• BIST 9999.55
  • Altın 3149.122
  • Dolar 35.6247
  • Euro 37.1174
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 12 °C

Ramazan'ı bitki çayı içerek rahat geçirin

Ramazan'ı bitki çayı içerek rahat geçirin
Hem sıcaklıkların aşırı fazla, hem de günlerin uzun olduğu bu Ramazan ayında; uzmanlar oruç tutanlara vücutlarında oluşacak susuzluk ve mide rahatsızlıklarına karşı bitki çaylarını öneriyor....

Hem sıcaklıkların aşırı fazla, hem de günlerin uzun olduğu bu Ramazan ayında; uzmanlar oruç tutanlara vücutlarında oluşacak susuzluk ve mide rahatsızlıklarına karşı bitki çaylarını öneriyor. Özellikle rezene ve papatya çayı birçok derde deva

Ağustos ayına denk gelen Ramazan ayında sıcaklarla birlikte günlerin uzun olması da oruç tutanların daha dikkatli olmasını gerektiriyor. Özellikle vücutta susuzluk ve açlığa bağlı oluşan değişikliklere, Ramazan boyunca dikkat etmeleri ve önlemlerini almaları lazım. Sahurdan sonra acıkmamak, iftarda ise açlık sonrası kontrolsüz bir şekilde yenen fazla miktarda yiyeceğin vereceği rahatsızlıktan kaçınmak için uzmanlar hafif yiyeceklerin yavaş yavaş tüketilmesi ve bol bol sıvı alınması gerektiğini vurguluyor.

SİNDİRİME YARDIMCI
Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem Yeşilada; eski kaynaklarda, rezene bitkisinin yapraklarının oruç tutanlarda açlık hissini azaltmak amacıyla kullanıldığına dikkat çekiyor. Ülkemizde rezene bitkisinin toprak üstü kısımları, Ege'de halk arasında 'arapsaçı' adı ile tüketilen bir bitki. Avrupa'da ise çorbalar, et ve balık yemekleri ile salata ve turşulara lezzet vermek amacıyla yaprakları ve gövdesi kullanılır. Yapılan bilimsel çalışmalar, rezene meyvelerinin birçok yararlı etkisini ortaya koyuyor. Bu çalışmalar arasında en çok dikkat çeken kısım, sindirim sistemi üzerindeki spazm giderici etkisi. Rezene, özellikle sindirim sisteminde düz kas tabakasını gevşeterek sindirime yardımcı olurken, midedeki gerginlik ve ekşime gibi şikayetlerin giderilmesini de sağlıyor. Özetle akşam iftardan sonra rezene çayı içilmesi, tüm gün boyunca kasılmış olan midenin rahatlamasını sağlayacak, bu sayede iftarda yenilen yemeklerin daha kolay sindirilmesine yardımcı olarak mide ve bağırsaklarda rahatsızlık verecek gaz oluşumunu engelleyecektir.

PAPATYA RAHATLATIR
Ramazan ayında oruç tutanlar için yararlı olabilecek bitki çaylarından biri de papatya çayıdır. Mayıs papatyası ya da Alman papatyası çiçeklerinin mide-bağırsak kasılmaları, şişkinlik ve gaz şikayetlerini giderici olduğu, ayrıca sindirime yardımcı etkileri de bilimsel olarak ortaya konmuştur. Papatyanın sindirim sistemine etkili bileşenleri olan 'flavonoit'lerin bir diğer özelliği de hafif yatıştırıcı etkisi. Dolayısıyla papatya çayı, iftar sonrası içildiğinde merkezi sinir sistemi üzerinde hafif yatıştırıcı etki de gösterecektir. Bu bakımdan sahurdan sonra gece rahat uyunması ve gündüz ise daha rahat bir oruç süreci geçirilmesini sağlayacaktır.

CİLT İÇİN YEŞİL ÇAY
Oruç tutarken, özellikle sıcak havalarda vücudun susuz kalmasıyla birlikte ciltte de kurumalar ve kırışıklar meydana gelebilir. İftar sonrası içilecek yeşil çay ise cildin korunmasında önemli bir rol oynayacaktır. Yapılan klinik çalışmalar sonucunda yeşil çay ürünlerinin ağız yoluyla ya da deriye merhem şeklinde uygulanmasıyla, cilt kanserlerinin oluşumunu engelleyebileceği sonucuna da varılmıştır. Prof. Dr. Yeşilada, güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak için günde düzenli olarak 5-6 bardak yeşil çay tüketilmesini öneriyor. Özellikle Ramazan'da, iftarla sahur arasında içilen birkaç bardak yeşil çay ise hem ciltteki, hem de vücuttaki genel susuzluğa da çözüm olacaktır.

DİDEM SEYMEN

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2724 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim