• BIST 9549.89
  • Altın 3005.985
  • Dolar 34.5383
  • Euro 35.9979
  • Ankara 0 °C
  • İstanbul 5 °C
  • Bursa 3 °C
  • Antalya 6 °C
  • İzmir 7 °C

Ramazan'da meyve ilaç gibi!

Ramazan'da meyve ilaç gibi!
Uzmanlar, “İftarda ve sahurda hafif besinler tüketilmeli, sebze ve salata tüketimine ağırlırk verilmeli" uyarısı yapıyor...

Uzmanlar, “İftarda ve sahurda hafif besinler tüketilmeli, sebze ve salata tüketimine ağırlırk verilmeli, iftardan sonra tatlı yerine mevsim meyveleri tercih edilmeli, bol sıvı tüketilmeli, yemekler yavaş yavaş ve az porsiyonlarda tüketilmeli” uyarısında bulunuyorlar ve hamileler, şeker, tansiyon, kalp gibi hastalığı olanlarla sürekli ilaç kullananların oruç tutmamaları gerektiğini söylüyorlar.

Cumhuriyet Gazetesi'nden Sibel Bahçetepe'nin haberine göre, Aile Hekimi Dr. Murat Berksoy, sahurdan sonra başlayan açlık süresince kan şekerinin düşmeye başladığını, yetersiz ve dengesiz beslenme sonucu kişilerde metabolizma hızının azaldığını, ayrıca su tüketimine dikkat edilmemesi nedeniyle vücut su oranının azalarak, su-tuz dengesinin bozulduğunu söyledi.

ŞEKER HASTALARI ORUÇ TUTMASIN
Berksoy, halsizlik, işte verimsizlik, depresyon, konsantrasyon güçlüğü, uyuklama, mide ağrısı, hazımsızlık, tansiyon düşmesi gibi birçok sağlık probleminin de yaşanabildiğine dikkat çekerek yemekleri küçük lokmalar halinde, iyi çiğneyerek ve yavaş yemenin sindirim sistemi için önemine değindi.

Berksoy, özellikle hamile ve emziren kadınların, şeker, tansiyon, hipoglisemi, kalp, karaciğer ve böbrek hastalığı-yetmezliği olan bireylerin, sürekli ilaç kullananların, riskli ve yüksek dikkat gerektiren işlerde çalışanların, büyüme ve gelişme çağındaki çocukların, sürekli seyahat halinde olanların, ruh sağlığı bozuk olanların oruç tutmaması gerektiğini de kaydetti. Nutrigenetik Uzmanı Dr. Nurhayat Gül ise şu önerilerde bulundu: “Şerbetli tatlılar yerine karpuz, kavun, kayısı, şeftali gibi mevsim meyveleri tüketmek kaybedilen suyun vücuda geri kazanımı açısından büyük önem taşır. İftar sofralarının zenginliğini olabildiğince sebze yemekleriyle çeşitlendirmek çok önemli.”



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2709 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim