• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Ankara 0 °C
  • İstanbul 5 °C
  • Bursa 3 °C
  • Antalya 7 °C
  • İzmir 7 °C

Reflüde en etkili tedavi!

Reflüde en etkili tedavi!
Reflü tedavisinde en sık kullanılan yöntemlerden biri olan cerrahi tedaviler, artık laparoskopik yöntemlerle yapılıyor.

Laparoskopik reflü ameliyatlarının mutlaka bu konuda deneyim sahibi uzman hekimler tarafından yapılması gerektiğine dikkat çeken Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Metin Çakmakçı mide fıtığının reflüye eşlik ettiği hastalarda öncelikli seçeneğin ameliyat olduğunun altını çiziyor.

Reflü tedavisinde sık kullanılan yöntemlerden birinin cerrahi olduğunu belirten Çakmakçı, “Mide fıtığı olmayan hastalarda öncelikle tıbbi tedavinin denenmesi gerekiyor. Tıbbi tedavi ile yakınmaları geçmeyen veya tedavinin iyi gelmesine karşın, tedaviyi bıraktıktan sonra yakınmaları tekrar başlayan hastaları da ameliyat etmek gerekebiliyor. Genç, aktif bir yaşam süren ve uzun süreli ilaç kullanmayı yeğlemeyen hastalarda da ameliyatı düşünmek gerekiyor. Kullanılan ilaçların yan etki oluşturduğu hastalar da ameliyat planlamasının uygun olacağı diğer bir grup. Çünkü ilaç, ömür boyu kullanılması gereken bir tedavi yöntemi. Bu yüzden cerrahi tedavi, mide reflüsünün en etkin tedavisi oluyor” diyor.

Hastanede kalma ve işe dönme süresi daha kısa

Bu ameliyatların uzun süredir laparoskopik yöntemlerle yapılabildiğini böylece hastanın hastanede kalma ve işe dönme süresinin çok daha kısa olduğunu ifade eden Çakmakçı, "Ameliyat sırasında laparoskopik olarak fıtıklaşan mide, bulunması gereken yere geri çekiliyor. Sağlıklı bireylerde yemek borusu göğüs boşluğu ve mide, karın içerisinde bulunuyor. Yemek borusunun içinden geçtiği ve bu iki yapının birleştiği alanı saran hiyatus da yemek borusu ile mide arasında bir kelepçe mekanizması oluşturuyor. Bu ameliyatla anatomisi bozulmuş hiyatus onarılıyor. Yemek borusu ile midenin birleşim alanı çevresine midenin kendisi sarılarak anatomi onarılıp, hastanın reflüsü engelleniyor." diyor.

Her reflü hastası elbette ameliyat olabilir ancak esas önemli nokta hangi hastada ameliyatı tercih etmek gerektiği. Bu konuda hastanın hikayesinin ve fizik muayenesinin önemli olduğunu vurgulayan Çakmakçı, "Ayrıca yapılacak endoskopi ile reflünün ciddiyetini saptamak ve eşlik eden mide fıtığı olup olmadığını anlamak da gerekiyor. Bazı hastalarda 24 saatlik asit ölçümü de yapılarak tedavinin seçiminde yol gösterici olabiliyor." diye konuşuyor.

Hasta, ameliyatın ertesi günü hafif ve sıvı ağırlıklı olmak üzere beslenmeye başlayabiliyor. Hastaların bir bölümünde ameliyattan sonra yutma güçlüğü meydana gelebiliyor ama bu durum kısa sürede geçiyor. Tamamen normal beslenme ise ortalama 5 - 7 gün arasında gerçekleşiyor.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3600 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim