• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 9 °C

Saçlarınızın dökülmesini nasıl önlersiniz?

Saçlarınızın dökülmesini nasıl önlersiniz?
Erken dönemlerde de başlayabilen saç dökülmelerine karşı uzmanlar öncelikle genleri sorumlu tutsa da, alacağınız bazı önlemler ile bu dökülmeleri yavaşlatabilirsiniz.

Erken dönemlerde de başlayabilen saç dökülmelerine karşı uzmanlar öncelikle genleri sorumlu tutsa da, alacağınız bazı önlemler ile bu dökülmeleri yavaşlatabilirsiniz.

Askmen isimli internet sitesinde yer alan habere göre, yaşlandıkça vücudumuz da bizimle birlikte yaşlanıyor. Özellikle Erkeklerin 35 yaşına geldiklerinde üçte ikisinin saçı dökülmeye başladığını belirten uzmanlar, saç dökülmesini önlemenin yollarını şöyle anlatıyorlar:

Saç dökülmesine neler yol açar?

Her ne kadar saç dökülmesinde suçlu anne ya da babadan gelen genler ise de önlenebilen başka nedenler de var. Yetersiz beslenme, enfeksiyon, reçeteli ilaçlar, kimyasal saç ürünleri ve hatta duygusal stres de saç dökülmesine yol açabiliyor.

Daha fazla balık tüketin: Balık sadece protein ve minerallerle dolu değildir. Aynı zamanda balık iyi bir Omega-3 ve D vitamini kaynağıdır. Bu iki besin maddesi de kemoterapi hastalarında saç dökülmesini önlemede faydalıdır.

Demir seviyenizi kontrol altında tutun: Kadınlar arasında daha yaygın olan demir eksikliğine bağlı kansızlık, saç dökülmesinin bilinen nedenidir. Fakat saç dökülmesi sizin fark edebileceğinizden az olabilir. Beslenmenize kabak çekirdeği, kinoa ya da tofu gibi demir bakımından zengin yiyecekler eklerseniz, bu gıdalar saç dökülmesini önlemede yardımcı olabilir. Ancak kırmızı et ya da yumurtadan uzak duran vejetaryenler için yeterince demir almak daha zordur.

B vitamini unutmayın: Biyotin, B2 ve B12 vitaminleri saç gelişimi için önemlidir. B vitaminine ya da demire ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, ilaç kullanmaya başlamadan önce doktorunuza danışın. Daha basit bir çözüm olarak ise beslenmenizi bu eksikliğe uygun olarak yapılandırabilirsiniz.

Stresinizi kontrol altına alın: Herhangi bir zaman diliminde saçlarınızın yüzde 85'i büyüme, gelişme dönemindeyken yüzde 15'i de son ölüm aşamasındadır. Stresli olaylar ise saçlarınızın yüzde 30-40'ının ölmesine yol açan doğal döngüye yol açan bir şok oluşturabilir. Sonuç olarak 3 ay sonra köpeklerin tüylerini dökmesi gibi siz de saçlarınızı dökmeye başlayabilirsiniz. Bu nedenle saç kaybını önlemek için stresle mücadele etmenin yollarını arayın.

Reçeteli ilaçların prospektüslerini okuyun: Birçok insan kemoterapinin saç dökülmesini hızlandırdığını biliyor. Fakat reçeteli ilaçlar da saçlarınızı dökebilir. Örneğin, kan inceltici ya da psikiyatrik ilaçlar saç dökülmesini hızlandırıyor. Bu nedenle ilaçları içmeden önce prospektüslerini iyice okuyun.

Kişisel hijyene önem verin: Saçınızın derisini ve saçınızı temiz tutmak, saç derinizde oluşabilecek herhangi bir mantar enfeksiyonu oluşumunu engeller. Böylece saçlarınız dökülmez. Fakat saç derinizi çok fazla şampuanlamayın, çünkü bu durum saç derinizdeki sebase bezlerinin hasarına yol açabilir.

Düzenli egzersiz yapın: Düzenli egzersiz kelliği önlemede önemlidir. Egzersiz stresi yatıştırır ve derideki kan dolaşımını düzenler. Egzersiz yaptığınızda oluşan ter de deri üzerindeki zararlı maddelerin atılmasına yardım eder
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4527 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim