• BIST 9626.56
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.213
  • Euro 36.6812
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 14 °C

PSA, kanser teşhisinde güvenilir mi?

PSA, kanser teşhisinde güvenilir mi?
Amerika’daki çalışmalara göre PSA testi, gereksiz biyopsi, ameliyat ve radyasyon tedavilerine neden oluyor. Biyokimya uzmanlarına göre ise doğru yorumlanan PSA, prostat kanserinde önemil bir erken tanı yöntemi.

Prostat Spesifik Antijen testi PSA'nın, prostat bezinin hücreleri tarafından üretilen ve bir pıhtı halinde çıkan meninin sıvılaşmasını sağlayan bir protein molekülü olduğunu belirten Klinik Biyokimya Uzmanı Doç. Dr. Nezih Hekim, bu proteinin kanda artışının, prostat bezindeki bir sorunun göstergesi olarak yorumlandığını söyledi. Ancak Doç. Hekim’e göre, PSA testinde şüpheli sonuçların elde edilmesi her zaman prostat kanseri anlamına gelmiyor. Prostat bezinin iyi huylu büyümesi, enfeksiyon gibi diğer hastalıklar da PSA düzeyini artırıyor.

Doç. Hekim, “Prostat kanseri şüphesi, rektal muayenede prostat bezinde nodül veya sertlik hissedilmesi ve/veya PSA düzeyinde yükseklik ile ortaya çıkabilir. Anormal rektal muayene bulguları ve/veya PSA yüksekliği var ise bunun iyi huylu bir büyüme veya prostat kanserinden kaynaklandığını belirlemek üzere kişiye prostat biyopsisi önerilir” diyor.

Dünyada PSA testi ile ilgili tartışmalar olduğunu belirten Doç. Hekim, o tartışmaları şöyle özetliyor: “Amerika Birleşik Devletleri’nde Koruyucu Hizmetler Görev Gücü, PSA testi yüksek çıkan her hastanın prostat kanseri olmadığını, bu teste dayanarak birçok hastaya gereksiz yere biyopsi yapılabileceğini ileri sürüyor. Prostat kanseri saptanan birçok hastaya dokunulmasa dahi hiçbir şey olmayacak iken, gerekmeyecek şekilde radikal prostatektomi gibi cerrahi girişimler yapıldığında idrar tutamama ve cinsel bozukluklar gibi ortaya yeni sağlık problemlerinin çıktığı belirtiliyor.”

"ÖNEMLİ OLAN ÜROLOĞUN DEĞERLENDİRMESİ"

Doç. Dr. Nezih Hekim, ülkemizde üroloji uzmanlarının sadece total PSA bulgularına göre hareket etmediğine; rektal muayene, gerekirse ultrasonografi ile lezyonu kontrol ettiğine dikkat çekiyor. Doç. Hekim, ürologların, PSA yüksek bile olsa bu sonucun bir prostat iltihabına ya da selim bir prostat büyümesine bağlı olabileceğini hesap ederek, gerçekten biyopsi gerekiyorsa ancak o zaman biyopsi kararı aldıklarını belirtiyor.

“Kanda PSA düzeyi sadece prostat kanserinde artmıyor, bu bir gerçek. Ancak şu anda prostat kanseri için erken haber veren tek laboratuvar testi, PSA” diyen Doç. Dr. Nezih Hekim, tümörün rektal muayenede ele gelinceye kadar büyümesini beklemek yerine, PSA testini yaptırmanın ve üroloji uzmanları ile birlikte hareket etmenin önemli olduğunu söylüyor.



Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3409 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim