Oruç tutarken beslenme düzeninin bozulması, reflü hastalığını tetikliyor. Uzmanlar, reflüsü olanlara Ramazan'da baklava ya da börek yerine yoğurt ve puding gibi lifli gıdaları öneriyor..
Çağın hastalığı olan reflü, diyetle ve birtakım ilaçlar kullanılarak kontrol altına alınabiliyor. Ancak reflüsü olanların Ramazan ayında oruç tutmaları halinde öğün sayısı ve beslenme düzeni değiştiği için iftar ve sahurda daha dengeli beslenmeleri gerekiyor. Ramazan'da aç kalma süresi uzadığından, yağlı ve yüksek kalorili yiyecekler yenilmesi reflü hastalığına yol açabiliyor. İstanbul Cerrahi Hastanesi Reflü Hastalığı Tanı ve Tedavi Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Yerdel, reflü hastalarına Ramazan önerilerinde bulundu:
* Reflü hastaları Ramazan'da nasıl beslenmeli?
Bol sıvı almalı, besinleri yavaş ve bol çiğneyerek yemeli, ayrıca ya da puding gibi hazmı kolay ve lifli gıdaları tercih etmeliler. İftar sonrası ağırlık hissi oluştuğunda, kesinlikle hemen uzanılmamalı. Börek, baklava, makarna, pastırma ve sucuk gibi hazmı zor gıdalardan kaçınılmalı.
DOKTORA DANIŞIN!
* Reflü hastalarının nelere dikkat etmeleri gerekir?
Ramazan öncesi veya sırasında doktorlarına başvurmaları ve nasıl beslenmeleri gerektiğini öğrenmeliler. Doktorlarının önerdiği ilaçları almaları şart. Baharatlı ve yağlı yiyecekler, çay, kahve, çikolata gibi gıdalardan uzak durmalarında yarar var. Dar kemerler ya da bel daraltıcı korse ve benzeri giysilerden kaçınılmalıdır. Yatağın baş ucundan 15 santim kadar yukarı kaldırılması gerekir.