• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 17 °C

Ramazanda Hamur İşi, Şerbetli Ve Mayalı Tatlılardan Uzak Durun

Ramazanda Hamur İşi, Şerbetli Ve Mayalı Tatlılardan Uzak Durun
Ramazan ayında sağlıklı beslenme planına ilişkin açıklamalarda bulunan Diyetisyen Betül Arslanoğlu, uzun süreli açlık sonucu birden fazla yemek yemenin...

Ramazan ayında sağlıklı beslenme planına ilişkin açıklamalarda bulunan Diyetisyen Betül Arslanoğlu, uzun süreli açlık sonucu birden fazla yemek yemenin birçok sağlık sorununu beraberinde getirebileceğini belirterek, "Hamur işi, şerbetli ve mayalı tatlılardan ise uzak duralım" dedi.

Ramazan ayına girilen bu günlerde oruç tutan kişilerin gün boyu açlık sonucu dengeli ve doğru beslenmelerine yönelik, Denizli Merkezefendi Sağlıklı Hayat Merkezi'nde görevli Diyetisyen Betül Arslanoğlu tavsiyelerde bulundu. Birden ve fazla yemek yemenin birçok sağlık sorununu beraberinde getirebileceğini vurgulayan Arslanoğlu, "Hamur işi, şerbetli ve mayalı tatlılardan ise uzak duralım. Bunlar hem kolesterol hem kan şekeri seviyemizin artmasına, yoğun kalori alımına ve ertesi günü daha susuz hissederek geçirmemize yol açar. Öğünlere çorba eklemek, kuru meyveler tüketmek, yoğurt gibi probiyotik besinler tüketmek, iftar ve sahur arasında bol su tüketmek ve iftardan 1-1,5 saat sonra yürüyüşe çıkmak kabızlık problemi yaşamamızı önleyecektir. Kilo başına 35 ml su tüketimini iftar ve sahur arasında tamamlamalıyız. Eğer yüksek tansiyon probleminiz yoksa iftar sonrasında bir şişe maden suyu ekleyebiliriz, böylece elektrolit dengesini de sağlamış oluruz. İftardan yaklaşık 1 saat sonra bir ara öğün yapabiliriz. Taze meyveler, çiğ kuruyemişler, yoğurt ya da süt içeren bir öğün planlayabiliriz" dedi.

Oruç tutmanın sağlığa birçok faydası olduğunu, bu faydaların maksimum alınabilmesi için iftar ile sahur arasında doğru beslenmenin öneminin büyük olduğunu söyleyen Diyetisyen Betül Arslanoğlu; "Oruçta 13-14 saatlik bir açlıkta vücudumuzu toksinlerden arındırmış, gastrointestinal sistemimizi dinlendirmiş oluruz. Ayrıca orucun kan şekeri kontrolü, yağ yakımı, zihin kontrolü ve odaklanmanın artması gibi birçok katkısı vardır. Ancak tabi ki bu faydaları maksimumda alabilmek için sahur ve iftarda nasıl beslendiğimiz oldukça önemlidir. İlk olarak söylemek istediğim konu, sahurun atlanmaması, lif ve proteinden zengin dengeli bir öğün yapılmasıdır. Tam tahıllı ekmekler, yumurta, peynir, çorbalar, yulaf, sebzelerle sağlıklı bir öğün oluşturabiliriz. Sahurda tuz tüketimini minimumda tutalım, yoğun tuz içeren şarküteri ürünleri tüketmeyelim. Ayran, süt gibi hem sıvı hem protein oranı yüksek içecekler tercih edelim. Böylece gün içerisinde açlık ve susuzluk belirtilerini daha az gözlemleriz" şeklinde konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 550 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim