• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 17 °C

Rahim Anomalileri HSG ile Teşhis Ediliyor!

Rahim Anomalileri HSG ile Teşhis Ediliyor!
HSG filmi rahimde bulunan doğumsal anomalilerin belirlenmesi ve değerlendirilmesinde en güncel yöntem olarak kabul edilmektedir.

Kadın üreme sistemi ve üreme organları erkek üreme sistemine göre oldukça karmaşık bir yapıdadır. Kadının gebelik ve doğum süreçlerini yaşaması için üreme sistemleri organları kusursuz bir şekilde tasarlanmıştır ve böylece gebelik ve doğum normal seyrinde herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmadan gerçekleşebilmektedir. Ancak bazı durumlarda rahim, tüpler ya da yumurtalıklarda anomaliler gözlemlenebilmektedir.

Gebelik döneminin yedinci ayında cinsel organların gelişimi söz konusudur ve çeşitli sebepler ile özellikle rahimde birtakım gelişim bozuklukları yaşanabilmektedir. Bunlar rahmin doğumsal anomalileri olarak tanımlanmaktadır. HSG filmi rahimde bulunan doğumsal anomalilerin belirlenmesi ve değerlendirilmesinde en güncel yöntem olarak kabul edilmektedir.

Başlıca rahim anomalileri şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Çift rahim (Didelfis rahim)
  • Rahimde perde (Uterine septum)
  • Rahim yokluğu (Hipoplazi)
  • Kalp şeklinde rahim (Bikornuat)
  • Kavisli rahim (arkuat

Rahim anomalileri genellikle günlük yaşamda herhangi bir şikayete yol açmamaktadır. Ancak bazı kadınların adet dönemlerinde kanamaların anormal şekilde yaşanmasına neden olmaktadır. Rahimde bulunan doğumsal anomaliler genellikle kısırlık, tekrarlayan düşükler ve erken doğum risk faktörü oluşturmaktadır.

Rahim anomalileri HSG çekimi ile tespit edilebilmektedir. Histerosalpingografi olarak da adlandırılan HSG; halk arasında rahim filmi olarak da tanımlanmaktadır.

Rahim filmi; adet kanaması bitiminden 4 ila 5 gün sonra çekilmesi gerekmektedir. Günümüzde uygulanan HSG çekimleri; çok kısa zamanda ve ağrısız bir şekilde çekilebilmektedir. Özellikle c kollu cihaz ile gerçekleştirilen rahim filminde anestezi uygulamasına ihtiyaç duyulmamaktadır.

HSG; rahim içerisinde gönderilen özel kontrast ilaç sayesinde röntgen ışınlarının rahim içerisini ayrıntılı bir şekilde görüntülenmesini sağlamaktadır. Doğal yollar ile bebek sahibi olamayan ve kısırlık tedavisi sürecine başlayan kadınlarda öncelikle rahim filmi tetkiki uygulanmaktadır. Böylece kısırlığa neden olabilecek anatomik bir problemin olup olmadığı değerlendirilmektedir.

HSG testi sonucunda rahim anomalisi gözlemlenen hastada gerekli tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bu yöntemler laparoskopi ya da histeroskopi yöntemleri ile rahim anomalilerinin düzeltilmesi işlemleri de olabilmektedir. Ameliyat sonrasında değerlendirme yapılabilmesi için doktor tekrar bir HSG değerleandirmesine ihtiyaç duyabilmektedir.

HSG  testi günümüz şartlarında her ne kadar kolay ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirilse de mutlaka alanında uzman doktorlar tarafından uygulanması gereken bir tanı yöntemidir.

Uzm.  Dr. Cevat Bayrak

https://www.rahimfilmi.info/

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 7689 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim