• BIST 9915.76
  • Altın 2975.528
  • Dolar 35.0159
  • Euro 36.7713
  • Ankara -3 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 1 °C
  • Antalya 7 °C
  • İzmir 7 °C

Rutin kontrol kalp sağlığını koruyor

Rutin kontrol kalp sağlığını koruyor
Türkiye'de gerçekleşen ölüm olaylarının yüzde 40'ını oluşturan kalp hastalıklarının, her her yıl rutin olarak bir kez yaptırılacak kontrollerle tanı konularak ani ölüm riskinin azaltılabileceği bildirildi.

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ceyhun Ceyhan, AA muhabirine, kalp rahatsızlıklarının, toplumda en büyük ölüm nedeni olduğuna işaret ederek, ani ölümle sonuçlanan kalp krizi vakalarının önlenebilmesi için sağlıklı bir yaşam sürülmesi ve düzenli kontrollerle zamanında tanı ve tedaviye başlanmasının önem taşıdığını ifade etti. 

Kalp hastalığının tanısı için yılda bir kez yaptırılacak kontrollerin hayati önem taşıdığını dile getiren Ceyhan, ''Yıllık kontroller sonucunda kalp hastalığı tespit edilebilir. Belirli parametrelerle kalp hastalığının varlığına yüzde 70-80 oranında tanı koymak mümkün'' dedi. 

Ceyhan, özellikle ailesinde kalp hastalığı öyküsü, obezite sorunu olan ve 40 üstü kişilerin, bu kontrollere özen göstermesini tavsiye ederek, şunları kaydetti: 

SLAYT: KALBİNİZİ KORUYAN 24 GIDA!

''Özellikle 40'lı yaşlardan sonra bir bireyin hiçbir şikayeti olmasa bile mutlaka kardiyolojik kontrolden geçmeli. Hele bu kişi diyabetik bir bireyse şeker hastasıysa yılda bir kere mutlaka kardiyologa ya da uygun uzmana gitmesini şiddetle tavsiye ediyoruz. Diyabet hastalarında önemli bir özellik var. Hiçbir şikayet, göğüs ağrısı yaratmaksızın, kalp krizini ayak üstü geçirme gibi bir potansiyelleri var bu hastaların. Hele de bir birey ailesinde genç yaşta kalp hastalığı öyküsü tarif ediyorsa ailesinde genç yaşta ölümler varsa kalp krizleri varsa çok daha dikkatli olmalı. En azından yılda bir kere kan şekerine, kan lipit profiline baktırmalı. Bir elektrokardiyogramını (EKG) çektirmeli. Bir kardiyologa kendini göstermeli.'' 

Yıllık kardiyolojik kontrol nasıl yapılıyor

Prof. Dr. Ceyhun Ceyhan, kalp hastalıklarının tespiti için yılda bir kez yapılmasını önerdiği kardiyolojik kontrolde yapılan tetkikler hakkında da şu bilgileri verdi: 

''Yıllık kontrole gelen vatandaşlar önce temel fizik muayeneden geçiriliyor. EKG'leri çekiliyor. Klinik kuşku halinde efor testi dediğimiz eforlu EKG'ye sokuluyorlar ve yine klinik kuşku halinde EKO kardiyografiye giriyorlar ve temel kan parametrelerine bakılıyor. Bunlar aslında bir temel kardiyolojik check-up için yeterli.''

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6661 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim