• BIST 10075.17
  • Altın 3016.913
  • Dolar 35.3654
  • Euro 36.3831
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 12 °C

Ramazan'da sıcaklara dikkat

Ramazan'da sıcaklara dikkat
Ramazan yaklaşırken Ege’de sıcaklıklar tavan yaptı. Önümüzdeki 5 günde hava 6 derece birden artacak. Uzmanlar, oruç tutacak vatandaşları uyarıyor

Ege'de sıcaklıklar hızla artmaya devam ediyor. Önümüzdeki 5 gün içinde sıcaklıklar 6 derece birden artacak. Gölgede 36 dereceyi bulacak sıcaklar güneşte 40 dereceyi geçecek. Uzmanlar sıcaktan en çok etkilenen çocuklar, yaşlılar, hamileler ile kalp ve şeker hastalığı olanları uyardı. Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, sıcak havalarda sağlıklı beslenmenin büyük önem taşıdığını belirterek, "Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi gerekir." dedi.

Sahuru ihmal etmeyin
Ramazan'da oruç tutanların sahur öğününü kesinlikle ihmal etmemesi gerektiğini ifade eden Uzel, "Çünkü vücuda gıda alımı yapılmadan sadece su içilerek geçirilen bir sahur, gün içerisinde aç olarak geçirilen zamana yaklaşık 4-6 saat daha ilaveye neden olur. Bu durum, özellikle çalışan bireylerde yorgunluk hissi, ellerde titreme, uyku hali gibi bazı olumsuz durumlara yol açabilir" dedi.

Yemeğin dozunu kaçırmayın
Zengin iftar sofralarında, midede aşırı tokluk oluşmaması gerektiğini kaydeden Yrd. Doç. Dr. Uzel, "İftar sofralarında bir öğünde alınması gerekenin birkaç kat fazlası yiyecek bulunuyor. Oruç tutulan saatlerin sonuna yaklaşıldığında düşen kan şekeri, aşırı yiyecek tüketimi ile yükselmeye başlar ve denge bozulur." dedi. Sıcak havaların egemen olduğu dönemde oruçla birlikte sıvı tüketiminin azaldığının yapılan birçok araştırmada görüldüğünü de ifade eden Uzel, "Oysa tam aksi olması gerekir. Ramazan ayı süresince ve sonrasında su ve asitsiz içecekler içilerek günlük sıvı ihtiyacı karşılanmalı. Tuzlu yiyeceklerden uzak durulmalı, hem su tüketimini engellememesi ve sıvı kaybını artırmaması, hem de kafeinin az tüketilmesi açısından çay ve kahve tüketimi sınırlandırılmalı. Bunun yerine doğrudan su tercih edilmeli." uyarılarında bulundu.

Nelere dikkat edelim?
Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, yaz aylarıyla birlikte artan sıcaklık nedeniyle beslenmenin insan sağlığı açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısının arttığını ve metabolizmanın bu yeni duruma uyum sağlamaya çalıştığını ifade eden Ruhan Aşkın Uzel, dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:
- Yaz aylarında vücudun iyon ve mineral kaybının oldukça fazla olması nedeniyle her gün bir şişe doğal maden suyu içilmeli.
- Sıcakta, yağlı besinlerin ve kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı. Haşlama, ızgara, kendi suyunda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalı.
- Ana ve ara öğünler mutlaka tüketilmeli.
- Her gün en az 2-2.5 litre (10-12 su bardağı) su içilmeli. Süt, ayran, soda, limonata, soğuk bitki çayları, şekersiz kompostolar ve taze sıkılmış meyve suyu gibi içecekler de doğru tercihler arasında yer alıyor.
- Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi gerekir.
- Muz, incir, üzüm, patates, mısır gibi tatlı sebze ve meyvelerin kan şekerini hızlı yükseltip daha fazla kilo alma yönünde etki yarattığını unutmayın.
- Hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, meyve tatlıları ve dondurmayı tercih edin.
- Bilinçli tüketilen bitki çayları, diyeti ve beslenmeyi destekler.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 5901 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim