• BIST 9273.39
  • Altın 4095.076
  • Dolar 38.422
  • Euro 43.8855
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 15 °C

Ramazanda acil servislerdeki "sindirim sorunları" ve "trafik kazaları" yoğunluğuna karşı uyarılar

Ramazanda acil servislerdeki "sindirim sorunları" ve "trafik kazaları" yoğunluğuna karşı uyarılar
- Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Gökcan Çakır:

- "Ramazan ayı boyunca iftarda aşırı ve dengesiz besinler tüketilmesinden kaynaklı sindirim sistemi ile ilgili yoğun rahatsızlıklarla olan başvurular acillerin önemli mesaisini işgal ediyor"

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Gökcan Çakır, ramazanda acil servislerde yoğunluk yaşandığını belirterek, "Ramazan ayı boyunca iftarda aşırı ve dengesiz besinler tüketilmesinden kaynaklı sindirim sistemi ile ilgili yoğun rahatsızlıklarla olan başvurular acillerin önemli mesaisini işgal ediyor." dedi.

Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkan Yardımcısı da olan Çakır, AA muhabirine, ramazan ayında orucun sağlık açısından faydalarının bilimle kanıtlandığını ve sağlığın dengesini bozmadığını söyledi.

Kronik hastalığı olanların oruç için doktor tavsiyesine uymalarını isteyen Çakır, "Kronik hastalığı olanları da oruçla yaşadığı sıkıntıdan dolayı acilde çok görüyoruz. Bunlar oruç tutmakta ısrarcı olan diyabet, şeker, tansiyon hastaları ve kalp hastaları. Asıl sıkıntı maalesef ramazanı gerçek ruhundan uzaklaştıran beslenmede aşırıya kaçma. Ramazan ayı boyunca iftarda aşırı ve dengesiz besinler tüketilmesinden kaynaklı sindirim sistemi ile ilgili yoğun rahatsızlıklarla olan başvurular acillerin önemli mesaisini işgal ediyor." diye konuştu.

- "Ramazanı ramazan gibi yaşayıp sıhhat bulalım"

Ramazan ayında trafik kazalarının da arttığını belirten Çakır, şöyle konuştu:

"İftarlara yetişmek için aceleci davranılmasından, belki de kan şekeri düşüklüğünden olan bir dikkat eksikliği sebebiyle ramazanda ciddi trafik kazaları görüyoruz, Acil servisi en çok meşgul eden konulardan birisi de bu. Gün içinde özellikle oruç saatinde bu tip kazalara çok rastlıyoruz. İftardan sonra da yoğunlaşmaya bağlı trafik kazalar görüyoruz. İftara telaşla yetişme, iftar sonrası her yerin birden kalabalık olması gibi rutinlerimizi maalesef değiştirmiyoruz. Bu da trafik kazalarına sebep oluyor. Orucun asıl mevzusu sabırla alakalı, bunlardan uzaklaştığımızda başka sıkıntılara sebep oluyor. Ramazanı ramazan gibi yaşayıp sıhhat bulalım."

Prof. Dr. Çakır, Erzurum'un yanı sıra yurdun dört bir yanında ramazan dolayısıyla iftar sonrası acil servislerde benzer yoğunluklar oluştuğunu, vatandaşlara sabır ve sıhhat ayı olan ramazanı ruhuna uygun yaşamalarını önerdi.

Son yıllarda daha kısa ve serin günlere denk geldiğinden oruçların kolay tutulduğunu aktaran Çakır, "İftarı 5 dakika sonra yapmak, ailenle iftar sofrasına hiç oturamamaktan iyidir. Bunları göz önünde bulundurup daha sabırlı, bilinçli hareket edip ramazanda ruhuna, gerçek anlamına uygun şekilde beslenilirse, sağlıkçılar ve halk olarak ramazanı daha güzel geçiririz." ifadelerini kullandı.

Ramazanda protein ağırlıklı beslenme öneren Çakır, özellikle iftar ile sahur arasında bol su tüketilmesini tavsiye etti.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1066 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim