• BIST 9715.86
  • Altın 3053.783
  • Dolar 35.4621
  • Euro 36.5679
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 6 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 10 °C

Reflü ve ülser hastalarına özel Ramazan önerileri

Reflü ve ülser hastalarına özel Ramazan önerileri
Yaz mevsimini en çok da meyve ve sebze çeşidi arttığından, daha fazla yiyecek seçeneği bulduğumuzdan severiz.

Ancak insan sağlığı için zararlı olan ve kilo almaya neden olan tek tip beslenme, özellikle yaz mevsiminde sıkça düştüğümüz tuzaklardandır. Aile Hastanesi Bahçelievler Beslenme ve Diyet Uzmanı Berna Çil, kış mevsiminde hareketsizliklik, ağır, yağlı yiyecekler tüketme nedeniyle kilo alınmasına karşın yazın bol meyve tüketmek, tek tip beslenmek, geç saatte yemek, açık büfelere sık uğramak, büyük boy meyve suları, kremalı kahveler nedeniyle kilo vermek yerine kilo aldığımızı belirtiyor.  

Yaz mevsiminde kilo almamıza neden olan başlıca 6 nedeni sıralayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Berna Çil, şu bilgileri veriyor:  

1-  MEYVE TÜKETİMİNİ ABARTMAYIN, BOL YAĞ TÜKETMEYİN: Yazın ağır ve yağlı yiyeceklerden uzak durmaya çalışıyoruz. Hafif yiyecekler arıyoruz. Ağır yağlı yiyeceklerden kaçarken, bu defa bolca meyve yiyerek, vücudumuzun yağlanmasına neden olabiliyoruz. Elbette meyveyi yaz aylarında bol tüketmek sıvı ihtiyacımızın karşılanması, vitamin ve minerel dengelerinin sağlanması açısından önemlidir. Ancak her besinde olduğu gibi meyvede de aşırı tüketim fazla kilolar olarak karşımıza çıkıyor. Günlük yaşamda kaloriyi karbonhidrat, protein, yağdan alıyoruz. Bu üç gruptan besinlerin dengeli tüketilmesiyle sağlıklı bir beslenme mümkün olabiliyor. Sadece meyve yediğimizde meyvede yağ ve protein olmadığından, sadece karbonhidrat içerir. Meyvede meyve şekeri fruktoz bulunur. fruktoz hücre içine taşınmada insüline gereksinim duymaz. Kanda insülin düzeyimizin artması bize tokluk hissini verir. İnsülin düzeyimiz artmadığında da tokluk hissi duymayız. Bu nedenle belli miktarda yenilmesi gerekiyor.

2-  TEK TİP BESLENMEYİN: Bir kişinin günde sadece meyve yemesi, sadece yağlı yiyecekler tüketmesi ya da sadece sebzeyle beslenmesi sağlıklı bir beslenme olarak adlandırılamaz. Kadınların günde ortalama 2000-2200, erkeklerin ise ortalama 2500 kalori almaları gerektiği teoride hep vardır. Tüm besin gruplarından beslenme uzmanlarının kişiye, yaşa, cinsiyete, yaşam risklerine, var olan hastalıklara göre hazırladıkları planlarla kilonun sağlıklı seviyelerde tutulması mümkün olabiliyor.

3-  VAZO GİBİ BARDAKTA MEYVE SUYU İÇMEYİN: Son yıllarda büyük boy, adeta çiçek vazosu kadar büyük bardaklarda meyve suyu tüketmek moda oldu. Taze meyve suyu elbette faydalı, ancak miktarlara her zaman dikkat etmek gerekiyor. Evde bir bardak portakal suyu elde etmek için ortalama 4-5 portakalın suyunu sıkıyoruz. Büyük boy bir bardak meyve suyu için kaç meyve sıkmamız gerektiğini siz düşünün! Oysa günde sadece ara öğünlerle beraber 5-6 porsiyon meyve yemek sağlıklı.

4-  GEÇ SAATTE YEMEK YEMEYİN: Vücudun biyolojik bir saati, metabolizmanın da en çok enerji harcadığı ve en düşük enerji haracadığı saatler vardır. Bunları bilmeyince çok geç saatlerde yemek yenilebilir, kalorili içecekler tüketilebilir. Bu durumda 18.00-19.00’dan sonra yemek yemek, bir de yüksek kalorili yemekler, içeceklerle beslenmeyi tamamlamak kilolara davetiye çıkarmaktır. Fazladan alınan her 7 bin kalori, bize kilo olarak dönebilir.

5-  AÇIK BÜFELERİN ÖNÜNDEN ÇEKİLİN: Açık büfe yemekleri sadece tatilde yemiyoruz. Her hafta sonu geç kahvaltı etmek ara öğünlerin yapılmasını, yemek saatlerinin aksamasına yol açacağından çok önerdiğimiz bir durum değildir. Hafta sonları açık büfelerdeki soslu, yağlı yiyeceklerle karmaşık beslenmek bize kilo olarak döner.

6-  KREMALI KAHVENİN GÖRÜNTÜSÜ GÜZEL, AMA KALORİSİ YÜKSEK: Özellikle büyük kahve zincirlerinin günlük yaşamımıza entegre ettiği, kremalı, bol kalorili, büyük boy kahveler, soğuk içeceker yazın kilo almanın en baştaki nedenleri arasında yer alıyor. Çünkü biz yediklerimiz kadar içtiklerimizle de kilo alıyoruz. Kremalı kahvelerden iki tane içmek günlük kalori ihtiyacının büyük kısmını karşılıyor doğru. Ama sağlıklı beslenmekten de uzak düşüyoruz. Çünkü vücudumuza çok yararlı olan, balığı, tavuğu, kuru baklagilleri, sebzeleri, meyveleri, tahıllı ekmeği, sütü, yumurtayı, yoğurdu hayatımızdan çıkarmış oluyoruz. Bol enerjili içekler bol enerji veriyor, enerji bitince de gelsin abur cubur yiyecekler diyerek gittikçe şişmanlıyoruz

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2900 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim