• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 13 °C

Prostat rahatsızlığının hayatınıza hükmetmesine izin vermeyin

Prostat rahatsızlığının hayatınıza hükmetmesine izin vermeyin
Selim Prostat Büyümesi (SPB), 50 yaşından büyük erkeklerde alt idrar yollarında rahatsız edici belirtilere sebep oluyor.

Genellikle ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan SPB hastalığı, sağlıklı prostat bezinin büyümesi ile meydana geliyor. Büyüyen prostatın, mesane çıkışında idrar yoluna baskı yapması nedeniyle ortaya çıkan belirtiler, idrar öncesi, esnası ya da sonrasında kendini gösterebiliyor. Sık idrar yapma ihtiyacı gibi hafif belirtilerle seyreden iyi huylu prostat büyümesi için ilaç ya da cerrahi müdahale yoluyla tedavi gerekmezken, alt idrar yolu semptomları şeklinde seyreden prostat vakalarında ise yaşam kalitesini etkileyen sonuçlar ortaya çıktığı için tedavi gerekebiliyor.

SPB tanısı konulan hastalarda belirtiler, prostatın boyutu, hastanın tıbbi özgeçmişi, kişisel tercih ve değerleri göz önüne alınarak ilaç tedavisinde izlenecek yol belirleniyor. İlaç tedavisi uygulanmasına rağmen belirtiler kötüye gittiğinde ise böbrek yetmezliği, böbreklerde genişleme, idrar yapamama, tekrarlayan idrar yolları enfeksiyonu, idrarda tekrarlayan kanama gibi durumlar ortaya çıkıyor. Böyle durumlarda, SPB belirtilerini dindirmek ve idrar akımını artırmak amacıyla prostatın büyüyen kısmının çıkarılacağı cerrahi müdahale öneriliyor.

Ürolog Doç. Dr. Murat Binbay, selim prostat büyümesinin her erkekte yaşlanma sonucu ortaya çıkan hormon değişiklikleri nedeniyle belli ölçülerde oluştuğuna değinerek "Erkeklerin çoğu, selim prostat büyümesi prostat hastalığını hiç kimseyle konuşmamayı ve doktora gitmemeyi tercih ediyor. Oysa bu yaşam kalitelerinin düşmesine yol açıyor. Tedavisi oldukça kolay hastalıklar arasında yer alan selim prostat büyümesini ileri evrelere varmadan kontrol altına almanız mümkün" şeklinde konuştu. Binbay, tedavi edilmeyen selim prostat büyümesinin, hastaların sosyal yaşantısını olumsuz etkilediğine dikkat çekerek, "Ani sıkışma hissi ve çok sık idrar yapma ihtiyacı gibi belirtiler bazı hastaları çok rahatsız ettiği için sosyal aktivitelerden uzaklaşıyor. Ayrıca gece idrar yapmak için sık uyandıkları ve yeterince uyuyamadıkları için enerji seviyeleri düşüyor ve günlük aktivitelerini yapmakta zorlanıyorlar. Böyle durumlarda hastalara sosyal hayattan uzaklaşmak yerine belirtilerin üstesinden gelmelerine yardımcı olacak ürologlardan profesyonel destek almalarını öneriyoruz" dedi.

Selim prostat büyümesi belirtileri kişisel ilişkileri ve cinsel yaşamı da olumsuz etkileyebiliyor. İdrar kaçırma ve ani sıkışmalar cinsel ilişkide sorunlara yol açabiliyor. Böyle durumlarda erkeklerin, ürologlarına bu şikayetlerini de anlatarak, selim prostat büyümesi ile yaşamalarını kolaylaştıracak, hastalığın belirtilerini gidererek, sağlıklı bir cinsel hayata kavuşmalarını sağlayacak çözümler için destek almaları gerekiyor.

Üroloğunuza tedavi sürecinde sorabileceğiniz sorular

- Testlerimin sonuçları neler ve ne anlama geliyor?
- Tedavi görmediğim takdirde ilerleyen aylar veya yıllarda neler olacak?
- Bana neden bu tedaviyi önerdiniz?
- Bu tedaviden ne fayda görebilirim?
- Rahatsızlığımı tedavi edecek mi?
- Bu tedaviye ne kadar ihtiyacım olacak?

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6062 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim