• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 10 °C

Saç nakli yaptıran erkeğin kendine güveni artıyor

Saç nakli yaptıran erkeğin kendine güveni artıyor
Erkeklerin en büyük kâbuslarından olan saç dökülmesi, kişiyi sadece daha yaşlı göstermekle kalmıyor aynı zamanda sonu depresyona varan psikolojik gelgitlerin ve güvensizliklerin de kaynağı olarak görülüyor

Günümüz koşullarında doğru merkezlerde gerçekleştirilen saç nakli ise mükemmel sayılabilecek sonuçlar veriyor.

Dr. Melike Külahçı, saç nakline geçmeden önce sorunun neden kaynaklandığının ortaya çıkarılması gerektiğini söylüyor. Saç dökülmesi, doğal saç yenilenme sürecinin bir parçası olarak değerlendiriliyor. Kişinin günde 100 civarında saç teli dökmesi normal kabul ediliyor ve yenilenme kaynaklı dökülmeyi patolojik olandan ayırt etmek çok önemli görülüyor. Dr. Külahçı, “Patolojik dökülme, saçlı derinin tamamen çıplaklaşmasına yol açan dökülme olarak tanımlanıyor” diyor ve bu durumun sayısız nedeninin olduğunu dile getiriyor.

DÖKÜLME ŞAKAKLARDAN BAŞLIYOR
Saç seyrelmesine hem erkeklerde hem de kadınlarda rastlanmakla birlikte, erkeklerde daha çok androgenetik dökülme gözlemleniyor. Uluslararası Saç Cerrahisi Derneği’nin (ISHRS) araştırmasına göre; saç dökülmesi sadece ABD’de yaklaşık 35 milyon erkeği etkiliyor. 35 yaşından itibaren erkeklerin yüzde 40’ı, 60 yaşından sonra ise yüzde 65’i saç dökülmesi problemi yaşıyor. Erkek tipi saç dökülmesi aynı zamanda androgenetik saç dökülmesi olarak da biliniyor. Genetik nedenli saç dökülmesi, bütün dünyada hem erkeklerde hem de kadınlarda görülen en yaygın saç kaybı biçimi olarak dikkat çekiyor. “Saç kökleri, genetik kodlarını anne karnında alıyor” diyen Dr. Külahçı, saç dökülme genlerinin bazı saç köklerini erkeklik hormonuna karşı duyarlı hale getirdiğini ve duyarlı kökün androjen hormonuna maruz kalmasının faaliyeti durdurduğunu söylüyor. Bunun sonucunda, saçlı deride önce seyrelme sonra da kalıcı saçsızlık başlıyor. Kadınlarda saçın genelini ilgilendiren değişiklikler zayıflama ve seyrelme şeklinde ortaya çıkarken, erkeklerde dökülme genelde şakaklardan başlıyor ve tepeye doğru ilerliyor.

ÇİM ADAMLAR ARTIK MAZİDE KALDI
Türk erkekleri saç dökülmesiyle, ilk olarak 20-24 yaşlarında tanışıyor, dökülmede ikinci yoğun dönem ise 30-34 yaş arasında meydana geliyor. Dünyada 40 yıldan uzun süredir uygulanan saç nakli, diğer tedavilerden farklı olarak hastaya hiçbir zaman dökülmeyecek gerçek saçlar kazandırıyor. Uygulama, ense bölgesinde 2 kulak arasında bulunan alandaki, normal ve genetik olarak dökülmemeye kodlanmış saç köklerine sahip her sağlıklı kişiye yapılabiliyor. Halk arasında, ‘bebek başı’ ya da ‘çim adam’ olarak adlandırılan vakaları ortadan kaldırmak için günümüzde düzeltici cerrahi uygulamalar gerçekleştirildiğini belirten Dr. Külahçı, “Bu gelişmeler ışığında çim adamların mazide kaldığını söylemek mümkündür” diye konuşuyor.

Günümüzde saç cerrahisinde en çok tercih edilen ve uygulanan yöntem olan ‘foliküler ünite nakli’ ile cildin yapısına bağlı olarak santimetrekareye 90-120 saç yerleştirmek mümkün olabiliyor. Dr. Külahçı, bu sıklıktaki saç yerleştirmelerin dünyanın sayılı merkezlerinde yapılabildiğine dikkat çekiyor. Saç naklinde amacın en doğal görünümün elde edilmesi ve saçların bu görünümde uzaması olduğu vurgulanıyor. Uluslararası Saç Cerrahisi Derneği’nin yaptığı 2010 Yılı Tüketici Araştırması, foliküler ünite nakli ile saç nakli geçiren hastaların, saç nakli yaptırmamış hastalarla karşılaştırıldıklarında, ayırt edilemediklerini gözler önüne seriyor.

NAKLEDİLEN SAÇ CANLI KABUL EDİLİYOR
Canlı saç foliküllerinin nakledildiği çağdaş cerrahi yöntemlerinde, nakledilen saç kişinin kendisine ait, büyümekte olan ve canlı olarak tarif ediliyor. Dr. Külahçı, bu konudaki düşüncelerini, “Saç nakli saç dökülmesini engellemez. Buna karşın nakil yapılan bölgedeki saçlar hiçbir zaman dökülmez” diyerek dile getiriyor

CEYDA ERENOĞLU- GAZETE HABERTURK- HT MAGAZİN



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2946 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim