• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Riskli hamileliklerde uçak yolculuğu önerilmiyor

Riskli hamileliklerde uçak yolculuğu önerilmiyor
Uzmanlar, gebelerin kısa süreli uçak yolculuklarını basit tedbirlerle güvenli bir şekilde geçirilebilirken, dört saatten fazla süren yolculukların anne adayı ve bebek sağlığının korunması açısından yapılmaması gerektiğini belirtiyor.

Uçak yolculuğuna çıkmadan anne adayının hekiminden gebelik sürecine ilişkin dosyasını yanında bulundurması ve olası doğum halinde ilgili hekime vermesi gerektiğini vurguluyor.

Dokuz On Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi Perinatoloji Bölümü Sorumlusu Prof. Dr. Ali Çetin AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz tatili planları yapılmasıyla birlikte seyahatlerin de arttığını belirterek, özellikle uçak yolculuklarında gebelerin dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Gebelik döneminde uçak seyahatinin kadın hastalıkları doğum uzmanına danıştıktan sonra yapılması gerektiğini ifade eden Çetin, gebeler için hem uçuş sırasında hem de sonrasında çeşitli sağlık sorunlarının görülebileceğini belirtti.

Çetin, günümüzde genel olarak havaalanları ve uçakların, gebelerin seyahati açısından elverişli koşullara sahip olduğunu dile getirerek, güvenlik sistemlerinin tam olmasına karşın yine de gebelerin mutlaka tedbirli olması gerektiğinin altını çizdi.

GEBELİĞİ SIKINTILI OLAN HAMİLELERE UÇAK YOLCULUĞU YASAK

Gebelikte sağlık sorunları bulunan anne adayları için uçak seyahatinin riskli olduğuna dikkati çeken Çetin, ''Gebelik döneminde kanama ve ağrı ile seyreden düşük riski yüksekliği, erken doğum riski yüksekliği, bebekte gelişme geriliği olması gibi temel olarak bebeği ilgilendiren sağlık sorunlarında ve gebelikte kan basıncı yüksekliği, gebelikte ateş yüksekliğine neden olan iltihabi hastalıklar ve bacak toplardamarlarında kan pıhtısı oluşma riski yüksekliği gibi asıl olarak anneyi ilgilendiren durumlarda uçak yolculuğu önerilmez'' diye konuştu.

Çetin, bu dönemdeki sorunun gebeliğin ilerleyen dönemlerinde düzelmesi veya tedavi altına alınması durumunda uçak seyahatine izin verilebileceğini vurguladı.

Gebeliği olağan seyreden anne adayları için de önerilerde bulunan Çetin, uçakta doğum riskinin hem anne adayı hem yolcular hem de uçak personeli açısından sıkıntılı olabileceğini söyledi.

Çetin, uçak içinde doğumun anne ve bebeğin bakımını zorlaştıracağını anlatarak, şöyle devam etti:

''Bu nedenle uçak ile seyahat etmek isteyen tüm anne adaylarının jinekologlarına durumu bildirmesi ve onay alması gerekir.

Jinekolog hekimin, anne adayına gebeliğin mevcut durumunu içeren bir dosya ya da bilgi notu vermesi gebenin seyahati ve ulaştığı yerde izlenmesi sırasında faydalı olacaktır.''

GEBELİĞİN SON BİR AYINDAKİ ANNE ADAYLARININ UÇUŞUNA İZİN YOK

Uçak yolculuğunun dört saatten fazla olduğunda, uçak içinde doğum yapma tehlikesi bulunduğuna dikkati çeken Çetin, ''Çoğu havayolu, gebeliğin son bir ayında olan gebelerin uçuşuna müsaade etmemektedir. Bazı hava yolları doğum hekimin raporuna göre politikalarını belirlemektedir. Özellikle çoğul gebeliklerde uzun uçak yolculukları doğum olasılığı açısında daha riskli olduğu için duruma göre özel politika belirlemek daha faydalı olur'' diye konuştu.

Çetin, seyahat süresinde yanlarında yakınları bulunmayan gebelere uzun süreli uçak yolculuklarına çıkmamalarını tavsiye ettiklerini ifade etti.

Özellikle sıtma hastalığı açısında riskli bölgelere seyahatlerin gebelik döneminde önerilmediğini vurgulayan Çetin'in verdiği bilgiye göre, rakımı 3 bin metreden fazla olan bölgelere seyahat edildiğinde havada oksijen oranı düşük olabildiğinden anne adayı ve bebeğin sağlığı açısından uçak yolculuğu önerilmiyor.

UÇAKTA ANNE ADAYLARI NELERE DİKKAT ETMELİ?

Uçak içinde hareket kısıtlığı nedeniyle gebelerin ayakları şişebildiğinden, uçuşun ardından ayakkabılarını tekrar giyememelerine neden olabiliyor. Bu nedenle arkası açık ayakkabıların tercih edilmesi tavsiye ediliyor.

Bacakların hareketsiz uzun süre durması gebeliğe bağlı bacaklarda azalmış olan toplardamar kan akımının daha da azalmasına bağlı damar içi kan pıhtılaşmasına neden olabiliyor. Bu durum, ciddi bir sağlık sorunudur. Anne adayının, uçak yolculuğundan sonra birkaç gün içinde bir bacağın diğer bacağa göre çapının fazla olması halinde doğum hekimine hemen başvurması gerekiyor. Uçak yolcuğundan sonraki birkaç gün içinde başlayan tek bacakta olan ağrı halinde de hekime başvuru gerekiyor.

Uçak yolculuğu sırasında gebe kadının daha rahat hareket etmesi için koridor tarafındaki koltuklarda oturması öneriliyor. Bu şekilde gebeliğe bağlı sık idrara çıkma ihtiyacını daha kolay karşılayabilir ve 1-1,5 saatte bir koridorda yürümesi tavsiye ediliyor. Uçak içinde yapılması önerilen ayak egzersizlerinin yapılması ve bacaklarda şişmeyi önleyici çorap giyilmesi öneriliyor.

Uçak seyahati sırasında esnek ve rahat giysiler, özellikle karnı sıkmayan giysiler tercih edilmesi isteniyor. Ayrıca anne adayının gerektiğinde sırtındaki kıyafetinin bir katını çıkartabilecek şekilde giyinmesi öneriliyor.

Uçuş sırasında saatte bir küçük bardak su içilmesine ve beslenmenin de dengede tutulması önem taşıyor. Uçakta yenebilecek yiyeceklerin seyahat boyunca anne adayının yanında olması ve ancak uçuş boyunca tuzlu atıştırmalardan uzak durulması isteniyor. Kafeinli içeceklerden de uzak durulması vurgulanıyor.

Dünya Bülteni

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3029 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Ağrısız Doğum Nedir?05 Kasım 2020 Perşembe 17:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi05 Kasım 2020 Perşembe 17:49
  • Çin Takvimiyle Bebeğin Cinsiyeti Anlaşılır mı?19 Eylül 2020 Cumartesi 13:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Çalışmaları Neden Popüler?10 Eylül 2020 Perşembe 14:32
  • Kürtaj Hakkında En Çok Merak Edilen Konular14 Mayıs 2020 Perşembe 10:44
  • Mikro TESE ameliyatı13 Mayıs 2020 Çarşamba 12:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranları30 Mart 2020 Pazartesi 13:25
  • Gebelikte Korona Virüsü (COVID19)29 Mart 2020 Pazar 22:03
  • Ertesi Gün Hapı Nedir?22 Şubat 2020 Cumartesi 08:53
  • Gebelik diyabetinin anne karnındaki bebeğe 4 olumsuz etkisi31 Ocak 2020 Cuma 09:26
  • EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim