Riskli gebeliklerin birçok olumsuz sonuçları vardır. Ölü doğum, sakatlık ve erken doğum gibi durumlar meydana gelebilir.
Gebeliğinin gidişatına göre risk durumu doktor tarafından tespit edilir. Bu nedenle gebelik sürecinde doktor kontrollerini kesinlikle ihmal etmemeniz gerekir. Gebeliğin riskli olması, az da olsa karşılaşılan bir durumdur. Gebeliğin riskli olmasına neden olan durumlar belli dönemlere ayrılır. Bu dönemler ve meydana gelen riskler aşağıda verilmiştir. Gaziantep kadın doğum uzmanı Op. Dr. Abdullah Göymen aşağıdaki bilgileri verdi.
Anne Adayında Gebelikten Önce Bulunan Durumlar
Anne adayı gebe kalmadan bazı durumları kendinde bulunduruyorsa hamilelik dönemi riskli kabul edilir. Bu durumlar şunlardır:
- 18 yaşından önce ya da 35 yaşından sonra hamile olmak.
- Aşırı zayıf ya da aşırı kilolu olmak.
- Alkol ya da sigara bağımlısı olmak.
- Şeker, tansiyon, kalp veya tiroit hastası olmak.
- Akraba evliliği.
- Hamilelik öncesinde ameliyat olmak.
Bu durumda anne adayından kaynaklanan sorunlar riskli gebelik yaşanmasına neden olur.
Gebelik Döneminde Çıkan Sorunlar
Kanama, çoğul gebelik, rahim ağzı yetmezliği, erken doğum riski, kist, tansiyon, gebelik şekeri ve plasenta sorunları gibi durumlar yaşanırsa riskli gebelik kabul edilir. Bu durumlar genellikle gebeliğin başlamasından sonra meydana gelen sorunlardır.
Daha Önce Yaşanan Gebelikten Kaynaklanan Sorunlar
Daha önceki gebelik döneminde düşük, erken doğum, gebelik zehirlenmesi, dış gebelik, doğumda kanama ve rahmin yırtılması gibi durumların yaşanması riskli gebelik olarak kabul edilir. Daha önceki gebelikte yaşanan bu durumlar ikinci gebelikte de yaşanabilir.
Bebeğe Ait Sorunlar
Gebelik döneminin riskli kabul edilmesine neden olan durumlar bebeğe ait olan sorunlardan dolayı da kaynaklanıyor olabilir. Riskli gebelik olmasına neden olan durumlar ise şunlardır:
- Bebeğe çeşitli nedenlerden dolayı kan verilmesi
- Bebekte çeşitli enfeksiyonların bulunması
- Bebeğin gelişim geriliği yaşaması
- Bebeğin anne rahminde yanlış şekilde olması
- Kan uyuşmazlığı
- Bebeğin uzun boylu olması
- Bebeğin kilolu olması
- Sakatlık
- Geç doğum
Bu gibi durumlar söz konusu olduğunda da riskli gebelik kabul edilir. Bu durumlar bebekte meydana gelir. Ancak anne adayı da bu durumun yarattığı olumsuzluklardan etkilenir.
Doğumdan Dolayı Kaynaklanan Sorunlar
Bebeğe ait eşin önden gelmesi, doğum çeşidi ve doğum sırasında yaşanan kanamadan dolayı riskli gebelik meydana gelir. Doğumdan dolayı kaynaklanan sorunlar pek fazla karşılaşılmasa da riskli gebeliğin durumları olarak kabul edilir. Riskli gebeliğe neden olan durumlar, gebeliğin başlangıcı ile uzmanlar tarafından incelenir. Bu incelemelerin amacı, gebeliğin riskli olmasına neden olan ya da olabilecek durumların önceden tespit edilebilmesi içindir. Anne ve bebek sağlığı için riskli gebelik durumlarında kontroller daha sık bir şekilde yerine getirilmelidir.