• BIST 9427.78
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

Regl döneminde yeme krizi

Regl döneminde yeme krizi
Regl dönemini kilo almadan atlatmak için nasıl beslenmeliyiz? Bazı hukuk sistemlerinde cezada indirime bile neden olan adet dönemi, kadının bütün davranışlarını değiştirebilir

Bazı hukuk sistemlerinde cezada indirime bile neden olan adet dönemi, kadının bütün davranışlarını değiştirebilir.Uzman Diyetisyen Serkan Tutar kadınların bu özel döneminde yeme krizleri ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Regl dönemlerinde yaşanan kramplar, tatlı isteği ve barsak sorunları birçok kadının bitmek bilmeyen sorunudur. Eğer bu dönemde nasıl besleneceğinizi iyi yönetebilirseniz kilo almadan bu dönemi atlatabilirsiniz. Ama hormonlarınıza yenilirseniz düzenli olarak her ay az miktarda da olsa kilo almanız kaçınılmaz olacaktır.

Menstrüel kanama olarak adlandırılan adet dönemlerinde 80 ml’den fazla kan kaybı yaşanıyorsa adet dönemlerinin düzenli olması halinde bile kadının ağır menstrüel kanama geçirdiği anlamına gelir ki bu dönemde besine karşı olan istek daha yoğun olarak yaşanır.

Ağır menstrüel kanamaların beslenmeye bağımlı ve beslenmeye bağımlı olmayan çeşitli sebepleri olabilir. Beslenmeye bağımlı olmayan sebepler; uygun olmayan rahim içi araç kullanılması, miyom ve polipler, iltihaplı hastalıklar ve kansere yatkın hücrelerin bulunması olabilir. Beslenme ile ilintili olan sebeplerin başında ise demir eksikliği anemisi, A vitamini eksikliği, hipotiroid hastalığı gelir.

Kadınların rahminde araşidonik asit isimli yağ asidinin fazla bulunduğu durumlarda regl dönemlerinde yoğun kan kaybı yaşandığı yapılan bilimsel çalışmalarda gösterilmiştir. Araşidonik asit artışı, rahmin iç bölgesinde çeşitli hormona benzer maddelerin fazla üretimine sebep olarak ağrı ve krampların şiddetinin yükselmesine neden olur.

Kadınların menstrüel kanamaları yoğun ise vücutlarındaki demir seviyelerine baktırmaları önemlidir. Çünkü kronik demir yetersizliği olan kadınların menstrüel kanamalarının daha fazla olduğu bilinmektedir. Kan demir seviyesinin düzenli olarak doktor kontrolünde bakılması gereklidir.

Kan demir seviyesi düşük olan kadınların dikkat etmesi gereken noktalar;
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 11117 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 3 4 5 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim