• BIST 9475.44
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

Protein diyeti zararlı

Protein diyeti zararlı
Kurban Bayramı'nı ve bol bol et yenen günleri geride bıraktık. Protein ağırlıklı diyetlerin kemikler ve böbrek sağlığı için tehlikeli olduğunu belirten uzmanlar uyarıyor: Kolesterolünüz yükselebilir!

Son dönemlerde popüler olan bazı diyetler, protein ağırlıklı beslenmeyi öneriyor ama beslenme uzmanları "Fazla proteinli diyet, kemiklere ve böbreklere zarar verir" diye özellikle uyarıyor. Kurban Bayramı'nda bol bol protein tüketildiğini hatırlatan Beslenme Uzmanı Banu Kazanç; sağlıklı kilo vermek için yapılması gerekenleri anlattı.

KEMİKLER İÇİN RİSKLİ
Daha fazla protein içeren diyetler daha hızlı kilo verdirir mi?

Yüksek proteinli diyetler ile vücut kilo vermeye daha iyi cevap verir. Ancak; proteini yüksek diyetleri çok uzun süreli uygulamak, sağlık sorunlarına neden olabilir. Proteinli diyetler aynı zamanda yüksek kolesterol içerir ve kalp ve damar hastalıkları riskini artırır. Fazla protein almak; kalsiyumun idrar yoluyla vücuttan atılmasına neden olduğu için de uzun dönemde kemikler için risk oluşturur, böbreklere zarar verir.
Diyet yaparken light ürünleri öneriyor musunuz?
"İlle de az yağlı süt için" demiyorum. Çünkü süt yağlarındaki kolesterol oranı, sanıldığı gibi çok yüksek değil. Peynirde ise tercihim daha az yağlı ve tuzlu olan taze kaşar, lor veya dil peynirinden yana oluyor. Yoğurt olarak da probiyotikli ürünleri öneriyorum.

TAKINTIYA DÖNÜŞMESİN
Sağlıklı beslenme konusunda o kadar çok yayın yapılıyor ki; bazıları bunu takıntı haline getirdi. Böyle kişilerle siz de sık sık karşılaşıyor musunuz?

'Orthoreksia'; son yıllarda sıkça rastlanan ve kısaca 'sağlıklı yemek yeme takıntısı' şeklinde tanımlanan bir yeme bozukluğudur. Yemeğin lezzetinden çok sağlıklı olduğunu düşünmek, gıda katkı maddesi içeren tüm yiyeceklerden uzak durmak, organik marketlerin müdavimi olmak; en belirgin özellikleridir. Bu insanlar; doğal ürünleri araştırmak, hormonsuz yiyecekleri bulmak için tüm vakitlerini harcarlar. Zararlı olduğu düşünülen bir şey yedikleri zaman da suçluluk hissederler.

Bu zararlı gıda tüketmeme takıntısına karşı ne yapılabilir?

Takıntılı kişilere "Lütfen yiyeceklere ilaç muamelesi yapmayın!" diyorum. İşin sağlık boyutu çok önemli ama yemek de beş duyunuza birden hitap etmeli. Tadı, kokusu, sunumu göz zevkimizi okşamalı. Yemek keyif haline getirilmeli. Şık tabaklar, örtüler, çiçekler sofraya eşlik etmeli. Yemek yerken güzel konular konuşulmalı ve yemeğe odaklanılmalı.


 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8869 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 3 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim