• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

Reflünün tetiklediği hastalıklar neler?

Reflünün tetiklediği hastalıklar neler?
Reflü, mide asidinin yemek borusuna ulaşmasıyla yemek borusu, boğaz yolu, ses telleri ve ağıza verdiği hasarla adından söz ettiriyor.

Reflü, Diş Çürüklerinden Ağız Kokusuna Kadar Pek Çok Sorunun Başrol Oyuncusu

Reflü; mide asidinin yemek borusuna ulaşmasıyla yemek borusu, boğaz yolu, ses telleri ve ağıza verdiği hasarla adından söz ettiriyor; diş ve diş etlerinde de çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Hastaların ağız içine acı su gelmesi ifadesiyle dile getirdikleri şikayetler tedavi edilerek giderilmediğinde, ağızda diş çürükleri ve ağız kokusu gibi önemli sıkıntılara neden olabiliyor. Ağızda kötü bir tat bırakan ve kişinin sosyal hayatına da zarar vermeye başlayan bu durum tedavi edilmediğinde hastaların ağız tadı kaçıyor. Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, konuyla ilgili şunları söyledi;

İhmal edilen rutin diş kontrollerinden güç alan reflü, ağız içindeki etkinliğini arttırıyor

Mide dokusuna uygun bir içeriğe sahip mide asiti, reflü nedeniyle yemek borusundan ağza ulaşarak, dişlere ve hassas olan ağız içi dokusuna zarar veriyor. Reflünün zararlarının sindirim sistemiyle sınırlı olmadığını belirten Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, konuyla ilgili görüşlerini şu sözlerle ifade ediyor: "Reflü bilinenin aksine yalnızca sindirim sistemini ilgilendiren bir sağlık sorunu değildir. Mide asidinin mideden çıkarak, yemek borusu aracılığıyla ağza ulaşması; dişlerde çürük, yapısal bozukluklar ve ağız kokusu gibi sorunları da beraberinde getirmektedir. Sabahları ağızda kötü tat şikayetiyle de özdeşleşen reflü, ilerleyen dönemde ağızdaki asit miktarının artmasıyla birlikte, dişlerde aşınmalara da neden olabilmektedir. İhmal edilen rutin diş kontrollerinden güç alan reflü, ağız içinde ve dişlerde olan etkinliğini arttırmakta, dişlere uzun süreçte daha büyük zararlar vermektedir. Bu nedenle reflü şikayeti olan hastaların, rutin diş muayenelerini ihmal etmemeleri gerekmektedir."

Diş çürükleri ve gingivit yavaş geliştiğinden gözden kaçabiliyor

Midenin mukozal yapısına uygun olan mide asiti, ağızdaki dokuya uygun olmadığından dolayı, ağız içinde çeşitli tahrişler ve yaralar gelişmesine neden oluyor. Yoğun ve sürekli asit, ağız içinde yer alan diş etleri üzerinde baskı oluşturarak, çeşitli lezyonları da beraberinde getiriyor. Diş çürüklerine de neden olduğu bilinen reflü, ağız içinde birçok sağlık sorununda başı çekiyor. Diş çürükleri ve gingivitin (diş eti iltihabı) yavaş geliştiği için gözden kaçabildiğini belirten Diş Hekimi ve Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, diş muayenelerini ihmal etmeyerek bu sorunların önüne geçilebileceğini belirtiyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7010 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim