• BIST 9715.86
  • Altın 3059.545
  • Dolar 35.4914
  • Euro 36.5769
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 11 °C

Rota virüsünden binlerce çocuk ölüyor

Rota virüsünden binlerce çocuk ölüyor
Küçük çocuklarda aşırı su kaybı ve buna bağlı olarak şiddetli ishali tetikleyen rota virüsü, dünyada her yıl 800 bin çocuğun hayatını kaybetmesine sebep oluyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün gayri resmi rakamlarına göre Türkiye'de 4 bin çocuk bu virüsten dolayı

Küçük çocuklarda aşırı su kaybı ve buna bağlı olarak şiddetli ishali tetikleyen rota virüsü, dünyada her yıl 800 bin çocuğun hayatını kaybetmesine sebep oluyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün gayri resmi rakamlarına göre Türkiye'de 4 bin çocuk bu virüsten dolayı hayatını kaybediyor. Virüsün sebep olduğu hastalık, zengin-fakir ülke ayrımı yapmadan dünya genelinde beş yaş altı tüm çocuklarda en az bir kere görülüyor

Rota virüsünün diğer virüslere göre çok dayanıklı olması, ortadan kaldırılmasını engelliyor. Hekimlerin uyarısı ise, "Çocuğunuzda ishal ile kusma varsa ve sıvı alamıyorsa zaman kaybetmeden hastaneye götürün.'' şeklinde. Rota virüsüyle ilgili çalışmalar yapan Finlandiya Tampere Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Timo Vesikari, "Şartların iyi olmadığı, gelişmekte olan ülkelerde ölümler daha çok oluyor.'' diyor.

'En sık kış aylarında görülüyor'

İshale bağlı hastaneye yatışlarda ilk sırayı alan rota virüsü, en çok kış aylarında çocukları etkiliyor. Virüsün yol açtığı hastalık en sık 4 ile 24. aylar arasında görülüyor. Rota virüsü, taşıyan kişinin dışkısıyla, yiyecekler ve eller aracılığıyla bulaşabiliyor. Ayrıca kapı kolları, telefonlar, yuvalar, oyuncaklar da enfeksiyonun yayılmasına yol açıyor. Hastalığa yakalanan çocuk, bir süre hafif ateş yaşayabilir. Beraberinde kusma getirebilir. Sonrasında karın ağrısı ve su gibi ishal başlar. Çocukta şiddetli ve dirençli iştahsızlık yapar. Bu da çocuğun yeterince sıvı almasını engeller. İshal o kadar sıktır ki, çocuk kısa sürede susuz kalabilir.

Hastalığın özel bir tedavisi bulunmamakla birlikte bazı yöntemlerle zararları en aza indirilebilir. Kaybedilen sıvının yerine konulması ve bebek anne sütü alıyorsa buna devam edilmesi bunlardan bazıları. Hastalığın tedavisi yönünde yapılan diğer uygulama ise ilk 6 ayda bebeğe yapılan aşılar. Hastalıkla ilgili aşı ise 2006 yılından itibaren dünyada kullanılmaya başlandı. Aşı, bebeğe ağızdan iki veya üç toz olarak veriliyor. Bu konuda konuşan Prof. Dr. Timo Vesikari, "Bebeklere bu aşılar yapıldığında ileride hastalığın daha kolay atlatılmasının yolu açılıyor. Avrupa'da yapılan araştırmalarda aşının yüzde 79 oranında hastalığın şiddetli yaşanmasını engellediği görülmüştür.'' dedi.

Bu haber toplam 1614 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim