• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 19 °C

Ramazan sağlık için bir fırsat

Ramazan sağlık için bir fırsat
Ramazan ayı, doğru beslenmeyi alışkanlık haline getirmek için bir fırsat. Uzmanların ortak kanaati; oruç sağlığa faydalı ancak ...

 

Oruçluyken beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek çok önemli. 'Acıkırım' korkusu ile iftar ve sahurda tıka basa yemek, ağır ve yağlı yemekleri tercih etmek, mide ve bağırsak sistemi kadar kalbe de olumsuz etki yapıyor.

Kalp hastalarının dikkat etmesi gereken bir diğer konu ise ilaçların ihmal edilmemesi. Pek çok ilaç günümüzde günde tek doz almakla etkili olabiliyor. Yine de sıcak havalarda 15–16 saati bulan oruç süresinde ilaç alınmaması, bazı hastalar için sakıncalı. Bunun için oruç tutmak isteyen hastalar kendi durumları hakkında doktorlarını bilgilendirip öneriler doğrultusunda hareket etmeli.

Kalp diyeti

Kalp diyeti, çok zorlayıcı, hayattan bıktırıcı bir diyet değil. Kalp hastalarına önerilen beslenme tarzı, sağlıklı kişilere de kaliteli yaşam sürmeleri için tavsiye ediliyor. Sadece, sağlıklı beslenme Ramazan ayında daha fazla önem kazanıyor. Tereyağı, sakatatların yağları, koyun etinin içerdiği yağlar ve sığır etinin görünen yağlarıyla margarinlerden uzak durmak çok önemli. Tüm bunların yanında aşırı kalorili hamur işleri ve tatlılardan kaçınılmalı. Kalp ve damar sağlığı açısından olumsuz etkileri olan bu besin maddelerinden yalnızca Ramazan ayında değil, tüm yaşantı boyunca uzak durmak sağlıklı kalmanın şartı. Sağlıklı beslenme tarzı, şeker hastalıkları ve kansere karşı da koruyor.

Kalp hastalarına bazı öneriler:

-Hızlı ve aşırı yemekten kaçının.

-Aşırı yağlı ve aşırı tatlı gıdalardan uzak durun.

-Mutlaka sahura kalkın.

-İftar ile sahur arasında en az 2-3 litre sıvı alın.

-Sigara içmeyin.

-Tuz kısıtlamasına devam edin.

-Sıcak altında dolaşmaktan ve terlemekten uzak durun.

***

Doktor kontrolünde karar verilmeli

Dr. Hikmet Akyüz'e göre oruç tutamayacak hastalar da var. İnsülin kullanan şeker hastaları, kontrol altına alınmayan hipertansiyonlu hastalar, ciddi böbrek, kalp hastalıkları, kanserli hastalar, çok yaşlı ve düşkün hastalar, ciddi kronik hastalığı olanlar (karaciğer sirozu, akciğer yetmezliği vs.) risk grupları arasında. Tansiyonu kontrol altında olan hipertansiyon hastaları, ilaçlarını düzenli kullanıp kan şeker seviyesi normal seyreden şeker hastalarının oruç tutmalarında ciddi bir risk görülmüyor. Basit baş ağrıları, ciddi olmayan kalp, böbrek, karaciğer, mide vs. hastalarının oruç tutmasında da sakınca yok. Hasta oruç tutup tutamayacağına doktor kontrolünden sonra karar vermeli.

***

Anne adayları da dikkatli olmalı

Sağlıklı oruç tutma konusu gündeme gelince anne adayları göz ardı edilmemeli. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ayşe Gülçin Demirdöven, her hamile için oruç tutamaz demenin doğru olmadığını ifade ediyor. Bu durumda doktorun uygun şekilde yönlendirmesi gerekiyor. Anne adayının gebeliğin ilk aylarında aşırı bulantı ve kusması yoksa yeteri kadar beslenebiliyor ve sıvı alabiliyorsa oruç tutmasında bir sakınca görülmüyor. Ancak gebeliğin 24-25. haftalarından sonra bebek hızlı büyüme evresine girince annenin yeterli ve dengeli beslenmesi, bol sıvı almamalı. Ramazan'ın günlerin uzun ve havaların sıcak olduğu bir döneme denk gelmesi sebebiyle, özellikle 6. aydan sonraki gebelere oruç tutmaları önerilmiyor.

Emziren annelere gelince, onlar için ölçü bebeğin ek gıdaya başlamış olması. Eğer bebek 6 aydan küçükse ve anne sütü dışında ek gıda almıyorsa oruç tutulması önerilmiyor. Çünkü anne yeteri kadar sıvı alamayacağı için bebek beslenemeyince gelişemiyor. Demirdöven, bu durumun sadece günlerin uzun ve havaların sıcak olduğu yaz ayları için geçerli olduğunu vurguluyor.

TÜRKAN UYMAZ

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5973 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim