• BIST 9360.41
  • Altın 2907.517
  • Dolar 34.564
  • Euro 36.6366
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 11 °C

Protein ve tuz ağırlıklı beslenmek 'gıda koması'na neden olabilir

Protein ve tuz ağırlıklı beslenmek 'gıda koması'na neden olabilir
Öğleden sonra kendinizi yorgun hissediyor, iş yerinizdeki masanıza başınızı koyup uyumak mı istiyorsunuz? Yeni yapılan bir araştırmaya göre bunun bir nedeni de yedikleriniz olabilir. Uzmanlar protein ağırlıklı ve tuzlu yemeklerle atıştırmalıkların 'gıda k


Öğleden sonra saat 14.30 sıralarında bir çöküş yaşıyorsunuz. Kendinizi halsiz, yorgun ve isteksiz hissediyorsunuz. Bunun nedenini araştıran bilim insanları suçluları saptadı: Protein ve tuz. ABD'deki Scripps Araştırma Enstitüsü'nden bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre vücut bu besinlerin bağırsak emilimini en üst düzeye çıkarmak için diğer fonksiyonları kapatıyor. Yani beyin bu göreve odaklandığı sürece bizi uykulu hale getiriyor. Bilim insanları bu ikisini ne kadar çok tüketirseniz o kadar uzun süre 'yemek koması'na gireceğinizi belirtti. Bu arada atıştırmalıklar, smoothieler, salatalar ve sandviçlerde bile protein olduğunun unutulmaması gerektiği kaydedildi.

Araştırmanın başındaki isim Dr William Ja "Farklı gıdalar, memeli fizyolojisinde farklı roller oynar ancak uykuyla yemenin etkileri üzerine çok az araştırma yapılmış" dedi. Araştırmada meyve sineklerini kullandıklarını belirten Ja, uyku metabolizması iyi bilinen sinekleri hem yemekten önce hem de yemekten sonra takip ettiklerini söyledi. Araştırmada yemekten sonra sineklerin kısa bir uyku moduna girdikleri tespit edildi. Ayrıca daha fazla yiyen sinekler, daha uzun süre uyudu. Bilim insanları, proteinin gıda komasına katkıda bulunduğunu; tuz ve proteinin uyumayı teşvik ettiğini belirledi. Bu gıda komasının 20-40 dakika arasında sürdüğünü kaydeden Ja "Bu çalışmanın ardından şimdi gıda ile uyku arasındaki doğrudan ilişkiyi ciddi bir şekilde incelemeye başlayabiliriz" dedi.


Kaynak: Karar Gazetesi

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 6396 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim