• BIST 9672.75
  • Altın 2962.961
  • Dolar 35.2472
  • Euro 36.7735
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 9 °C

"Prostat Kanseri Farkındalık Ayı" nedeniyle Kızılay Metro İstasyonu'nda etkinlik yapıldı

"Prostat Kanseri Farkındalık Ayı" nedeniyle Kızılay Metro İstasyonu'nda etkinlik yapıldı
Ankara İl Sağlık Müdürlüğünce, "Prostat Kanseri Farkındalık Ayı" kapsamında Kızılay Metro İstasyonu'nda prostat kanseri farkındalığına yönelik etkinlik düzenlendi.

Metro istasyonunun Yüksel Caddesi girişinde gerçekleştirilen etkinlikte stant kurularak, broşürlerle çeşitli hediyeler dağıtıldı. Broşürlerle hastalık ve tedavi yöntemleri hakkında bilgilendirme yapıldı.

Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Üroloji Kliniği Eğitim ve İdari Sorumlusu Prof. Dr. Halil Başar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, prostat kanserinin tüm dünyada özellikle 50-70 yaş grubu erkeklerde sıklıkla ortaya çıkan bir kanser türü olduğunu söyledi.

Bu yaş grubundaki her 8 erkekten birinde prostat kanseri olasılığının mevcut olduğuna dikkati çeken Başar, yakalanma olasılığı bu kadar yüksek bir kanser türünde farkındalığın oluşması gereksinimi duyduklarını dile getirdi.

- "Tedavi edilebilir kanserlerin en başında geliyor"

Türkiye'de yılda 30-35 bin civarında erkekten prostat kanseri tanısı alındığını belirten Başar, şöyle devam etti:

"Bunların da ancak 5 bin ya da 6 bin kadarının doktora ulaştığının farkındayız. Bu demektir ki yılda prostat kanseri olan erkeklerin neredeyse 5'te, 6'da biri ancak doktora ulaşabiliyor. Halbuki prostat kanseri tedavi edilebilir kanserlerin en başında geliyor. Erkekleri bu derece etkileyen, özellikle 50-70 yaş grubu erkekleri etkileyen bir hastalıkta farkındalık oluşturmayı ve zamanında bu hastalığın tanı almasını sağlamayı hekim olarak bir vicdani görev olarak da addettik."

- "Erken tanı önemli"

Söz konusu kanser türünde erken tanının önemine işaret eden Başar, şu ifadeleri kullandı:

"Prostat kanseri erken tanı konulduğunda yüzde 90-95'in üzerinde radikal tedaviye ulaştırılabilir. Kür sağlanabilir bir kanser türü ve tedavi seçeneklerimiz oldukça fazla. Bunu hekim hastasıyla konuşarak karar veriyorlar. Çünkü tedavi seçimi biraz hastaya da bağlı bir iş. Radikal prostatektomi ameliyatından ışın tedavisine, fokal tedavilere, hormon tedavisine ve hatta ileride lutesyum tedavilerine kadar çok çeşitli tedavi seçeneklerimiz var."

Prof. Dr. Başar, "Bugün kendinize bir iyilik yapın. PSA'nıza baktırın." çağrısında bulundu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 634 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim