• BIST 9910.61
  • Altın 3062.553
  • Dolar 35.4023
  • Euro 36.2886
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 13 °C

Saç baş yolduran hastalık

Saç baş yolduran hastalık
Özelllikle ergenliğe geçiş döneminde rastlanan saç, kıl, kaş ve sakal koparma hastalığının ana sebebi, stres olarak gösteriliyor. Uzmanlara göre tedavide en etkin yöntem ilaç ve psikoterapinin birlikte uygulanması.

Merve Engin
STRESE maruz kalan çocuklarda ve gençlerde saç, kıl, kaş ve sakal koparma hastalığı (trikotillomani) yaygınca görülebiliyor. Bu hastalığın çocuk yaşta ailesinden ayrılan ya da anne babası geçimsiz kişilerde sıkça görüldüğünü belirten Uzm. Psikiolog Enes Bülbül, ülkemizde çok görülen fakat az bilinen trikotillomani hakkında merak edilenleri anlattı. Saç yolma davranışının kafada çeşitli alanlarda kelliğe neden olabildiğini, abseler oluşabildiğini belirten Bülbül, bazen de trikotillomani hastasının kendi saçını ya da vücut kılları yerine, halı, oyuncak tüyleri ya da evcil hayvanlardan kıl koparmak gibi farklı davranışlar gösterebildiğini ifade etti.

Kadınlarda daha fazla

Bu rahatsızlığın genellikle 11-15 yaş arası ergenlik döneminde ortaya çıktığını belirten Bülbül, ‘’Her 100 kişiden ikisinde görülmekle birlikte kadınlarda erkeklere oranla daha fazla karşılaşılır. Kadınlar koparma sonrası başta beliren kelliği saklamakta zorluk çektikleri için tedaviye daha sık başvururlar. Erkeklerde kelliğin toplumsal olarak kabul görmesi, sakal ve bıyıktaki açıklıkların tıraş olarak kapatılabilmesi sebebiyle hastalık daha rahat saklanabilir’’ şeklinde konuştu. Bülbül, trikotillomani hastalığının çoğunlukla depresyonu da beraberinde getirdiğini söyledi.

Sadece ilaç yeterli

Geçimsiz çiftlerin çocuklarının bu problemle başa çıkamayacaklarını fark ederek bu hastalığa daha fazla yöneldiğini söyleyen Bülbül, hastalığın tedavisi hakkında şu bilgileri verdi: “Tedavide saç yolma davranışını tetikleyen faktörleri tespit ederek bu davranışı değiştirmeye yönelik becerileri hastalara öğretme hedeflenir. Kimi zaman kıl koparmayı fiziksel olarak engelleyecek parmak bandajları, bereler de kullanılır. Çünkü kıl koparma çoğu zaman farkına varılmadan, otomatiklik kazanmış halde yapıldığı için bu fiziksel engeller ve kayıtlar kişinin kıl kopardığını fark etmesini sağlayacaktır. İlaç tedavileri de hastalığın belirtilerini hafifletir. En etkili tedavi yöntemi ise ilaç tedavisi ve psikoterapinin birlikte uygulanmasıdır.’’

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4779 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim