• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Prof. Dr. Tahsin Dalgıç Ve Ekibi Türkiye’de Bir İlke İmza Attı

Prof. Dr. Tahsin Dalgıç Ve Ekibi Türkiye’de Bir İlke İmza Attı
Atılım Üniversitesi Öğretim Üyesi Gastroenteroloji Cerrahisi-Cerrahi Onkoloji ve Genel Cerrahi Uzmanı Prof.

Atılım Üniversitesi Öğretim Üyesi Gastroenteroloji Cerrahisi-Cerrahi Onkoloji ve Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Tahsin Dalgıç ve ekibi tarafından uygulanan Peroral Endoskopik Miyotomi (POEM) ve D-POEM işlemi ile hem Akalazya hastalığı hem de yemek borusunda divertikül olan hasta sağlığına kavuştu.

Yutma güçlüğü olarak bilinen Akalazya hastalığı ve özofagusta divertikül (yemek borusu iç yüzeyinde oluşan genişleme) hastalığına sahip olan hasta, Prof. Dr. Dalgıç ve ekibi tarafından POEM ve D-POEM tekniği uygulanarak sağlığına kavuştu. Gastroenteroloji Cerrahisi-Cerrahi Onkoloji ve Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Tahsin Dalgıç ve ekibi, böylelikle Türkiye'de sindirim sistemi cerrahisi alanında bir ilke imza attı. Niğde'den Ankara'ya tedavi için gelen hasta, dört yıldır mücadele ettiği Akalazya ve divertikül hastalığından kurtuldu.

"Akalazya'nın en önemli bulgusu yutma güçlüğüdür"

Akalazya hastalığının bir motilite bozukluğu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Dalgıç, "Dört tane ana bulgusu vardır ama en önemli bulgusu yutma güçlüğüdür. Hasta katı gıdaları, bazen su gibi sıvı gıdaları dahi yutamaz. İkincisi, yiyemediği için kilo kaybı yaşar. Üçüncüsü takılma anlarında ağrı olabilir. Dördüncü bulgu olarak da yediklerinin ağza gelmesini söyleyebiliriz. İki önemli sorundan kaynaklanmakta. Yemek borusunun yediğimiz lokmaları mideye itme özelliği var. Bu özelliğini kaybediyor. İkincisi de yemek borusu ile mide arasında bir kapak var. O kapak açılmadığı için bütün yemekler yemek borusunda takılıyor ve birikiyor" ifadelerini kullandı.

"POEM tedavisi şu anda ilk sıraya yerleşmiş durumda"

Dalgıç, Akalazya hastalığının tedavisinde POEM işleminin son zamanlarda dünyada yaygın olarak kullanıldığını ifade ederek, "Akalazya hastalığında eskiden tedavi olarak açık ameliyat yapıyorduk. Sonra kapalı, yani laparoskopik metotlar çıktı ve en son ve yeni tedavi metodu POEM ise sadece endoskopiyle yapılıyor. Aslında bu da bir ameliyat ama değil diye de ifade edebiliyoruz. Çünkü dışarıda kesi olmuyor. Yine genel anestezi ile yapılan bir teknik ancak organ kaybı yok, kesi yok ve hastada ağrı ve acı hissi yok. Aynı zamanda etkinliği de diğer tedavi metotlarından çok daha yüksek. POEM tedavisi şu anda ilk sıraya yerleşmiş durumda" dedi.

"D-POEM ve POEM teknikleri ileri girişimsel endoskopik ve endoskopik cerrahi tekniklerdir"

Divertikül tedavisi için geçmişte uygulanan açık ameliyatlar sırasında yemek borusunun genişleyen kısmının kesildiğini dile getiren Dalgıç, "Bazı büyük divertiküllerde bunu yapmak zorunda kalabilirsiniz ama D-POEM dediğimiz teknikte; POEM'de uyguladığımız prensiplere benzer olarak yine ağızdan endoskopiyle göğüs kafesi açılmadan, yemek borusunun yan tarafından organ kesilmeden uygulanmakta ve endoskopi ile ağızdan uyguladığımız bir teknik. Divertiküllerde ve yemek borusunun üst kısmında yerleşen zenker divertikülünde artık hastanın göğsünü açmadan tedavi edebiliyorsunuz. Çok kısa yatışlarla da hastanızı bir an önce taburcu edip, iş ve sosyal hayatına döndürebiliyorsunuz ve son derece etkin tedaviler" ifadelerini kullandı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1228 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim