Havanın sıcaklığı, kişinin sağlık problemleri, yenilen yiyeceklerin hepsinin saçların sağlığı üzerindeki etkisi büyüktür. Peki saçlarınızı korumak için nelere dikkat etmelisiniz?
WebMD isimli internet sitesinde yer alan haberde, saçlarınızın sağlıklı olması için dikkat etmeniz gereken konulara dikkat çekiliyor:
İnce telli saçlarınızı silikonla güçlendirin: İnce, cansız saçlar en yaygın saç problemlerinden biridir. Fakat kadınların büyük çoğunluğu bunun için en iyi tedaviyi bilmezler. Fazla bakım kremi kullanmak saçları güçsüzleştirir. Dimethicone veya cyclomethicone (siklometikon) içeren ürünleri kullanmalısınız. Bu ürünler saçınızın yağlı görünmeksizin daha dolgun ve canlı olmasına yardım eder.
Sağlıklı saçlar için balık ve kuru yemiş tüketin: Vücudunuzu daha güçlü yapmanız için yediğiniz yiyecekler saçlarınızın da sağlıklı olmasını sağlar. Somon balığı ile fındık, ceviz gibi sert kabuklu yemişlerdeki protein ve omega-3 yağ asitleri saç derinizin daha sağlıklı olmasını sağlar. Yapraklı sebzelerde, fasulyede ve havuçta bulunan besin maddeleri saçlarınız için de yararlıdır. Diyet yaparken dikkat edin, çinko, protein ya da biyotin gibi bazı besin maddelerinin eksikliği saçlarınızın kırılgan olmasına ya da dökülmesine neden olur.
Saçlarınızın parlaklığını ılık suyla koruyun: Sıcak su saç derinizin üzerindeki yağ tabakasını soyabilir. Bu tabaka doğal nemlendirici gibidir ve saça parlaklık verir. Fakat, bu durum saçlarınızın donuklaşmasını önlemek için soğuk suyla duş almanız gerektiği anlamına gelmez. Bunun yerine saçlarınızı ılık suyla yıkayın. Saçınızı şampuanlarken saç derinize yavaş yavaş masaj yapın.
Saçlarınızdaki kırıklardan proteinle kurtulun: Sık sık saç şekillendirme, boyama, perma saçınızın koruyucu dış tabakasına zarar verebilir ve böylece saçınızda kırılmalar oluşur. Bu hasarı onarmak için saç ürünleri mevcut. Protein içeren bakım ürünleri kullanmalısınız. Bunlar saçınızın içine işler ve kırıkları onarır.
Kızıl canlılık: Saçlarınızın dolgunluğu, gürlüğü genlerinizle ve şekillendirme tekniğinizle ilgilidir. Doğuştan saçları kızıl olan kişilerin saçları daha kalındır. Sarışınların saçları ise en ince olandır. Saç renginiz ne olursa olsun saçlarınızın hacmini artırabilirsiniz. Saçlarınız iyiyse, kuruturken ya da maşa, düzleştirici gibi cihazlarda şekillendirirken düşük ısı ayarını kullanın.
Güçlü saç kurutma makinelerinden uzak durun: Saçınızı şekillendirmek için güçlü saç kurutma makineleri kullanabilirsiniz. Fakat, yapılan bir araştırma tüm saç kurutma makinelerinin yaklaşık aynı sürede kuruttuğunu gösterdi. Bazıları diğerlerinden daha fazla gürültülü olabiliyor. Tüketici araştırma grubu, daha pahalı kurutucuların daha az ses çıkardığını, daha ucuz olanların ise daha fazla ses çıkardığını belirledi.
Saç dökülmesini sınırlandırmak için saçınızı daha az fırçalayın: Günde 100 saç telinin dökülmesi hakkındaki efsaneye inanıp saçlarınızı çok fırçalamayın. Saçlarınızı çok fazla fırçalamak saçınızın kopmasına yol açar. Bazı saç kayıpları normaldir. Birçok insan her gün ortalama 50-100 tel saçı dökülür. Bu saçlar gelişimini bitirmiş saç telleridir. Fazladan saç dökülmesini en aza indirmek için, saçlarınızı ıslakken fırçalamayın.
Saçınıza zarar veren şekillendirmeden uzak durun: Sıkı at kuyrukları ve saç örgüleri saçınızı koparabilir ve saç foliküllerine zarar verebilir. Hatta saçınızın bu şekilde sürekli çekilmesi saç dökülmesine bile neden olabilir. Islak saç daha kırılgan olduğu için saçınız kurumadan örmeyin ve at kuyruğu şeklinde toplamayın.
Paranızı pahalı markalara yatırmayın: Tanınan marka şampuanlara fazladan para vermeyin. Bu ürünler doğal bitkiler içerebilir, fakat bu onların daha iyi oldukları anlamına gelmiyor. Bir araştırmada bin 700 atkuyruğu saç örneği üzerindeki ürünleri test edildi ve daha pahalı şampuanların ucuzlarından daha iyi performans göstermediklerini belirlediler. Pahalı ürünler yerine saç türünüze uygun şampuan ve saç bakım kremlerini tercih edin.
Kışın saçınıza daha fazla dikkat edin: Kış aylarında nem miktarı az olduğu için kış havası saçlarınızın daha fazla statik elektrikle yüklenmesini sağlar. Bunu etkisiz hale getirmek için saç bakım kremi kullanın. pH dengesi iyi olan şampuanlar elektriklenen saç buklelerini düzeltebilir.
Saçı kıvırcık olanlar fırça kullanmasın: Kıvırcık saç kırılmaya, kurumaya daha yatkındır. Kıvırcık saçı ellerinizle düzeltmek, taramak fırçadan veya taraktan daha iyidir. Polimer içeren saç bakım kremleri saçınızı yumuşatır ve taranması kolaylaşacaktır.
Saçınızın rengini değiştirmeyin: Esmerler saçının sarı olmasını, sarışınlar da koyu renkli olmasını ister. Ancak saçlarınızın rengini değiştirmek saçınıza zarar verir.
Saç boyası hakkındaki gerçekleri öğrenin: Saçlarınızı sık sık boyatmak saçınıza zarar verir, ancak sağlığınıza zarar vermez. Bir çok çalışma saç boyası ile kanser arasında bir bağ olmadığını gösterdi.
Saç kurutma makinesini sık kullanmayın: Sık sık saç kurutma makinesi kullanmak saçlarınızı yıpratır ve saçlarınızın dökülmesine yol açabilir. Saçlarınızı kuruturken sıcaklık ayarını düşürün. Daha ince telli saçlar sıcaktan dolayı daha fazla zarar görür.
Saçlarınızı güneşten koruyun: Güneş cildinize zarar verirken, saçlarınızı da yıpratır. Güneşe uzun süre maruz kalmak özellikle boyalı saçlarınızı kurutur. SPF koruması olan saç spreyi kullanın ya da güneşin etkisinin güçlü olduğu saatlerde şapka takın.
Saçınızı bir süre dinlendirin: Saçınız tarandıkça, fırçalandıkça, kurutuldukça ve kimyasallarla karşılaştıkça zarar görür. Hatta havluyla saçınızı kurulamak bile saçınıza zarar verir. Eğer saçlarınız bu nedenlerden dolayı yıprandıysa saçınızı bir süre şekillendirmeyin, dinlendirin.
Saçınızdaki değişikliklere dikkat edin: Saç dökülmesi veya kırıkların artması gibi saçınızdaki ani değişimler bir sağlık probleminin belirtisi olabilir. Örneğin, saçların dökülmesi tiroit hastalığı, demir eksikliği ya da bağışıklık hastalığından kaynaklanabilir. Kullandığınız bazı ilaçlar da saç dökülmesine neden olabilir. Saçınızdaki değişimler hakkında endişeleniyorsanız, bir dermatoloji uzmanına başvurun.
Saçlarınızı korumanın yolları
Kadınların güzelliğini ön plana çıkaran saçların korunması ve bakımı kolay değildir.
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak:
Bu haber toplam 5782 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Eskişehir'de Kadın Sağlığı Eğitimi Projesi'nin değerlendirme toplantısı düzenlendiEskişehir Valiliği himayesinde, Vali Hüseyin Aksoy'un eşi Hülya Aksoy'un koordinatörlüğünde yürütülen Kadın Sağlığı Eğitimi Projesi'nin değerlendirme toplantısı yapıldı.
Emine Erdoğan'dan anne adaylarına "normal doğum" çağrısı"Bugün Türkiye'de dünyaya gelen iki çocuktan birisi sezaryen ile doğuyor"
Kadın Danışma Merkezi Onlara Işık OluyorTepebaşı Belediyesi Kadın Danışma Merkezi psikososyal ve psikolojik destek, hukuki destek ve beslenme danışmanlığı gibi hizmetler ile kadınlara katkı...
Artan Küresel Sağlık Problemleri Ebelik Mesleğinin Önemini ArttırıyorDünya Ebeler Haftası çerçevesinde Türkiye Hastanesi tarafından düzenlenen bu yılki sempozyumun ana teması "Küresel Değişim ve Ebelik" oldu.
Medicana Sağlık Grubu'ndan "farklı yaş gruplarındaki kadınlar için" beslenme önerileriMedicana Kadıköy Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Dilara Durak: - "Gün içinde yeterli miktarda protein ve lif eklemek de büyük önem taşır, günlük olarak salata ve meyve tüketmeyi alışkanlık haline getirmek önemlidir"
- 18:38 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, TÜSEB Başkanı Kervan ve beraberindeki heyetle bir araya geldi
- 17:53 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, 3. Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'nde konuştu:
- 17:38 - Ödemiş'te Diyabet Farkındalık Sempozyumu düzenlendi
- 17:23 - Edirne 112 Acil Çağrı Merkezi 10 ayda 54 bin çağrı cevapladı
- 17:18 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması sanık savunmalarıyla devam ediyor
- 16:53 - Beypazarı Aile Yaşam Merkezi'nde Ağız ve Diş Sağlığı Semineri düzenlendi
- 16:53 - Niğde'de 12 günlük bebeğin kalbinde iki büyük atardamar arasındaki açıklık ameliyatla kapatıldı
- 16:43 - Muğla'da ambulansın çarptığı kadın öldü
- 16:33 - Van Eğitim Araştırma Hastanesi Tüp Bebek Merkezi çocuk hayali kuranların hizmetinde
- 16:23 - Medipol Sağlık Grubunca "Ağız ve Diş Sağlığı Festivali" düzenlendi
- 16:08 - Emine Erdoğan, Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'ne mesaj gönderdi:
- 15:53 - Sivas Cumhuriyet Üniversitesine yeni anjiyografi cihazı alındı
- 15:33 - Diyarbakır Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, 10 ayda 479 bin 115 hastaya hizmet verdi
- 15:28 - Sivrihisar'da, sağlık yaşama yürüyüşle dikkati çektiler
- 15:18 - DSÖ'den "Gazze'deki en az 12 bin hastanın acil tıbbi tahliyesi yapılmalı" çağrısı
- 14:03 - "Mucize Organ Beyin Sempozyumu"nun dördüncüsü İstanbul'da yapıldı
- 11:18 - Bingöl'e "sismik izolatör" ve "viskoz sönümleyici damper" sistemiyle hastane yapılıyor
- 11:13 - Havadaki partikül madde kirliliği göz kliniklerine başvuruları artırıyor
- 11:03 - Sanal kumar ve bahis bağımlılığı çocuklar ile gençleri tehdit ediyor
- 10:53 - Probiyotik besinler dişte çürük oluşumunu engelliyor
- 10:53 - "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması 4. gününde sürüyor
- 09:17 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/45
- 01:30 - TBMM kararı Resmi Gazete'de
- 19:43 - Bingöl Adaklı Devlet Hastanesinde hasta yatışı hizmeti verilmeye başlandı
- 19:18 - Manisa'da evinde yangın çıkan hemşire hayatını kaybetti
- 19:08 - TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve DİSK Meclis'te taleplerini dile getirdi
- 17:58 - Uzmanından ağız sağlığını korumak için öneriler
- 17:38 - Osmaniye Devlet Hastanesine "Anne Dostu Hastane" ödülü verildi
- 17:28 - İtalya'da sağlık çalışanları 24 saatlik greve gitti
- 17:13 - Siirt'te Dünya Çocuk Hakları Günü'nde Gazze'deki çocuklar için sessiz yürüyüş yapıldı
- 16:38 - Karabük'te uyuşturucu ve bağımlılıkla mücadele toplantısı yapıldı
- 16:28 - Eskişehir'de aile diş hekimliği farkındalık eğitimi protokolü imzalandı
- 16:23 - Eskişehir'de "Lise Düzeyindeki Okullarda İlk Yardım Farkındalığının Artırılması İş Birliği Protokolü" imzalandı
- 16:18 - Bahçesaray'da rahatsızlanan kişi ambulans helikopterle Van'a nakledildi
- 15:58 - Mardin'de "İşitme Tarama Referans Merkezi" açıldı
- 15:53 - Sağlık Bakanlığı, 10 ayda özel sağlık tesislerine yönelik 55 bine yakın denetim gerçekleştirdi
- 15:28 - TİDER ve Cargill'den Orhangazi'ye Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi
- 15:03 - Trump'ın ABD federal sağlık hizmetlerine aday gösterdiği Mehmet Öz, bu göreve getirilecek ilk Türk olacak
- 15:03 - Saadet Partisi Grup Başkanvekili Şahin'den "yenidoğan çetesi" davasına ilişkin açıklama:
- 11:53 - Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'nden Dünya KOAH Günü dolayısıyla açıklama
- Pandemi Hastaneleri konulu duyuru
- Elektif İşlemlerin Ertelenmesi ve Diğer Alınacak Tedbirler konulu duyuru
- 3 Mart 2020 Değişiklik Tebliğleri İşlenmiş Güncel 2013 SUT (SGK)
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/C değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık Uygulama Tebliği EK-2/B değişen maddeler ve fiyat ve artış oranları-03.03.2020
- Sağlık personeli dinlenme odalarında düzenleme yapılması hakkında duyuru
- Ve burası da bir devlet hastanesi
- 14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
- Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
- Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
- Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/45
- Bingöl'e "sismik izolatör" ve "viskoz sönümleyici damper" sistemiyle hastane yapılıyor
- "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması sanık savunmalarıyla devam ediyor
- Sağlık Bakanı Memişoğlu, 3. Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'nde konuştu:
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim