• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 13 °C

Psikiyatri Uzmanı: “Sıcaklıklar Stresi Arttırıyor”

Psikiyatri Uzmanı: “Sıcaklıklar Stresi Arttırıyor”
Özel Ümit Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Sıdıka Oksay, sıcak havaların stresi arttırdığına değinirken, hassasiyeti olan vatandaşların belirli saatlerde...

Özel Ümit Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Sıdıka Oksay, sıcak havaların stresi arttırdığına değinirken, hassasiyeti olan vatandaşların belirli saatlerde dışarı çıkmaları gerektiği konusunda öneride bulundu.

Dr. Oksay, sıcak havaların insanların ruh hali üzerinde oluşturulduğu etki hakkında konuştu. Sıcak havalarda kişinin adaptasyon güçlüğü çektiğine değinen Dr. Sıdıka Oksay, sıcaklığın aynı zamanda stresi de arttırdığına değindi. Stresle birlikte kişide, çarpıntı, huzursuzluk, zihinde bulanıklık gibi durumların yaşanabileceğine dikkat çeken Dr. Oksay, sıcak havalara karşı korunmayı önerdi. Önlem olarak gün ortasında dışarı çıkmamak, sıcağa maruz kalındığında ise soğuk duş alınması gerektiğini öneren Dr. Oksay, vücut ısısını düşürmenin önemli olduğunu belirtti.

"Sıcaklıklar stresi arttıran etkendir"

Sıcaklığın kişinin stresini arttırdığına değinen Psikiyatri Uzmanı Dr. Sıdıka Oksay, "İnsan vücudunun adapte olmakta zorlandığı her şey stres faktörüdür. Kişinin adaptasyonda güçlük çektiği sıcaklıklar da yine stresi arttıran etkendir. Bedensel ve ruhsal stres arttıran durumda da vücutta stres hormonları daha fazla salgılanır. Bunun sonucu olarak da çarpıntı, huzursuzluk, daha kolay sinirlenme, zihinde bulanıklık, moral bozukluğu, kendini kötü hissetme gibi şeyler yaşanabilir. Stres hormonlarını arttırarak hava sıcaklığı çarpıntıyı arttırdığı, panik atağa benzer belirtiler oluşturduğu gibi fiziksel anlamda sıcak çarpması durumları da panik atağa benzeyen soğuk terleme gibi belirtilere yol açabilir" dedi.

"Toplum olarak sıcaklarla başa çıkmakta zorlanıyoruz"

Sıcağa karşı alınabilecek önlemler hakkında da konuşan Psikiyatri Uzmanı Dr. Oksay şöyle devam etti:

"Özellikle bu durumlarda sıcakla başa çıkabilmek için daha etkin önlemler almak, gün ortasında dışarı çıkmamak, yoğun sıcağa maruz kalmamak, sıcağa maruz kaldığımızda soğuk bir duş alarak ya da serin bir yere sığınarak vücut ısımızı düşürebilmek için vücudumuza zaman tanımalıyız. Yudum yudum soğuk su içmek anlamlı olabilir. Özellikle psikiyatrik hastalığı olan ve ilaç kullanan, bazı tansiyon ilaçlarını kullananlar, daha ileri yaşlardaki insanlar gibi özel gruplar vücutlarındaki ısıyı ayarlamakta güçlük çekecekleri için ısının olumsuz etkilerine daha fazla maruz kalabilirler. Toplum olarak sıcaklarla başa çıkmakta zorlanıyoruz. Bu uyumakta ve fiziksel sıkıntıya da yol açıyor. Bunlar da daha modumuzun, moralimizin düşük olması ve daha çok sinirlenme gibi şeylere yol açabiliyor. O yüzden sıcak havalarda serin ve sakin kalmaya daha çok dikkat etmemiz gerek. Güneş ışınlarının daha dik geldiği zamanlar daha sıcak olan zamanlar. Sabah onu daha da genişletmeliyiz, genelde saat 12.00 ila 16.00 arası derler ama bu sıcakları düşündüğümüzde dışarı çıkılacak, yapılacak işiniz varsa akşam saat 19.00'dan sonra ya da sabah saat 10.00'dan önce halletmeye çalışın derim. Çünkü bizim alışkanlıklarımıza göre ekstra yoğun sıcaklık yaşıyoruz."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 428 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim