• BIST 9739.72
  • Altın 3072.922
  • Dolar 35.4549
  • Euro 36.5402
  • Ankara 4 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 8 °C

Ramazan'da sağlıklı beslenme önerileri

Ramazan'da sağlıklı beslenme önerileri
Ramazan ayında oruç açarken hurmanın dikkatli tüketilmesini öneren diyetisyen Yasemin Sancak, "Oruç hurma ile açılacaksa, birden fazla yenmemeli. Kısa sürede acıkmamak için cacık içilmeli" diyor

Memorial Şişli Hastanesi kilo kontrol merkezinden diyetisyen Yasemin Sancak, Ramazan'da sağlıklı beslenmeyle ilgili önerilerde bulundu.
Ramazan'da kilo almamak için nelere dikkat edilmeli?
Kilo almamak için iftarla sahur arası dört öğüne ayrılmalı. Ramazan'da yapılan en büyük yanlış sahura kalkmamaktır. İftara, kahvaltılık ya da çorba ile başlayıp hemen ardından yemek yemek daha sonra da meyve veya kompostoyla ile ara öğün yapmak gerekir. Sahurda da hafif bir kahvaltıyla güne başlanmalıdır.

YEMEK SONRASI HURMA!
İftar neyle açılmalı?

İftarı açmak için tercih edilecek en sağlıklı besinler; su ve çorbadır. İftar sofralarının vazgeçilmez meyvesi hurma ise saf glikoz içerdiği için, kan şekerini hızla yükseltmektedir. Bu yüzden de yemekten sonra tüketilmesi uygun olur. Ancak oruç mutlaka hurma ile açılacaksa, bir taneden fazla yenmemelidir. Çünkü art arda yenen birkaç hurma, kan şekerini hızla yükselttiği gibi yağ depolanmasına da neden olur ve şekeri birden yükselttiği için de hipoglisemiye yatkınlık başlar. Onun yerine küçük bir parça peynir ve kahvaltılıkla başlayıp yarım saat sonra yemeğe geçilebilir.

ZEYTİNİN KALORİSİ YÜKSEK
Peki, Ramazan'da yenilen pideyle ilgili ne düşünüyorsunuz?

İftar sofralarında bir gelenek haline gelen Ramazan pideleri, beyaz undan yapılan ve kan şekerini hızla yükselten besinlerdendir. Erken açıktırır. Bu nedenle pide tüketirken aşırıya kaçmamak gerekir. Yine iftar sofrasında bulunan zeytin de çok tüketilen bir besin olmasının yanı sıra, kalori bakımından da zengindir. Beş zeytin, bir tatlı kaşığı yağ yerine geçer. En çok beş adet yenmelidir.

ET YEMEĞİ TOK TUTAR!
Uzun Ramazan günlerinde hangi besinler tok tutucu özelliği nedeniyle tercih edilmelidir?

Tok kalabilmedeki en temel nokta, yeterli ve dengeli beslenmektir. Bunun yanında karbonhidrat tüketimi de tok kalmak için önemlidir. Beyaz değil, kepekli makarna; pirinç pilavı değil, bulgur pilavı; beyaz ekmek değil, tam tahıllı ekmek tüketmek uzun sürecek oruç saatlerinde tok hissetmemize yardımcı olacaktır. Örneğin; bir pide sekiz dilim ekmek yerine geçmektedir. Ancak içeriğinde beyaz un olması nedeniyle çabuk acıkmanıza sebep olacaktır. Pişirilen yemeklerin içinde mutlaka sebze veya et olması, yemeklerin yanında yoğurt veya cacık tüketilmesi de uzun süre tok kalınmasını sağlayacaktır.

BEYAZ UN ACIKTIRIR
Peki kurubaklagil tüketimi için ne diyeceksiniz?

Kurubaklagillerle yapılmış salataler, günlük posa ihtiyacınızı karşılayarak kan şekerinin ani yükselip düşmesini engeller. Bu da acıkmayı geciktirir. Ayrıca bağırsakları düzenler ve vücudun vitamin almasını sağlayarak direncini de artırır.

ÇOK TATLI VE TUZLU SUSATIR
Çok şekerli ve tuzlu besinler, açlık ve susuzluğu artırır mı?

Evet. Çok tuzlu ve tatlı besinler, vücudun sıvı dengesini bozacağı için gün boyu susama hissini artıracaktır. Bu arada sahur ve iftarda yenen basit şeker içeriği yüksek besinler, kan şekerini hızla yükseltir ve açlık hissine neden olur. Bunun yerine; tam buğday unundan yapılmış ekmek yemek uzun süre tok kalmaya yardımcı olur.

DİDEM SEYMEN
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3152 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim