• BIST 9975.98
  • Altın 2976.723
  • Dolar 35.1352
  • Euro 36.6264
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 11 °C

"Sadece hafta sonu spor yapmayın"

"Sadece hafta sonu spor yapmayın"
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Semih Gür, sadece hafta sonu spor yapmanın çok doğru olmadığını belirterek, onlarda yaralanmaların daha sık olduğunu kaydetti.

Türkiye Spor Yaralanmaları, Artroskopi ve Diz Cerrahisi Derneği'nin (TUSYAD) düzenlediği 10. Türk Spor Yaralanmaları, Artroskopi ve Diz Cerrahisi Kongresine de başkanlık eden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Semih Gür,  spor yaralanmalarından korunmak için kişinin kendinden kaynaklanan nedenler ile çevresel faktörleri ortadan kaldırması gerektiğini söyledi.

Kişinin spor yaptığı ortam, saha, zemin, hava şartları, kapalı ortam ve havalandırmanın yeterliliği, kullanılan ayakkabı ve koruyucu malzemelerin kalitesinin önemli olduğu vurgulayan Gür, bunlara dikkat edilmeyen durumlarda spor yaralanmalarının fazla görüldüğünü bildirdi. Isınmadan spor yapmanın, spor yaralanmalarının başlıca nedeni olduğuna da işaret eden Gür, ''Spor yaralanmalarına karşı ısınma ve soğuma hareketlerine dikkat etmek lazım. Isınma hareketleriyle kasları biraz gevşetip, ısıtıp ondan sonra spora başlamalıyız. Her hareketi yavaş yavaş artırarak, bu sistem içinde kaslarımızı güçlendirerek yapmamız lazım'' diye konuştu.

Spor yaralanmalarının ortadan kaldırılamayacağını ancak azaltılabileceğini anlatan Gür, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Kişiyi tamamen iyi bir sporcu yapın, spor için iyi bir ortam sağlayın karşı takımdan bir sporcunun hatalı bir hareketi spor yaralanmalarına neden olabiliyor. Sporda fair play önemli. Sporun bir yaşam biçimi olması gerekiyor. Çocukluktan itibaren spor ahlakıyla, spor kültürüyle gelişmek gerekiyor. O nedenle spor yaralanmalarını ortadan kaldırmak mümkün değil ama önlemlerle önlenebilir.''

Halı sahada yaralanma daha çok oluyor

Sadece hafta sonu spor yapmanın çok doğru olmadığını da belirten Semih Gür, ''Halı sahalarda yaralanmalar daha sık oluyor. (Hafta sonu bir saat top oynamayın) diyemeyiz ama eğer böyle spor yapılıyorsa kişinin ısınmaya dikkat etmesi gerekiyor. Spor yaparken ısınma periyodu geçirmek, iyi ısınmak gerekiyor. Sporun belli periyotlarda yapılması gerekiyor. Spor yaralanmalarından korunmanın temel felsefesi yaptığın işe saygı duymak, yaptığın işten zevk almak, daha uygun ortamda yapmaya çalışmaktır'' diye konuştu. Spor yaralanmalarında en çok diz ve ayak bileği yaralanmalarıyla karşılaştıklarını kaydeden Semih Gür, şu bilgileri verdi:

''Yaralanmalar zorlanmayla başlıyor, yumuşak doku zedelenmeleri, menisküs, ön çapraz bağ, kıkırdak problemleri oluyor. Çivi çiviyi sökmüyor. Kişi kendini kötü hissettiğinde, yaralanma olduğunda o spora ara vermesi gerekiyor. Yaralanma olduysa doktora başvurmak gerekiyor, önemsiz yaralanma bile ileride ciddi sakatlıklara neden oluyor. (Bir şey olmaz, ayağım burkuldu) demememiz lazım. Yanlış bir şey olduktan sonra tedavi etmek zordur, yaralanmayı engellemek daha kolay ve ucuzdur. Yaralanmaları önleyici önlemler almalıyız.''

Spor yaralanmalarından korunmak için de çevresel faktörleri ve kişinin kendinden kaynaklanan nedenleri ortadan kaldırmak gerektiğini vurgulayan Gür, ''Sigara, alkol, uyuşturucu alan insanlar daha çabuk yaralanıyor. Zihinsel yorgunluk, sigara ve alkol gibi alışkanlıklar, konsantrasyon yetersizliği, psikolojik faktörler de spor yaralanmalarının önemli nedenlerinden. Aşırı alkol alınan bir geceden sonra spor yapmak sakatlanmayı beraberinde getiriyor'' dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2559 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim