• BIST 9767.88
  • Altın 3065.689
  • Dolar 35.4842
  • Euro 36.7172
  • Ankara 8 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 12 °C

Reçetesiz İlaç Satışı Tehlikeli Bir Bumeranga Dönüşecektir

Reçetesiz İlaç Satışı Tehlikeli Bir Bumeranga Dönüşecektir
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan; gündemdeki reçetesiz ilaçlar ve OTC ilaçlarla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, reklamlarla da pompalanacak olan reçetesiz ilaç satışıyla, ucuza satılan ilaçların halkımıza da

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan; gündemdeki reçetesiz ilaçlar ve OTC ilaçlarla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, reklamlarla da pompalanacak olan reçetesiz ilaç satışıyla, ucuza satılan ilaçların halkımıza daha pahalıya satılacağına işaret ederek: “reçetesiz ilaç satışı tehlikeli bir bumeranga dönüşecektir” dedi.

Son günlerde OTC ilaçları ve ilaçta reklamlarının gündeme taşınmasından duydukları rahatsızlığı dile getiren Saydan açıklamasında şunları şöyledi:
“Reçete; hekim tarafından, ilacı verecek kişiye yazılan bir talimattır. Yani tedavinin hem başlangıcı, hem de tedavide sona ulaşım için bir şifredir. Ülkemizdeki ilaçların, % 95 i reçeteli olarak devlet tarafından karşılanmaktadır. İlaç tüketiminin neredeyse tamamının alıcısı devlettir. Devlet ilaç parasını ödemek için reçetelerin eczaneler tarafından fatura ekinde teslimini istemekte ve buna göre de ilaç parasını eczacıya ödemektedir. Bu durumda eczacıların ilaçları reçetesiz olarak vermeleri mümkün değildir. Eczanelerde reçetesiz satılan çok küçük bir miktarda ilaç ise çoğunlukla vatandaşların resmi reçetelerine yazdırdıkları ama ödeme koşulları uygun olmadığı için sosyal güvenlik kurumlarınca ödenmeyen ilaçlardır.
TEİS olarak, 2006 yılında ödeme listesinden çıkarılan bazı ilaçların yerine doktorlar tarafından ödeme listesinde bulunan pahalı ilaçların yazılacağına dikkat çekmemize rağmen bu uyarımız dikkate alınmamış ve sonuçta reçete göçü yaşanması nedeniyle aynı etkiye sahip daha pahalı ilaçların reçetelenme oranı artarak kamuya daha büyük bir yük getirilmiş oldu.
Bu bağlamda reçetesiz denen ve reklâm pazarına açılacak olan ilaçların devletin geri ödeme listesinde olacağı söylemleri bizi şaşırtmaktadır. Ancak bir yıl öncesine bakarak, bu söylemlere inanmamız mümkün değildir. Başlangıçta tasarruf gibi görünen ve devlete cazip gelen reçetesiz ilacın arttırılması ile ilaçta reklâm serbestîsi getirilmesi konuları ileride tehlikeli bir bumeranga dönecek, Halkımıza şu an için ucuza satılan ilaçlar geri ödeme listesinden çıkarılarak, bu ilaçların daha pahalıya satılmasının önü açılacak, halkımızın cebinden ilaca çıkan para artacaktır. Bu tasarruf değil, tasarruf adı altında yapılan bir göz boyamadır.
Dünyada ilaçlar reçeteli ve reçetesiz olarak satılmaktadır. Reçeteli demek ilaç alırken eczacıya reçete vermek demektir. Hiçbir ülkede herhangi bir ilaç hem reçeteli, hem reçetesiz satılmaz. Bu bizim ülkemize has ve Dünya’da eşi olmayan bir örnek olacaktır.
Gelişmiş ülkeler ve uymaya çabaladığımız AB ülkelerinde reçetesiz ilaçlarda 2 çeşittir.
1.”behind the counter”(BTC) ;Sadece eczacı tavsiyesi ve uyarısıyla satılabilen ilaçlar.

2.”over the counter” (OTC)
; Tüketicinin ilacın üstünü veya prospektüsünü okuyarak, kendi başına aldığı ilaçlar.

Ülkemizde sadece OTC konuşulmaktadır. Bu bizi daha da fazla endişelendirmektedir.

Yetkililerin açıklamalarından reçetesiz ilaçların ülkemizde BTC olarak kalacağı anlamı çıktığı halde, nedense her yerde OTC ismi geçmektedir. Görüldüğü gibi yapılmak istenenin ne olduğu bile tam anlaşılamamaktadır.”
 
 
OTC İLAÇLARDAN KİMLER RANT SAĞLAYACAK?

Saydan, reçetesiz ilaç satışından kimlerin kazancı olacağına ilişkin olarak, şunları kaydetti:

Eczacıların, devletin ve vatandaşların bir kazancı olmayacağı kesindir. Fakat reçetesiz ilaçlarla OTC ilaçlarının bir arada söylenmesi, bizlerde ilaçta reklâmı çağrıştırmaktadır. Kısaca reklâm pazarı ve OTC ilaçları uluslararası ilaç firmaları bu işten karlı çıkaracaktır. Çünkü resmi reçeteye giremeyen ilacın, ülkemizde satılmayacağını en iyi ilaç firmaları bilmektedir. Reklâmsız bu ürünlerini pazarlamaları mümkün değildir. Amaçları sadece ilaçlarını pazarlamak olan bu ulus ötesi ilaç firmalarının reklâm bütçeleri de oldukça fazla olduğundan yerli ilaç firmalarımızın rekabet etmesi de mümkün görülmemektedir. Bu yerli ilaç sanayimize vurulacak bir darbedir.”
 
800 KALEM İLACIN GERİ ÖDEME LİSTESİNDEN ÇIKARILMASI DÜŞÜNÜLÜYOR
 
Türkiye için 11 milyar dolarlık ilaç pazarının 10 yıl içinde 30 milyar dolarlık bir hacme ulaştırılmasına çalışıldığına da dikkati çeken Saydan, şöyle konuştu:

800 kalem, yani 300 milyon kutu ve 1,5 milyar dolarlık ilaç sektör dışına çekilmeye çalışılıyor. Türkiye’de yılda 1,2 milyar kutu ilaç satılıyor. Bu ilaçların üçte birinin ağrı kesiciler, vitaminler, soğuk algınlığı ilaçlarının da aralarında bulunduğu reçetesiz kapsamına girecek olan ilaçlar olduğuna dikkatleri çekmek istiyoruz. Reçetesiz ilaçların ücretlerinin kamu kurumları yerine hastalar tarafından karşılanması ilaç fiyatlarını yükseltecektir. Bu bir tehlikedir ve ülkemizde yaşayan günlük geliri 1 dolar civarındaki 14 milyon kişiye de bir haksızlıktır. Sonuçta bu uygulama vatandaşın değil, sadece ilaç firmalarının çıkarlarına hizmet edecektir. Önemle vurgulamak istiyoruz: İlaçlar keyfi kullanılacak malzemelerden değildir.

Bizler, Niyet okumuyoruz, fal da bakmıyoruz. Sadece bu ülkenin vatandaşının sağlığını önemsiyoruz ve bu bizim görevimiz. İlaç satmak için hazırlık yapan Hipermarketler sadece kâr amaçlı olarak bu işi yapmaya başlarlarsa bu durumun halk sağlığına getireceği olumsuzluğun boyutu ve devlete maliyeti hesaplanmayacak kadar büyük olacaktır. Toplumda akılcı ilaç kullanım bilinci oluşmadığından ilaçların reçeteli olarak eczanelerden ve eczacı danışmanlığında verilmesi gerekmektedir.


Eczacılar olarak halkımızın sağlığını koruma görevini eskiden olduğu gibi her yönüyle devam ettirme kararlılık ve azminde olduğumuzu bir kez daha kamuoyunun bilgisine sunuyoruz..

TEİS BASIN BÜROSU/11.12.2007

Bu haber toplam 1937 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim