• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 17 °C

Ramazan kolisine "kavun-karpuz" da koyun önerisi

Ramazan kolisine "kavun-karpuz" da koyun önerisi
Özenoğlu: "Sindirim sistemini rahatlatmak amacıyla hafif ve sulu besinler tüketilmelidir. Günlük su ihtiyacı, diğer dönemlere göre artan terleme nedeniyle yaklaşık 2 katına, yani 2,5-3 litreye ulaşır"

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Aliye Özenoğlu, vücudun sıvı ihtiyacının arttığı ramazan ayında ihtiyaç sahibi aileler için hazırlanan yardım kolilerine kuru bakliyat ve tahıllı gıdaların yanı sıra kavun ve karpuz gibi meyvelerin de konulmasını önerdi.

Özenoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazanda tam tahıllı gıdalarla geçirilen öğünlerin kişiyi zinde ve tok tuttuğunu söyledi.

Enerjinin yavaş ve dengeli şekilde vücutta kullanılmasını sağlayan tahılların sağlık açısından birçok yararı olduğunu vurgulayan Özenoğlu, ramazan ayında öğün sayısının ikiye düşmesinin beslenmeyi daha da önemli hale getirdiğini belirterek, "Öğün sayısı ve sıvı tüketimin azalmasının yanı sıra hareket kapasitesi de azaldığı için sıklıkla kabızlık sorunu görülmektedir. Tam tahılların tüketilmesi ve sıvı alımının artırılması, bu sorunun önlenmesine yardımcı olacaktır. Bu nedenle, sofralardan bulgur, baklagiller eksik edilmemeli, beyaz unla yapılan pideler yerine tam undan yapılan pide ve ekmek çeşitleri tercih edilmelidir" diye konuştu.

Ramazan ayında öğünlerde yemek miktarının ve besin çeşitliliğinin değiştiğini anlatan Özenoğlu, "İftar ve sahur sofralarını, kişiyi gün boyu tok tutacak ve sağlıklı beslenmeyi sağlayacak yiyeceklerle hazırlamak gerekir. Tok tutacak besin grupları, sindirimi ve emilimi uzun süren gıdalardır. Sebze, meyve, kuru baklagiller, tahıllar, esmer ekmek, esmer pirinç, kepekli makarna gibi besinlerdir" dedi.

Ramazan ayını sağlıklı geçirebilmek için yoğurdun her sofrada bulanması gerektiğini anlatan Özenoğlu, yoğurdun bağırsak sağlığının korunmasına destek verdiğini söyledi.

Yardım kolisi hazırlayanlara öneriler

Özenoğlu, sıcak havada vücudun sıvı ihtiyacının arttığını, yeterince sıvı tüketilmediğinde çeşitli rahatsızlıkların ortaya çıkabileceğini belirterek, şunları kaydetti:

"Sindirim sistemini rahatlatmak amacıyla hafif ve sulu besinler tüketilmelidir. Günlük su ihtiyacı diğer dönemlere göre artan terleme nedeniyle yaklaşık 2 katına yani 2,5-3 litreye ulaşır. Bu ayda, özellikle yardım kolisi hazırlayanlar kuru bakliyat ve tahılların yanı sıra karpuz ve kavun gibi sulu yiyecekleri yardım paketine koyarak, ihtiyaç sahibi kişinin de rahat bir ramazan ayı geçirmesini sağlayabilir. Öte yandan yine yardım kolisinde sebzeye de yer verilmesi önemli olacaktır."

Sıcaklarda aşırı terleme sonucu vücuttan suyla beraber sodyum, potasyum gibi minerallerin atıldığını dile getiren Özenoğlu, bu durumun halsizlik, nabız zayıflığı, bilinç bulanıklığı, yorgunluk ve dolaşım bozukluklarına yol açtığını ifade ederek, vücut direncini arttırmak, vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral alımını sağlamak için sebze, meyve gibi antioksidan içerikli yiyeceklerin sıklıkla tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3944 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim