• BIST 9899.84
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 9 °C
  • İzmir 13 °C

Saç boyalarındaki alerji riskine dikkat!

Saç boyalarındaki alerji riskine dikkat!
Görünümünde farklılık yaratmak isteyen kadınların başvurduğu ilk şey olan saç boyaları, yan etki yaratarak alerjiye neden olabiliyor. Böyle bir durumla karşılaşmamak için önce boyanın ...

Görünümünde farklılık yaratmak isteyen kadınların başvurduğu ilk şey olan saç boyaları, yan etki yaratarak alerjiye neden olabiliyor. Böyle bir durumla karşılaşmamak için önce boyanın içindeki herhangi bir maddeye duyarlılığınız olup olmadığını basit bir testle öğrenebilirsiniz

Kadınların kendilerini daha güzel ve mutlu hissetmek için yaptıkları saç boyama işlemi, bazen hüsranla sonuçlanabilir! Özellikle erken yaşlarda başlanan saç boyamalar, ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor. Saç boyasından kaynaklanan alerjiler; yüzde, göz kapaklarında ve kulak arkasında kızarıklık, kabuklanma, sulantı, kaşıntı ve tüm vücutta ödem yapabiliyor. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Gökhan Okan; güzelleşmek hayaliyle kullanılan saç boyalarının sağlığa ciddi zararlar verebileceği uyarısında bulundu...

ARTIŞ VAR
Saçlar; güzelliğin tamamlayıcısıdır, insanın dış görünümünü etkiler. Bu nedenle de görünümlerinde farklılık yaratmak isteyenler, buna saçlarının rengini değiştirmekten başlarlar. Saç renginin değişmesi; kişinin kendini iyi hissetmesini sağlarken, bazen boyadan kaynaklanan istenmeyen yan etkiler de görülebilir. Son yıllarda saç boyalarından kaynaklanan alerjik hastalıklarda artış saptanmaktadır. Saç boyama işlemine erken yaşlarda başlanılması bunun en önemli sebeplerindedir.
Saç boyaları, saçın dış yüzeyine yapışarak, saçın rengini değiştiren maddelerdir. Boyanın, saç üzerinde kalma süresine ve boyanma mekanizmalarına göre; kalıcı, geçici, doğal, yarı kalıcı ve progresif olmak üzere farklı çeşitleri vardır.

KISA SÜRE BEKLETİN
Saç boyaları bazen istenmeyen etkilere neden olabilir. Bu yan etkiler, özellikle kalıcı boyalarda daha fazladır. Saç boyalarının, deriden emilip kana geçme ihtimali yok denecek kadar azdır. Çok sık aralıklarla ve uzun süre saçların boyatılması; saç köklerine zarar verip saçların kırılgan, mat ve soluk görünmesine neden olur. Saç köklerine zarar vermemek için; kişiler uzun aralıklarla saçlarını boyatmaya ve boyanın saçta bekletilme süresinin kısa olmasına dikkat etmelidirler.

SAÇ MADDEYİ HATIRLAR
Boyanın içeriğindeki herhangi bir madde alerjik reaksiyona neden olabilir. Ancak sorumlu genellikle PPD (parafenilendimane) maddesidir. Vücudun bu maddeyle ilk temas sonrası alerjik tepki görülür. İkinci kez o maddeyle karşılaşıldığı zaman, cilt o maddeyi hatırlar ve reaksiyon gösterir.
Alerjik reaksiyon; yüzde, göz kapaklarında, kulak arkasında hafif kızarıklık, kabuklanma ve sulantı şeklinde olabilmekle birlikte, tüm vücutta gözlenebilen şiddetli kaşıntı, sulantı ve ödem şeklinde de kendini gösterebilir.

ALERJİK MADDEYİ YAMA TESTİYLE YAKALAYIN!
Alerjik maddenin tespitinde yama testine başvurulur. Test, kişinin sırtına alerjik maddelerin yapıştırılıp 48-72 saat sonra değerlendirilmesine dayanır. Bu süre içinde test materyalleri sırttan çıkartılmamalı ve ıslatılmamalıdır. Yapıştırılan maddelerin iki ve üçüncü günde vermiş olduğu tepkiye göre alerjik madde tespit edilir. Test sonucuna göre, boyanın içeriğinde yer alan alerjik madde hastaya belirtilerek, o maddeyi içeren saç boyalarını kullanmaması konusunda bilgi verilir. Yama testi sonrasında alerjik madde tespit edilmişse; saç boyası alırken ürünün etiket bilgisi dikkatle incelenmelidir.

İLK DEFA SAÇINI BOYAYANLARA...
İlk defa saçını boyatacak kişiler, boyayı ilk kullanımdan önce test etmelidir. Boya, dirseğin iç yüzü ve kulak arkasında test edilmelidir. İki gün boyunca kişi duş almamalıdır. Temas bölgelerinde kızarıklık, kaşıntı ve sulantı gibi bulgular oluşursa; boya işlemi yapılmamalıdır. Saç boyama işlemi ilk defa yapılacaksa, evde olmamasına dikkat edilmelidir.

HEMEN BOL SUYLA YIKAYIN!
Boya sonrasında alerjik bulgular hissedildiğinde, ilk iş olarak boyanın hemen saçtan uzaklaştırılması gerekir. Bunun için saçlar bol suyla yıkanmalıdır. Saç alerjisi durumunda; sulantıyı azaltacak kompresler, kaşıntı kesici özelliği olan antihistaminik tabletler ve kortizon içeren kremler kullanılmaktadır. Yaralar enfekte olmuşsa antibiyotikler kullanılır. Ciddi, yaygın vakalarda sistemik kortizon tedavisine başvurulur.

 



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4624 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim