri Farkındalık Ayı" dolayısıyla stant açıldı
- 03:58 - Araştırma: Londra, İngiltere'nin en hızlı yaşlanan şehri
- 01:13 - Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi (2)
- 01:03 - ABD'de, Soykırıma Karşı Doktorlar, İsrail'in alıkoyduğu doktor Ebu Safiyye'nin serbest bırakılmasını istedi
- 01:03 - Bakan Işıkhan'dan Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifinin yasalaşmasına ilişkin paylaşım
- 00:58 - Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi (1)
- 00:18 - Sinop'ta kalp krizi geçiren doktor hayatını kaybetti
- 23:38 - Sağlık Bakan Yardımcısı Kırbıyık Suriye'yi ziyaret etti
- 23:03 - Serik'te organ bağışı farkındalık programı düzenlendi
- 22:13 - Bebek Ölümlerini ve Özel Sağlık Kuruluşlarını Araştırma Komisyonu, SGK yetkililerini dinledi
- 21:53 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, ambulanslara ilişkin yönetmelik düzenlemesini değerlendirdi:
- 19:39 - CHP'li Sarıbal, aile hekimlerinin iş bırakma eylemlerini destekledi
- 18:58 - Kastamonu 112 Acil Çağrı Merkezi 2024'te 388 bin 826 çağrı karşıladı
- 18:23 - DSÖ: Gazze'de 12 binden fazla kişi tıbbi tahliyeye ihtiyaç duyuyor
- 18:13 - UNICEF: Yeni yıl Gazze'deki çocuklar için daha fazla ölüm ve acı getirdi
- 17:03 - Sağlık-Sen Genel Başkanı Doğan, Kırşehir'de ziyaretlerde bulundu
- 16:58 - Uzmanından "tüberkülozun tedavi süreci disiplin gerektirir" uyarısı
- 16:53 - Şanlıurfa'da ambulans helikopter 25 günlük bebek için havalandı
- 16:44 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2025/02
- 16:38 - Niğde Emniyet Müdürü Delen ve Sağlık Müdürü İnan, AA'nın "Yılın Kareleri" oylamasına katıldı
- 16:38 - İl Sağlık Müdürü Pehlevan, Kocaeli'deki sağlık yatırımlarını inceledi
- 16:33 - Gazze'deki Nasır Hastanesi'nin bazı bölümleri yakıt sıkıntısı nedeniyle faaliyet gösteremiyor
- 16:28 - Gelibolulu öğrencilerden Sağlıklı Hayat Merkezine ziyaret
- 15:53 - ABB'nin başlattığı ücretsiz HPV aşısı uygulamasında ilk dozlar yapıldı
- 15:48 - İstanbul'da sağlık çalışanları eylem yaptı
- 15:28 - 34 Türk teknoloji girişimi CES 2025'te dünya sahnesine çıktı
- 14:58 - Mersin'de zehirlenme şüphesiyle ölen 2 çocuğun cenazesi defnedildi
- 14:53 - İngiltere'de birçok hastane grip vakalarındaki artış nedeniyle "kritik durum" ilan etti
- 14:48 - Tunceli'de diyaliz hastalarına keman dinletisiyle moral verdi
- 14:38 - Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Polat, gazetecilerle buluştu
- 14:23 - Muğla'da hastane otoparkı genişletilerek hizmete açıldı
- 14:23 - İzmir'de doktoru darbeden 3 sanık yeniden yargılanıyor
- 13:13 - Menteşe'de 200 yataklı acil durum hastanesi yapılacak
- 12:03 - Demre'de hayvan sağlığına yönelik çalışmalar yapıldı
- 12:03 - Diyarbakır'da ambulans helikopter lösemi hastası için havalandı
- 11:53 - Siirt'te geçen yıl kamu sağlık hizmetlerinden 4 milyon 106 bin 299 kişi faydalandı
- 11:43 - Şanlıurfa'da parmakta sıkışan yüzük itfaiye ekibince hastanede çıkarıldı
- 11:38 - BM: İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'de hastaneler "ölüm tuzağına" dönüştü
- 11:18 - Mersin'den zehirlenme şüphesiyle Ankara'ya sevk edilen 4 kardeşten 1'i öldü
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
- Sinop'ta kalp krizi geçiren doktor hayatını kaybetti
- Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi (1)
- Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi (2)
- Bakan Işıkhan'dan Genel Sağlık Sigortası'na ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifinin yasalaşmasına ilişkin paylaşım
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim