• BIST 8675.96
  • Altın 3027.127
  • Dolar 34.347
  • Euro 37.4601
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 17 °C

Rahim ağzı kanserinde HPV PCR testi ile erken teşhis!

Rahim ağzı kanserinde HPV PCR testi ile erken teşhis!
Kadın Hastalıkları ve Doğum Dr Akın Türel ile Pap Smear ve HPV PCR testini anlattı...

Artık sadece pap smear testine güvenemeyiz. Gelişen genetik bilim sayesinde, bizlerin kadın kanserlerinde 2. en büyük ölüm oranına sahip, servik yani rahim ağzı kanserinde,  daha iyi risk analizi ve teşhis edebilmemizi sağlayan DNA PCR tekniği sayesinde, henüz virüsün hücreyi etkilememiş ve etkileme ihtimali olduğu en erken evrede durumu kontrol altına alabilmekteyiz.

Önceleri pap smear testi sonucunda, CIN (Servikal  Intraepitelyal  Neoplazi) olarak adlandırılan hücresel değişikliklerin bulunması durumunda, gerekli gördüğümüz durumda cerrahi yöntemler ile kanser oluşumunu veya yayılmasını kontrol altına alıyorduk. Tabii ki pap smear ile HPV DNA PCR testlerini yanlış anlaşılıp birbiri ile kıyaslama yapmak doğru değildir.

Pap smear testi bize, hücre içinde değişiklik görüldüğü durumlarda veya patalojinin oluştuğu durumlarda halen detaylı bir teşhis sağlamaktadır.

PCR ( Polimerase Chain Reaction ) yöntemi ise bize bu değişiklikler oluşmadan, servik yani rahim ağzı bölgesinde, HPV virüsünün bulunduğunu ve önlemler almamız, HPV tipini öğrenerek risk analizi yapmamız ve daha kısa aralıklar ile bölgeyi incelememiz gerektiğini söylemektedir.

HPV PCR testinde pozitif sonuç aldığımız durumlarda, genellikle aynı örnek üzerinde HPV genotipleme ile virüsün tipini öğreniriz ve buna bağlı olarak, hastanın risk derecesini ortaya çıkarırız.

Riskli tipler ile karşılaştığımız durumlarda, çok kısa aralıklar ile pap smear testi yapmaya devam ederek durumu gözlemler veya cerrahi olarak servik e müdehale ederiz.

Özellikle düşük gelir sahibi batı asya ülkeleri söz konusu olduğunda, ki bunun içine rahatlıkla ülkemizi de katabiliriz, rahim ağzı kanserinden ölüm oranı, tüm kanserler içerisinde % 6 gibi ciddi bir orana yükselmiştir.
Kadınlarda görülen kanser vakalarının ölüm oranında ise 2. sırasında servik kanseri gelmektedir.

Bu kadar ciddi bir oranda, bize sunulan tüm genetik teknolojileri en verimli şekilde kullanmamız şarttır.

Kadınların bilinçlenmesi ve cinsel yönden aktivitesi başlayan her kadının düzenli jinekolojik muayenelerini aksatmaması erken teşhis açısından çok önemlidir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Akın Türel 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 10623 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim