• BIST 9549.89
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 19 °C

Ramazan sağlık için bir fırsat

Ramazan sağlık için bir fırsat
Ramazan ayı, doğru beslenmeyi alışkanlık haline getirmek için bir fırsat. Uzmanların ortak kanaati; oruç sağlığa faydalı ancak ...

Ramazan ayı, doğru beslenmeyi alışkanlık haline getirmek için bir fırsat. Uzmanların ortak kanaati; oruç sağlığa faydalı ancak kronik hastalığı olan kişiler oruç tutup tutmayacağına doktoruyla birlikte karar vermeli. Oruç tuttuğu takdirde, ilaçlarını doktor kontrolünde, doğru zamanda ve miktarda almalı. Tavsiyeleri dikkate alırsak, Ramazan ayını vücudumuzu yenileyen oruç ibadetiyle, sağlıklı bir şekilde geçirebiliriz.

***

Oruç, 3 öğün beslenmeye engel değil

Uzmanlar, kendi rahatımız için iftarı iki öğüne bölmemizi tavsiye ediyor. Sema Hastanesi Diyet ve Beslenme Uzmanı Hayrettin Mutlu, vücudun dirençli kalması için Ramazan boyunca böyle beslenmenin alışkanlık haline getirilmesi gerektiğini söylüyor. Beslenme iftar ile sahur arasında 3 kısma ayrılmalı ve fazla yemekten uzak durulmalı. Çünkü fazla yemek, dengesiz beslenme ve yetersiz uykuya bağlı bazı sağlık sorunlarını ortaya çıkarabilir.

Mutlu'ya göre, iftardaki iki öğünün arasında yaklaşık 115 dakika olmalı. İlk öğünde besleyici 1 tabak çorba, 1 adet hurma veya incir tercih edilebilir. Oruç açılırken, 1 bardak su içmekte ve 1 tabak salata yemekte fayda var. İftarın 2. öğününde ise 1 bardak ayran ya da yoğurt, et ile yapılan sebze yemeği, 4 yemek kaşığı civarında pilav ya da makarna ve 1 tabak salata tercih edilmeli. Bununla birlikte 2 porsiyona denk gelecek meyve sofralardan eksik olmamalı.

Hurma sofraların vazgeçilmezi

Oruç şekerli hurmayla açılınca, açlık ve susuzluk yüzünden meydana gelen halsizlik geçiyor. Düzenli bir şekilde tüketildiğinde kişiyi kalp-damar rahatsızlıklarına ve kansere karşı koruyor. Kilo aldırmıyor, kabızlık ve ishal gibi hastalıkları engelliyor.

Hurmanın daha pek çok faydası var. Protein içeren tek meyvedir denilebilir. Çok az miktarda elzem yağ asitleri, karbonhidrat ve protein içermekte olan tek meyve özelliğini taşıyor. Vücudun yaşlanma belirtisini azaltıyor. Saf hurma cildi besliyor, gebelik ve güneş lekelerini yok etmeye yardımcı oluyor. Karaciğerleri güçlendiriyor, öksürük ve boğaz ağrısına karşı da etkili. Kemik rahatsızlıklarına karşı koruyucu bir özelliği var. Çocukluk çağında büyüme ve gelişmeye destek sağlıyor.

***

İftardan sonra her yarım saatte, bir bardak su için

Oruçluyken bütün gün susuz kalan bünyeyi iftardan sonra fazla suyla boğmamak gerekiyor haliyle. İftarın hemen ardından başlayıp her yarım saatte 1 bardak su içilmesi günlük yeterli sıvı alımını sağlıyor. Süt, yoğurt besin grubu, sebze ve meyve gibi sıvı kaynakları da var tabii. Bu dönem içerisinde su dışında sıvı alımında fazla kahve, çay ve asit içerikli içeceklerin yerine taze sıkılan komposto ve meyve suyunun tercih edilmekte fayda var.

***

Oruçluya sağlıklı beslenme önerileri

İftar saatinde uzun bir süre boş olan mideye hızlı bir şekilde yüklenme yapmayın.

Sahur ve iftar vaktinde hafif, hazmı kolay olan ve az yağ içeren yemekleri tüketin.

İftar ve sahur vaktinde yemekleri yavaş bir şekilde ve fazla çiğneyerek yiyin.

Yemekleri yaparken katı yağları tercih etmeyin.

İftarda ilk olarak çorba ile yemeğe başlayın. Hafif bir salata ya da zeytinyağlı ile yemeğe devam ettikten sonra ana yemeğe geçin.

Kızartılan ve fazla yağ içeren yiyeceklerden, özellikle hamur işi ve hamur tatlılarından uzak durun.

Kırmızı eti mümkün olduğu kadar az ve sulu, sebze yemeklerinin içinde tüketmeye çalışın.

Kalorisi fazla olan yiyeceklerden mümkün olduğu kadar uzak durun.

Bütün gün süresince su alınmadığı için, iftardan sonra uyku saatine kadar ve sahur vaktinde bol oranda su tüketin. Her yarım saatte bir, bir bardak su için.

Ramazan ayında tatlı ihtiyacını kuru ve taze meyveler, sütlü tatlı ve kompostolarla karşılamaya çalışın.

Öğünlerde zeytinyağlı yemek ve sebze yemeklerini eksik etmeyin.

Etleri haşlama, ızgara ya da fırında pişirin.

Kahve tüketimini mümkün olduğu kadar azaltın, kahvenin yerine bitkisel çayları tüketin.

***

Kalp hastaları oruç tutabilir mi?

Doktorların önerileri doğrultusunda oruç tutmanın sağlığa faydalı olduğu, tecrübeyle sabit bir gerçek. Uzmanlar, gündelik işlerini rahatlıkla yapabilen kalp hastalarının da (by-passlı, stentli, kapak hastası vs.) diğer bireyler gibi oruçlarını rahatlıkla tutabileceklerini ifade ediyor. İstirahatta ya da hafif harekette bile daralan ve günde 3-4 kez ilaç alması zorunlu olan hastalar oruç tutmamalı.

Memorial Hastanesi Girişimsel Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Servet Öztürk, orucun yararlı kolesterol HDL'yi yükseltici, kalp damarları için zararlı kolesterol LDL ile trigliserit düzeyini dengede tutucu özellikleri olduğunu söylüyor. Kalp damar sisteminde pıhtılaşma olaylarının azaldığı ve koroner kalp hastalığı için bir risk faktörü olan homosisteinin (kanda ölçülen protein yapan aminoasitler) oruç tutanlarda en düşük düzeylere kadar gerilediği gözleniyor. Bu bulgularla sağlıklı kişilerde orucun koroner kalp hastalığından koruduğu, hastalığın ilerlemesini önlediği veya azalttığı rahatlıkla söylenebilir.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5970 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim