• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 19 °C

Rosatom ile Federal Tıp ve Biyoloji Ajansı'nın ürettiği radyofarmasötik, kanser hastalarına umut oluyor

Rosatom ile Federal Tıp ve Biyoloji Ajansı'nın ürettiği radyofarmasötik, kanser hastalarına umut oluyor
Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom ile Rusya Federal Tıp ve Biyoloji Ajansı (FMBA) tarafından üretilen aktinyum-225 bazlı radyofarmasötik kullanılarak ilk hastalar başarıyla tedavi edildi.

Rusya Federal Medikal Radyoloji ve Onkoloji Klinik Araştırma Merkezi Radyonüklid Tedavi Bölümü Başkanı Yulia Kaidash: "Bu tedavi şüphesiz prostat kanseri hastalarının yaşam süresini uzatma konusunda büyük umut vadediyor"

Rosatom'dan yapılan açıklamaya göre, Ulyanovsk Bölgesi'ndeki Dimitrovgrad kentinde bulunan Rusya Federal Medikal Radyoloji ve Onkoloji Klinik Araştırma Merkezi'nde, yerli üretim aktinyum-225-PSMA radyofarmasötiği ilk 6 hastaya başarıyla uygulandı.

Kanser tedavisine yönelik bu yenilikçi ürün, Rosatom'un Bilim Bölümü'nün bir parçası olan Nükleer Reaktörler Araştırma Enstitüsü'nün aktif katılımıyla üretildi. Aktinyum-225 bazlı radyofarmasötik kullanılarak yapılan hedefe yönelik tedavinin, ağır kanser vakalarının tedavisinde etkili ve yüksek potansiyele sahip olduğu belirtildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen FMBA bünyesindeki Rusya Federal Medikal Radyoloji ve Onkoloji Klinik Araştırma Merkezi Radyonüklid Tedavi Bölümü Başkanı Yulia Kaidash, merkezin ilk kez ilaç ve kemoterapi kürlerine rağmen gelişme kaydedemeyen hastalara aktinyum-225 bazlı ilaç uyguladığını belirterek, "Sonuç olarak her şey yolunda gitti. Bu tedavi şüphesiz prostat kanseri hastalarının yaşam süresini uzatma konusunda büyük umut vadediyor." ifadelerini kullandı.

Enstitünün Radyonüklid Kaynakları ve Preparatları Bölüm Başkanı Oleg Andreev de Radyonüklid üretim teknolojisinin bağımsız olarak geliştirildiğini vurgulayarak, "Hammadde üreticisi olarak, ürünün yüksek kalitesini ve teknik parametrelerinin gerekli tüm kontrol aşamalarını sağladık." bilgisini paylaştı.

Enstitünün Direktörü Alexander Tuzov ise söz konusu gelişmenin ekibin nükleer tıp alanındaki bir diğer önemli başarısı olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Rusya Federal Medikal Radyoloji ve Onkoloji Klinik Araştırma Merkezi ile yakın iş birliği içinde muazzam potansiyele sahip bir ilaç ürettik. Bu büyük ölçekli iş birliğinin her aşaması, iki şirketin standart dışı çözümler aramasını, bilimsel bir fikri uygun teknolojiyle birleştirmesini gerektirdi. Bunun 3 yıldır geliştirdiğimiz 3. radyofarmasötik olması memnuniyet verici. Bu yönde ortak çabalarımızı sürdürüyoruz."

Aktinyum-225'in hammaddesi de yine Nükleer Reaktörler Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen radyo kimyasal teknoloji kullanılarak üretiliyor. Aktinyum-225 gibi alfa ışınları yayıcıların kullanımı nükleer tıbbın en umut verici alanlarından biri olarak kabul ediliyor ve "kanser tedavisinin geleceği" olarak değerlendiriliyor. Bu alandaki çalışmalar Rosatom işletmelerinde ve sağlık kurumlarında aktif olarak yürütülüyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 540 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim