• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 12 °C

Protez Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Protez Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Protez tedavisinin, dünyada ve ülkemizde uygulamaları her geçen gün artış göstermektedir.

Protez tedavisinin en uygulanabilir olduğu bölgeler ise diz ve kalça bölgeleridir. En başarılı sonuçlar bu bölgelerden alınmaktadır.

Kalça ve diz protezinin ömrü ortalama 15 – 20 yıl sürmekte ve hasta bu süreçte rahat etmektedir.  Diz ve kalça protezlerinin yanı sıra omuz, dirsek, el parmakları, el ve ayak bileklerinde de protez tedavisi uygulamaları gelişmektedir.

Kalça Protezi

Kalça protezi, kalçada kireçlenme gibi rahatsızlıklara bağlı olarak kişinin artan ve tahammül edemediği ağrılarına çözüm olarak uygulanan tedavidir.

Kalça protezi kimlere uygulanabilir?

Kalça protezi uygulamalarında başarılı olunabilmesi için doğru hasta seçiminde bulunulmalıdır.

Kalça protezi, kalça çıkığı ya da damarlanma bozukluğu gibi sebeplerle kalça eklemi ileri derecede hasar görmüş olan kişilere uygulanır. Kalça protezi uygulanacak olan hastanın 60 yaş üzerinde olması tercih edilmektedir. Günlük yaşam aktivitelerini yerine getiremeyen ve dayanılamayacak kadar ağrıları olan hastalar için ideal bir tedavidir. Öncesinde ilaç ve fizik tedavi seçeneklerine baş vurulur. Ancak bu tedaviler kişinin ağrılarını geçirmiyorsa kalça protezi ameliyatı en etkili ve kesin çözüm olarak karşımıza çıkar. Kalça protezi ameliyatından sonra kişinin ağrıları geçer ve yapamaz hale geldiği birçok aktiviteyi yeniden ağrısız bir şekilde yapabilmeye başlar. Elbette kalça eklemini eskiye oranla daha fazla korumalı ve beklentilerini belli ölçülerde tutmalıdır.

Diz Protezi

Diz eklemi, vücudun ağırlığını taşıyan ve hasar görmeye en açık eklemlerden biridir.  Diz protezinin uygulanma maçı, ağrısız ve hareketli bir ekleme sahip olmaktır. Böylece günlük yaşam kalitesi en üst seviyelere çıkartılmış olur.  Diz ekleminde çeşitli nedenlerle dejenerasyon oluşabilmektedir.

İlk olarak protez dışı tedavi seçenekleri ele alınır. Bunlar medikal tedavi ve fizik tedavi olmaktadır. Ancak kişinin ağrıları artık ağrı kesiciler ile kontrol altına alınamıyor, fizik tedavi yetersiz geliyorsa diz protezi ameliyatı düşünülmelidir. Diz protezi ameliyatı çimentolu ve çimentosuz olmak üzere iki şekilde uygulanabilmektedir. Genel anestezi altında uygulanan, ortalama olarak 1,5 saat civarında süren bir operasyon olarak karşımıza çıkmaktadır.

Omuz Yırtığı

Omuz yırtığı özellikle spor kazaları, travmalar ve ağır kaldırma gibi sebeplere bağlı olarak meydana gelmektedir. Omuz yırtığına hemen müdahale edilmesi gerekmektedir. Acilen tedavi edilmediği takdirde sorun kalıcı hale gelebilmektedir. Çeşitli nedenlerden kaynaklanan omuz problemlerinde son çözüm olarak omuz protezi görülmektedir.

Omuz protezi ameliyatı sonrasında ayrıca tedaviyi desteklemek amacı ile rehabilitasyon sürecine de hemen başlanmalıdır.

Op. Dr. Birol Basiç

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4057 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim