• BIST 9966.91
  • Altın 3029.894
  • Dolar 35.3505
  • Euro 36.5034
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 8 °C
  • Antalya 8 °C
  • İzmir 15 °C

Radyasyonlu sushi paniği

Radyasyonlu sushi paniği
Radyasyon sızıntısı, birçok malzemesi Japonya'dan ithal edilen sushi gibi Japon yemekleriyle ilgili endişeye yol açtı.

Bugüne kadar Japonya'dan ithalatla övünen restoranlar ise artık "Biz malzemeleri aslında Avrupa'dan ithal ediyoruz" diyor.

Japonya'da meydana gelen deprem ve tsunami felaketi sonrası patlama yaşanan nükleer reaktörlerden sızan radyasyon tehdidinin bir ucu da Türkiye'ye uzandı. Özellikle yüksek gelir grubunun favori yiyeceklerinden olan sushi ile Japon mutfağında kullanılan ana malzemelerin bir çoğunun Japonya'dan ithal edilmesi endişe yarattı. Bölgedeki pek çok ülke radyasyon sızıntısı nedeniyle Japonya'dan yapılan ithalata karşı önlem almaya hazırlanırken Türkiye'de ise karmaşa yaşanıyor. Özellikle daha önce ürünlerini Japonya'dan ithal etmekle övünen firmalar ağız değiştirip "Ürünlerimiz Avrupa'dan ithal ediliyor" tezine sarılıyor. Firmaların kendilerini bu şekilde savunmasına karşı ise tüketicinin vereceği tepki merak konusu.

FİYAT ARTIŞI ÜLTİMATOMU

Soya sosu firması Kikkoman'ın Türkiye Bölge Müdürü Junichi Sawano satış yaptıkları Türk firmalara, "Türkiye'ye gelen ürünlerin Avrupa'dan ithal edildiğini anlatın' uyarısı geçti. Kikkoman Marka Müdürü Nazlı Bahçeyaka, Türkiye'nin Japon mutfağına ait pek çok ürünü Avrupa'dan ithal ettiğini buna rağmen bazı ürünlerin ise Japonya'dan geldiğini söyledi. Asıl etkinin fiyatlarda yaşanacağının altını çizen Bahçeyaka, "Firma, pek çok fabrikası Japonya'da hasar gördüğü için nisandan itibaren fiyat artışları olacağına dair bize bir ültimatom verdi" dedi.

Radyasyon testleri başladı

Japonya'da meydana gelen deprem ve tsunami felaketine bir de nükleer reaktör patlamalarının yarattığı radyasyon sızıntısı eklenince, dünyayı radyasyonlu gıdalar paniği sardı. Singapur, Endonezya ve Tayland, Japonya'dan ithal edilen gıda ürünlerine radyasyon testi yapmaya hazırlanıyor. Tayland Gıda ve İlaç İdaresi Genel Sekreteri Pipat Yingsarii, önceliği taze gıdalara vereceklerini belirtti. Pipat, yetkililerin tüm gıda ürünlerine test yapmaya hazır olduğunu da bildirdi. Singapur Tarım - Gıda ve Veterinerlik Dairesi ise, Japonya'dan ithal edilen gıdaları kontrolden geçireceklerini belirterek, "Yakın zamanda ithal edilen gıda ürünlerine öncelik vereceğiz" dedi. Singapur, Japonya'dan en çok gıda mamülleri ithal eden ülkeler arasında yer alıyor. Balık, et, sebze ve meyve gibi gıdalar direk Japonya'dan getiriliyor.

Koza Gıda İthalat Müdürü Gökhan Şener
Fiyat artışları kapıda
Japon mutfağının ünlü yiyeceği sushinin yapımında ve sunumunda kullanılan soslar ile yosun, soya filizi gibi ürünlerde fiyat artışlarının olacağını belirten Koza Gıda İthalat Müdürü Gökhan Şener ise, radyasyon tehlikesinin Türkiye için şu an bir tehlike yaratmadığını, sızıntı büyüdüğü takdirde ithalatla ilgili prosedürlerde değişiklik yaşanabileceğini söyledi.

Mori Restoranı Müdürü Hakan Boyacı
İthalat Çin'e kayar
Sushi restoranı Mori'nin Müdürü Hakan Boyacı ise, sızıntı riski büyüdüğü takdirde Japonya'dan yapılan ithalatın yüzde 90'ının Çin'e kayacağını söyledi. Halihazırda Çin'den de sushi malzemeleri ithal edildiğini belirten Boyacı, Çin'in Japonya'ya alternatif tek pazar olduğunu söyledi. Boyacı, tüketici tarafında ise henüz olumsuz bir durum yaşanmadığını, hiç ithalat yapılmasa bile en az 15-20 günlük ürün stoku olduğunu söyledi.

Pınar Çelik

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2887 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim