• BIST 9733.17
  • Altın 3037.316
  • Dolar 35.4853
  • Euro 36.2753
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 14 °C

Saç dökülmesine karşı kök hücre tedavisi

Saç dökülmesine karşı kök hücre tedavisi
Duş yaparken, saçınızı kurularken veya sabah uyandığınızda ister istemez dikkatinizi çeken ve moralinizi bozan ilk şey, o oluyor! Saçlarınız dökülüyor! Hemen paniklemeyin!

Günümüzde erkekler kadar kadınların da sorunu haline gelen saç dökülmesi sık yaşanan sorunların başında geliyor. Gelişen tıp bu sorunun giderilmesinde çeşitli yöntemler geliştirerek, çözüm seçenekleri sunuyor. İşte bu yöntemlerden biri de, PRP (Platelet Rich Plazma).

Acıbadem Bakırköy Hastanesi Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Belma Bayraktar’a PRP (Platelet Rich Plazma) yöntemiyle saç dökülmesine karşı nasıl önlem alındığını ve bu yöntemin cilt yenileme ve gençleştirmede de kullanılıp kullanılmadığını sorduk…

Saç dökülmesine en sık yol açan nedenler nelerdir?

•Antidepresanlar, kan sulandırıcı, tansiyon ve mantar ilaçları saç dökülmesine neden olabiliyor. Eğer kişi ilacı kullanmayı keserse dökülme de sona eriyor.
•Tiroid hastalığı saç dökülmesine yol açıyor.
•Bilinçsizce uygulanan tek tip beslenmeye dayanan, çok düşük kalori alınan durumlarda saç dökülmeleri olabiliyor. Bu diyetler folik asit, B vitamini, çinko, biyotin eksikliği gibi vitamin eksikliklerine neden olduklarından dolayı saçlar kaybediliyor.
•Hormonal bozukluklar, polikistik over sendromu da yüzde yağlanmaya, sivilcelere ve saçlarda dökülmeye yol açabiliyor.
•Şeker hastalığı, aşırı stres, sistemik lupus, kemoterapi almak da saç dökülmesinin nedenleri arasında yer alıyor.
•Bazı kadınların haftada 3-4 defa fön çektirmesi nedeniyle saçların köklerinden defalarca çekilmesi ve yüksek ısı uygulaması saçların yıpranmasına ve dökülmesine yol açabiliyor. Saçlarını her gün sıkı sık toplayanlarda, saçları sert bir şekilde fırçalayıp yıpratanlarda, uygun şampuan kullanmayanlarda da sorun yaşanıyor.
•Saçlı deri hastalıkları da örneğin sedef hastalığı saç dökülmesine neden oluyor. Bu hastalıkta saç derisi adeta bir zırh gibi kepeğe benzeyen kabuklanmalarla kaplanıyor ve kişi bunları elleriyle kazıdığı zaman da saç kökleri yok oluyor.
•Psikolojik bir sorun olan saç koparma hastalığı (Trikotillomani) bazı kişileri saçlarından edebiliyor. Saçlarını kopardıklarını hekimden saklasalar da, çok sayıda kırık saç bulunması saçlarını kopardıkları konusunda onları ele veriyor.

KÖK HÜCRE TEDAVİSİ NASIL YAPILIYOR?

Günümüzde saçsızlığın tedavisinde birçok yöntem uygulanıyor. Bu yöntemler arasında PRP yani kök hücreyle saçsızlık tedavisi de yer alıyor. Tedavinin uygulanışı hakkında bilgi veren Dr. Bayraktar, şunları belirtiyor; 

-Öncelikle hastadan alınan kan steril şartlarda özel bir tüpün içine konuluyor.
-Ardından içinde jel bulunan bir tüpe yerleştiriliyor.
-Sonra tüp santrifüje konularak yaklaşık 5- 8 dakika kanın içindeki maddelerin ayrıştırılması sağlanıyor.
-Kanın tronbositlerden ve büyüme faktörlerinden zengin plazma kısmı ayrıştırılmış oluyor.
-Elde edilen bu zengin karışım, saçlı deride eğer hala kıl kökleri yer alıyorsa ve kıl kökleri canlıysa enjeksiyon yardımıyla uygulanıyor. Böylece bu köklerden yeni saç çıkıyor ve mevcut saç telleri kalınlaşıyor.
-Bu yöntem tamamen saçlarını kaybetmiş ve kıl kökleri ölmüş kişilerde başarılı olamıyor. Başarılı olması için kıl köklerinin canlı olması gerekiyor.
-Yöntem 15 günde bir ortalama 6-8 seans, kişinin durumuna göre, aralarda saç mezoterapisi denilen vitamin enjeksiyonlarıyla kombine ediliyor. PRP kürü tamamlandıktan sonra yılda 1-2 kez enjeksiyonlarla işlemin devamı sağlanabiliyor.

Kandan alınan kök hücrenin saçsızlık dışında cilt gençleştirmede de başarıyla uygulandığını vurgulayan Dr. Bayraktar, bu yöntemin dışında yüz mezoterapisi, vitamin-mineral enjeksiyonlarıyla da cilde genç görünüm kazandırmaya çalıştıklarını ifade ediyor.

PRP İLE YÜZ GENÇLEŞTİRME NASIL YAPILIYOR?

Kandan elde edilen büyüme faktörü, ortopedi ve göz branşlarında da bazı hastalıkların tedavisinde başarıyla uygulanıyor. Bir milimetre küp kanın içinde bir milyon tane büyüme faktörü bulunuyor. Bu yoğunlaştırılmış, özel bir sıvı haline gelmiş büyüme faktörü, deri altına enjekte ediliyor. Deriye yüzeyel olarak noktasal bir şekilde uyguladığında ciltte gençlik ve parlaklık sağlanıyor. Bu sayede ciltteki lekeler ortadan kaldırılabiliyor, gözenekler sıkılaştırılıyor, ince çizgiler kayboluyor. Cilt gençleştirme için 15 gün arayla 3-4 seans olarak uygulanıyor. Ancak bu yöntemin tiroid hastalıklarında, bağışıklık sistemi hastalıklarında, pıhtılaşma bozukluklarında dikkatli kullanılması gerekiyor.

Cilt gençleştirmede bunun dışında çeşitli vitamin-mineral enjeksiyonları da uygulanıyor. Bunları 15’er gün arayla cilde belirli seanslarda yapılıyor. Cilde biyolojik bir uyarı vererek, gençleşmesi sağlanıyor. 



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 10425 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim