• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 9 °C

Sabah sporu kilo kontrolünü olumlu etkiliyor

Sabah sporu kilo kontrolünü olumlu etkiliyor
Türkiye Spor Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ergün: "Gün ışığı, biyolojik saat ve uyku üzerindeki etkileri dolayısıyla kilo kontrolünü kolaylaştırmaktadır"

YEŞİM SERT KARAASLAN 

Sağlıklı yaşamın ön koşulu olarak gösterilen fiziksel aktivitenin özellikle sabah saatlerinde yapılmasının, uyku kalitesinin artmasından, mutluluk hormonunun salgılanmasına, stresin azalmasından, metabolizmanın hızlanmasına ve gün içinde daha az yiyecek tüketilerek kilo kontrolünün sağlanmasına kadar birçok faydası bulunuyor.

Türkiye Spor Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Metin Ergün, yaptığı açıklamada, günlük yaşamın, teknolojinin gelişmesine bağlı olarak, geçmişe göre daha hareketsiz hale gelmesinin ve yanlış beslenme alışkanlıklarının sağlıklı yaşam kalitesini düşürdüğünü söyledi.

Güne zinde başlanması ve enerjinin gün boyu korunabilmesi için egzersizin şart olduğunu belirten Ergün, günlük ritmin ayarlanması için sabah egzersizinin tercih edilmesi gerektiğini ifade etti. Ergün, özellikle sabah saatlerinde yapılan aktivitenin kronik hastalıklara yakalanma riskini azalttığını vurguladı.

Fiziksel aktivite ve egzersizin, uzun dönemde kan basıncını düşürmekle birlikte kan değerlerini düzelttiğini, insülin duyarlılığını geliştirdiğini aktaran Ergün, "Ayrıca, yaşlılarda kemik kitlesini korur ve düşmeye bağlı kırık riskinin de azalmasına neden olur. Fiziksel aktivite biyolojik yaşlanmayı geciktirmenin yanında vücudun çevresel etkilere karşı direncini arttırmakta ve efor kapasitesindeki artışla birlikte günlük işlerin daha kolay yapılabilmesine imkan sağlamaktadır" dedi.

-Sabah sporu uyku kalitesini artırıyor

Sabah yapılan egzersizlerin uyku kalitesini de artırdığına işaret eden Ergün, "Araştırmalar, sabah yapılan egzersizin, gece kaliteli ve derin bir uykuyu kolaylaştırdığını ortaya koyuyor. Bunun için 2 ya da 3 saatlik ağır egzersizler yerine kısa süreli yürüyüşler ya da bisiklete binme yeterli oluyor. Ayrıca, sabahları egzersiz yapanlarda uyku ilacı veya alkol alımının azaldığı da ortaya konmuştur" ifadelerini kullandı.

Sabah saatlerinde yapılan fiziksel aktivitenin gün boyu metabolizmanızın daha iyi çalışmasını sağladığının altını çizen Ergün, güne egzersizle başlanmasının daha fazla kalori yakılmasında etkili olduğunu bildirdi. Ergün, bu şekilde vücut kitle endeksinin de düştüğünü dile getirerek, şunları kaydetti:

"Gün ışığı, biyolojik saat ve uyku üzerindeki etkileri nedeniyle kilo kontrolünü kolaylaştırmaktadır. Biyolojik olarak, uygun zamanlarda orta şiddetteki gün ışığına maruz kalmak, uykuya dalış ve toplam uyku zamanından bağımsız olarak kilo kontrolünü olumlu etkilemektedir.

Northwestern Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapılan yeni bir çalışma, düşük vücut kitle endeksi ile doğal ışık arasında bağlantı olduğunu ortaya koydu. Sabah 08.00'den öğlene kadar doğal ışıkta yapılan egzersizin, bu saatler dışında yapılana göre daha etkili olduğu ve vücut kitle endeksinin seviyesinin düşmesini sağladığı belirlendi."

Ergün, sabah yapılan hızlı yürüyüş ve jogging gibi egzersizlerin açlık hissini bastırdığına ve gün içinde iştah kontrolünü kolaylaştırarak günlük kalori alımını azalttığına dikkati çekti.

Egzersiz sırasında vücut tarafından salgılanan endorfin hormonunun ekstra enerji verdiğini ve ruh sağlığını olumlu yönde etkilediğini anlatan Ergün, "Erken saatte yapılan 20 dakikalık egzersiz, gün boyu enerjinin yüksek kalmasını ve verimli çalışmayı kolaylaştırıyor" dedi.

Ergün, en önemli stres kaynağı olan endişe üzerinde de egzersizin olumlu etkisi olduğunun altını çizerek, fiziksel aktivite ile güne başlanılmasının endişe oranının düşmesine yol açtığını sözlerine ekledi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4496 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim