• BIST 8885
  • Altın 3018.131
  • Dolar 34.3001
  • Euro 37.1624
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 13 °C

Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Önlenebilir

Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Önlenebilir
Rahim ağzı (Serviks) kanserinin önlenebilir olduğuna dikkat çeken Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Doç.

Rahim ağzı (Serviks) kanserinin önlenebilir olduğuna dikkat çeken Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Hacı Öztürk Şahin, HPV testini tüm kadınlara önerdiklerini belirtti.

Bursa Şehir Hastanesi'nde görevli Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Hacı Öztürk Şahin, "1-31 Ocak Serviks Kanseri Farkındalık Ayı" çerçevesinde açıklamalarda bulundu. Serviks'in, anatomik olarak rahim ağzı denilen bölge olduğunu dile getiren Doç. Dr. Şahin, "Bu bölgeden kaynaklanan tümörler tüm kadın kanserlerinde 9'uncu sıklıkta görülüyor. Belirtileri; daha çok cinsel ilişki sonrası kanama, yan ağrılar, idrar yollarıyla ilgili bazı problemler ve adet düzensizliği şeklinde karşımıza çıkabilir. Cinsel aktif olmayan kadınlarda maalesef bu teşhis biraz daha gecikebiliyor. Serviks kanseri, genelde jinekolojik onkoloji hastalarımızda en genç yaşta gördüğümüz bir kanser türü. Biz, o yüzden 21-24 yaş civarında tarama programlarına başlanmasını öneriyoruz" dedi.

5 yılda bir tarama yaptırın

Serviks kanserine HPV virüsünün sebep olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Şahin, "O yüzden tarama programlarında daha önce yaptığımız smear taramasına nazaran HPV testinin daha kıymetli olduğunu biliyoruz. Hem hastalığa yakalanmama ihtimalimiz artıyor hem de hücrelerde kanser oluşumu başlamadan erken teşhis ihtimalimiz artmış oluyor. 5 yıllık aralarla HPV testini biz tüm kadınlara öneriyoruz. HPV testinin daha sık kullanılmaya başlanmasıyla erken evrede yakaladığımız hastalarda tedavi seçeneğimiz tabii ki çok daha kolay. Eğer bir cerrahi planlayacaksak çok erken evrede yakaladığımız için küçük bir operasyonla bu hastalarımızı tamamen kurtarabiliyoruz" şeklinde konuştu.

Aşı ile korunun

Serviks kanserinin önlenebilir bir kanser olduğunun altını çizen Şahin, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Çünkü bunun HPV aşısı var. HPV aşısını biz cinsel aktif olmadan, doğrusu 11-12 yaş grubundaki kız çocuklarına öneriyoruz. Dünyadaki çoğu ülkede artık rutin aşılama programlarına HPV aşısı alınmış durumda. Bu aşılama programını öneriyoruz. Aşılama programından sonra, elimizdeki veriler yeterli olmadığı için biz yine de bu aşılanmış popülasyonun da tarama programlarına devam etmesini tavsiye ediyoruz"

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 859 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim