• BIST 9505.73
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 20 °C

Rota virüsü böbrek yetmezliğine götürebilir

Rota virüsü böbrek yetmezliğine götürebilir
Özellikle çocukluk çağındaki ishalin ortaya çıkmasındaki en büyük etken olarak bilinen rota virüsü dünyada milyonlarca çocuğu etkiliyor.

Uzm. Dr. Saime Aksın, rota virüsünün güçsüz çocuklarda böbrek yetmezliğine kadar gidebilecek rahatsızlıklara sebep olduğunu vurgulayarak, “Şu anda bize başvuran çocuk vakalarının yüzde 80’i rota virüsü enfeksiyonu” dedi.

İnce bağırsağa yerleşerek, rahatsızlıklara sebep olan, çok şiddetli ishal ve kusmayla ortaya çıkan rota virüsü enfeksiyonları, vücutta sıvı kaybına neden olurken, ileri derece sıvı kaybı, böbrek yetmezliğine hatta ölümlere bile götürebiliyor.

Mersin Özel IMC Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Dr. Saime Aksın, rota virüsü hakkında ANKA’ya yaptığı açıklamada, rota virüsü enfeksiyonun özellikle dirençsiz çocuklarda görüldüğünü söyledi. Bu virüsün vücudu zayıf insanları seven bir virüs olduğunun altını çizen Aksın, halk arasında ‘zehirli ishal’ olarak da bilinen virüsün, ‘bağırsakların gribi’ gibi nitelendirilebileceğini belirtti.

Aksın, “Nasıl gribal enfeksiyon insanların kiminde ağır kiminde de hafif seyrederse rota virüsü enfeksiyonu da eğer bağışıklık sistemi güçlü ise ayakta da atlatılabilir, hasta biraz ishal olur, biraz bulantısı olur. Özellikle virüse yakalanan dirençsiz bir çocuksa virüs, bu çocukları daha çok etkiler. Güçsüz çocuklarda ishal ve kusma gibi belirtileri vardır. Çocukları bazen günde 15, 20, 25 kere ishal yaptırıp böbrek yetmezliğine kadar götürebilir. Halk arasında da zehirli ishal denmesinin sebebi budur” dedi.

-İLK ALTI AYDA AŞI YAPTIRILMALI-
Uzm.Dr.Aksın, Rota virüsü enfeksiyonundan korunma metotlarına ilişkin olarak şunları söyledi:
“Bu işin aşısı var. Yalnız rota virüsünün aşısı çocukluk çağında ilk altı ay içinde yapılması gereken bir aşı. Bu aşıyı ilk altı ay içinde yaptınız yaptınız yapmadıysanız yapmamanız gerekli. Çünkü altı aydan sonraya kalırsa yan etkileri ortaya çıkıyor. Ama ilk altı ay içinde aşı yapıldığı zaman çocuğun çok kazancı var. Çünkü bu hastalığı geçirmiyor, geçirirse de çok hafif geçiriyor. Hastalığın tedavisinde bol sıvı, biraz ishal durdurmak için hafif birtakım ilaçlar, kaybedilen sıvı kadar vücuda sıvı yüklenmesi tarzında tedavisi oluyor. Rota virüsünden korunmada genel hijyen kurallarına uymanın çok önemli olurkenn, ellerin sık sık yıkanması, okullarda ortam temizliğine dikkat edilmesi de gerekiyor.”

-ÇOCUK VAKALARININ YÜZDE 80’İNDE VAR-
Hastalığa yakalanan bir çocuğun bir başka çocuk ile kesinlikle temas etmemesi gerektiğini ifade eden Aksın, “Hastalığa yakalandıktan sonra, hiçbir kimse ile temas etmemek gerekiyor. Çünkü çok bulaşıcı. Temas eden diğer çocukların hepsine bulaşabilir. O nedenle belli bir odada, bol sıvı ile beslenecek, ateşi düşürülecek ama kimse ile temas etmeyecek. Rota virüsü enfeksiyonları çok salgın. Şu anda bize başvuran çocuk vakalarının yüzde 80’i rota virüsü enfeksiyonu. Genelde yazın olur ama şu anda da var” şeklinde konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4647 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim