• BIST 9751.34
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 13 °C

Rastgele check-up gereksiz risk demek

Rastgele check-up gereksiz risk demek
Sağlıklı olduğu halde hastalıkların erken teşhisi için sık sık görüntüleme yöntemlerini kullananlar bir başka riskin farkında değil.
Sağlıklı olduğu halde hastalıkların erken teşhisi için sık sık görüntüleme yöntemlerini kullananlar bir başka riskin farkında değil. Nükleer tıp uzmanı Yrd. Doç. Dr. Erol Ergüler, rastgele check-up'ın gereksiz yere radyasyon alınımına yol açacağını söylüyor. İhtiyaç olmadan çektirilen film ve tomografiler bazı kanser türlerini de beraberinde getirebiliyor.

Görüntüleme yöntemleri ile hiçbir belirti vermeyen birçok hastalığın erken teşhisi ve tedavisi mümkün hale geldi. Ancak bu incelemelerin gereksiz yere yapılması da ciddi riskleri beraberinde getiriyor. "Her tetkik yaptırdığınızda iade edemeyeceğiniz bir radyasyonu bünyenize alıyorsunuz." diyen nükleer tıp uzmanı Yrd. Doç. Dr. Erol Ergüler, rastgele check-up'ın gereksiz risk demek olduğunu söylüyor. Ergüler, görüntüleme alanında tetkik yaptıracak kişilerin tetkikin kendisine ne fayda sağlayacağını ve ne kadar radyasyon zararı görebileceğini mutlaka sorması gerektiği uyarısında bulunuyor.

Akciğer filmi, göğüs röntgeni, ultrason ve tüm vücut tarama tomografisi ülkemizde yoğunlukla uygulanan görüntüleme yöntemleri. Mamografi ve çift kontrastlı kolon grafisi gibi bazı yöntemlerin de belirli bir yaştan sonra birkaç yılda bir tekrarlanması öneriliyor. Ancak bu işlemlerden sonra vücut büyük ölçüde radyasyona maruz kalıyor. Yrd. Doç. Dr. Erol Ergüler, günde 10 sigara içen kişi 3,4, 20 sigara içen 6,1, 40 sigara içen 11,4 ve 40 üzerinde sigara içenin ise 14,1 mSv radyasyon aldığını belirtiyor. Ergüler, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun verilerine göre bir kişinin göğüs röntgeni 0,14, mamografi 0,5, kalp sintigrafisi 8, anjiografi 12, beyin sintigrafisinde 6 mSv radyasyon aldığını vurguluyor. Her tetkikte iade edilmeyecek bir radyasyonun bünyeye alındığını ifade eden Ergüler, Türkiye'de hastanın tetkikten ne kadar radyasyon alındığının hesaplandığına dair Sağlık Bakanlığı bünyesinde bir sistemin olmadığını belirtiyor.

Ergüler'e göre başı ağrıyan, tansiyon ve kalp rahatsızlığından şikâyet eden romatizmalı bir hastaya nöroloji uzmanı beyin tomografisi, kardiyolog anjio ve myokard sintigrafisi, fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanı da kemik sintigrafisi veya boyun ve bel ya da diz, kalça tomografisi isteyebiliyor. Hasta, uzmanların birbirinden haberi olmaması nedeniyle bu tetkikleri yaptırmak için farklı yerlerden randevu alıyor. Oysaki tomografide verilen madde sintigrafiyi etkiliyor, belli bir süre sonra yapılması gerekiyor. Bunları ayarlayan bir sistemin olması, ilgili doktorların hastayı birlikte konsülte ederek öncelikli tetkikleri sırasıyla yaptırmaları ve hastanın tetkiklerden doğacak risklerinin azaltılması gerekiyor.

Yrd. Doç. Dr. Erol Ergüler, check-up kavramının içine sığdırılacak standart sayıda tetkik olmadığını belirtiyor. Rastgele check-up yaptıran herkes kendisi için gereksiz tetkik yaptırıyor ve riski üstleniyor. Erol Ergüler şunlara dikkat çekiyor: "30'lu yaşlarda bir kadın akciğer ve meme için sürekli yıllık check-up yaptırıyormuş. Hasta bana başka bir nedenle akupunktur için geldiğinde, gözle görülebilir bir tiroit nodülü fark ettim. Ameliyata yönlendireceğimizde tiroit kanseri olduğu anlaşıldı. Bu da bize gösteriyor ki her hastaya ancak bütüncül bakış açısıyla yaklaşılması ile gerçek anlamda check-up yapılabilir."

Hangi işlem ne kadar radyasyon?

Bel omurga röntgeni: 1,8

Göğüs omurga röntgeni: 1,4

Üst sindirim sistemi röntgeni: 3,7

Alt sindirim sistemi röntgeni: 6,4

Safra kesesi röntgeni: 2

Mamografi: 0,5

Bilgisayarlı tomografi: 8,6

Anjiyografi: 12

Girişimsel cerrahi işlemler: 20

Kemik sintigrafisi: 4,5

Kalp sintigrafisi: 8

Beyin sintigrafisi: 6


ZEYNEP KAÇMAZ

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3746 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim