• BIST 9910.61
  • Altın 3062.553
  • Dolar 35.4023
  • Euro 36.2886
  • Ankara -2 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 8 °C
  • İzmir 13 °C

'Puan' için sağlam dişi bile çekmişler

'Puan' için sağlam dişi bile çekmişler
Diş sağlığı merkezlerinde, daha fazla katkı payı için kurtarılabilecek dişlerin de çekildiği belirlendi. Bakan Akdağ, puan sisteminin acilen değiştirilmesini istedi

Diş sağlığı merkezlerinde, daha fazla katkı payı için kurtarılabilecek dişlerin de çekildiği belirlendi. Bakan Akdağ, puan sisteminin acilen değiştirilmesini istedi.

Sağlık Bakanlığı'na bağlı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri'nde, döner sermayeden daha fazla katkı payı alınabilmesi için sağlam dişlerin de çekildiği ortaya çıktı. Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri'nde, 2009 verilerine göre, 6 milyon 8 bin 220 diş çekimi yapıldı. Kanal tedavisi ise sadece 524 bin 207'de kaldı. Yine aynı yılda, 3 milyon 291 bin 807 protez tedavisi, 4 milyon 94 bin dolgu işlemi yapıldı. 2010'un ilk 6 ayında ise diş çekiminde geçen yıla oranla yüzde 10'luk artış gözlendi. Bakanlık uzmanları da, diş çekiminin beraberinde puanı yüksek olan protez ve köprü tedavisini getirdiğini, bu nedenle tercih edildiğini saptadı.

'VATANDAŞIN AĞZINDA KALSIN'
Türkiye genelinde diş tedavilerinin yüzde 57'sinin diş çekimi, yüzde 43'ünün kanal tedavisi ile sonuçlandığını gören Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise, derhal performans puan sisteminin değiştirilmesini istedi. "Vatandaşın dişi ağzında kalsın" talimatını veren Akdağ, yeni performans sisteminde kanal tedavisi puanını hekim için daha cazip hale getirdi. Buna göre; diş çekimi, protez ve köprünün toplam puanı 240 olarak belirlenirken, kanal tedavisi ve dolgunun puanı 270'e çıkarıldı. Uygulama için Maliye Bakanlığı'nın onayı bekleniyor.

'Sistem teşvik ediyor'
Türk Dişhekimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Murat Akkaya, performans sisteminin hekimlerin daha çok çalışmasını teşvik eden bir sistem olduğunu ancak bunun hizmet kalitesini artıracağı anlamına gelmediğini söyledi. Sistemin, istenen puanların alınabilmesi için hekimlerin daha hızlı çalışmasını teşvik ettiğini belirten Akkaya, "Böyle durumlarda da yapılan işlem kalitesinde sıkıntı ortaya çıkıyor. Puanlama, diş hekimlerini aynı sürede daha fazla işlem yapacağı kalemlere itiyor. Diş çekimine göre kanal tedavisi uzun zaman alan bir işlem. Bu yüzden hekimler kısa işlemi tercih ediyor" dedi. Ankara Dişhekimleri Odası Başkanı Doç. Dr. Melih Baykara da, 6 yıl önce uygulamaya konulan puanlama sistemiyle birlikte hasta sayısının arttığını ifade etti. Baykara, puanı yüksek işlemlerin tercih edilmesinin doğal bir sonuç olduğunu söyledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3715 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim