• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 17 °C

Ramazan Ayında ‘Dil’ Temizliğinin Önemi: Ağız Kokusuna Çözüm

Ramazan Ayında ‘Dil’ Temizliğinin Önemi: Ağız Kokusuna Çözüm
Dilin yüzeyinde biriken gıda artıklarının ağız kokusu oluşumunda büyük etkiye sahip olduğuna dikkat çeken Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Çağatay...

Dilin yüzeyinde biriken gıda artıklarının ağız kokusu oluşumunda büyük etkiye sahip olduğuna dikkat çeken Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Çağatay Yazıcı, "İftardan ve sahurdan sonra mutlaka en az 3 dakika diş fırçalamak, ardından diş ipi kullanmak ve son olarak da dil kazıyıcılar yardımıyla ya da elinizde yoksa diş fırçasıyla dilin yüzeyini temizlemek ağız kokusu sorununuzu büyük oranda azaltacaktır" dedi.

Ramazan ayında oruç tutanların başlıca sorunlarından birinin ağız kokusu ve bu durumun gerek sağlık gerekse de sosyal hayatta çıkardığı zorluklar olduğunu belirten Liv Hospital Samsun Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği'nden Dt. Çağatay Yazıcı, dil temizliği ve ağız bakımı hakkında bilgilendirdi.

Ağız kokusunun birçok sebebi olabileceğini dile getiren Dt. Yazıcı, "Tüketilen gıdalar, diş fırçalama sıklığı, kalitesi ve diş ipi kullanımı gibi basit gözüken durumlar ağız kokusu oluşumunda büyük rol oynar. Ancak burada unutulmaması gereken önemli bir nokta da dil temizliğidir. Dilimizin yüzeyinde biriken gıda artıkları, ağız kokusu oluşumunda büyük ölçüde etkiye sahiptir. Bu nedenle iftardan sonra ve sahurdan sonra mutlaka en az 3 dakika sürecek şekilde diş fırçalamak ardından diş ipi kullanmak ve son olarak da dil kazıyıcılar yardımıyla elinizde yoksa diş fırçasıyla dilin yüzeyini temizlemek ağız kokusu sorununuzu büyük oranda azaltacaktır" diye konuştu.

Yanlış ve eksik ağız bakımının diş çürüğüne sebep olabileceğini belirten Dt. Çağatay Yazıcı, "Şu an içinde bulunduğumuz ramazan ayında günde 16 saat kadar oruçlu olduğumuz için aslında ağzımızın en önemli koruyucu parçalarından biri olan tükürükten belli oranda mahrum kalıyoruz. Gün içinde sıvı alamadığımız için ağzımızdaki tükürüğün miktarı ve kalitesi azalıyor. Bu durum ağız florasının bozulmasına ve diş çürüklerine kapı araladığından özellikle bu ayda ağız ve diş sağlığının önemi iki kat artıyor. Bunların önüne geçebilmek için iftar ve sahur arasındaki vakitte bol sıvı tüketmeliyiz. Ramazan ayında ağız bakımımıza ne kadar çok dikkat edersek, olabilecek sağlık problemlerinin ve ağız kokusunun da o derece önüne geçebiliriz" ifadelerini kullandı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2273 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim