• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 5 °C
  • Bursa 3 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 8 °C

Radyoloji uzmanları SGK'dan revizyon bekliyor

Radyoloji uzmanları SGK'dan revizyon bekliyor
Radyoloji Uzmanları ve Türk Radyoloji Derneği, hekimin özgür reçeteleme sorununun çözümü için SGK’dan revizyon bekliyor. SGK, Sağlık Bakanlığı'nın en güvenli iki üründen biri olarak belirttiği Gadovisti ödemiyor.

SGK, Sağlık Bakanlığının en güvenli iki üründen biri olarak belirttiği gadovisti ödemiyor. Bu durumda, radyoloji uzmanının tercih edebileceği sadece bir ürün kalıyor. Radyoloji uzmanları ve Türk Radyoloji Derneği, hekimin özgür reçeteleme hakkını da kısıtladığı iddiasıyla bu geri ödeme sorununun bir an önce çözüme kavuşturulması için SGK’dan revizyon bekliyor.

Nefrojenik sistemik fibroz, son yıllarda dünyada çok konuşulan, tedavisi olmayan ve ölümcül seyreden bir hastalık. Bu hastalığa gadolinyumun neden olduğu birçok bilimsel yayında belirtiliyor. Sağlık Bakanlığı da bu riske dikkat çekmek için Ağustos ayında hekimlere bir yazı gönderdi, ancak SGK’nın SUT uygulamaları dolayısıyla hekimlerin kafası karışmış durumda Radyoloji kliniklerinde manyetik rezonans görüntüleme (MRG)de, lezyon tespiti ve tanısal değerlendirme amacıyla gerek görüldüğünde gadolinyum iyonu içeren paramanyetik kontrast (GdKM) ürünler kullanılıyor. MRG’de kullanılan kontrast ürünlerle ilgili güvenlik profillerine ilişkin değerlendirme ve güncellemeler, özellikle 2006 yılında bu grup ürünler için tanımlanan NSF olgularından sonra daha büyük bir hassasiyetle devam ediyor.Bakanlığın hekimlere gönderdiği mektupta NSF ile ilgili şu bilgileri verdiğini ifade eden Radyoloji uzmanları ve Türk Radyoloji Derneği şu ifadeleri kullandı:“NFS, nadir görülen, cilt ve bağ dokularında fibrozis ile karakterize, klinik seyri değişkenlik gösteren edinsel bir sistemik hastalık. Klinik olarak ölüme kadar varabilen ciddi olumsuz sonuçlar doğuran NSF daha çok ekstremitelerde, gövdede nonspesifik dermatolojik bulgularla kendini gösteriyor.”Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Risk Yönetimi Dairesi tarafından radyologlara gönderilen mektupta, NSF ile ilgili şu bilgileri verdi: “NFS, nadir görülen, cilt ve bağ dokularında fibrozis ile karakterize, klinik seyri değişkenlik gösteren edinsel bir sistemik hastalık. Klinik olarak ölüme kadar varabilen ciddi olumsuz sonuçlar doğuran NSF daha çok ekstremitelerde, gövdede nonspesifik dermatolojik bulgularla kendini gösteriyor.”Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Risk Yönetimi Dairesi tarafından radyologlara gönderilen mektupta, NSF gelişiminin gadolinyum içeren kontrast ajanların tipine bağlı olduğu belirtilerek, etkin maddeler risklerine göre üç kategoriye ayrıldı:"- Yüksek risk: Emaray (gadopentetik asit), magnevist (gadopentetik asit), omniscan (gadodiamid), optimark (gadoversetamid),- Orta derecede risk: Multihance (gadobenik asit), primovist (gadoksetik asit), vasovist (gadofosveset),- Düşük risk: Dotarem (gadoterik asit), gadovist (gadobutrol)".

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bu ürünlerden yüksek ve orta derece risk taşıyan tüm ürünlerin geri ödemesini yapıyor. Ancak düşük risk grubunda bulunan ürünlerden gadovistin, Ocak 2013 tarihinde SGK’nın yayımladığı tebliğ ile geri ödemesinde ciddi oranda kısıtlama bulunuyor. Yani SGK, Sağlık Bakanlığının en güvenli iki üründen biri olarak belirttiği gadovisti ödemiyor. Bu durumda, radyoloji uzmanının tercih edebileceği sadece bir ürün kalıyor. Radyoloji uzmanları ve Türk Radyoloji Derneği, hekimin özgür reçeteleme hakkını da kısıtlayan bu geri ödeme sorununun bir an önce çözüme kavuşturulması için SGK’dan revizyon bekliyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5141 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim