• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 6 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 10 °C

Prof. Dr. Süleymanoğlu: "Mevcut aşıların uygulama şekillerinin değiştirildi"

Prof. Dr. Süleymanoğlu: "Mevcut aşıların uygulama şekillerinin değiştirildi"
Aşılarla ilgili dünyada ve Türkiye'de değişikliklerin yaşandığını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Selami Süleymanoğlu, birçok hastalık için yeni aşıların geliştirildiğini ve mevcut aşıların uygulama şekillerinin değiştirildiğini sö

Aşılarla ilgili dünyada ve Türkiye'de değişikliklerin yaşandığını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Selami Süleymanoğlu, birçok hastalık için yeni aşıların geliştirildiğini ve mevcut aşıların uygulama şekillerinin değiştirildiğini söyledi.

Aşının korunabilir hastalıklara karşı çocuğun bağışıklık sistemini çalıştırarak, güvenilir ve etkin bir savunma sistemi oluşturduğunu söyleyen Emsey Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Selami Süleymanoğlu, Türkiye'de Mart 2019'daki aşı takviminde planlanan değişiklikleri söyledi.

'ZATÜRRE AŞISININ 6. AY DOZU ARTIK UYGULANMAYACAK'

Pnömokok, yani zatürre aşısının 2'nci ayından itibaren 4-6 ve 12 aylarında 4 doz olarak uygulandığını ancak yeni düzenlemeyle altıncı ay dozunun artık uygulanmayacağını ifade eden Prof. Dr. Süleymanoğlu, 'Bunun sebebi ise bu doz olmadan da yeterli bağışıklık ve korumanın sağlanabilmesidir' dedi.

Çocukluk çağı döküntülü hastalıklarından biri olan suçiçeğinden korunulmasının da önemli olduğuna dikkat çeken Süleymanoğlu, 'Tek doz olarak çocuğa 12 aylıkken uygulanan aşı yeni değişiklikle büyük çocuklarda yeterli koruma sağlamadığı için ilkokul birinci sınıfta ikinci doz olarak uygulanacaktır. İkinci doz su çiçeği  aşısı henüz resmi olarak uygulanmaya başlanmadı ama yakın zamanda uygulanması planlamaya alındı' diye konuştu.

'ULUSAL TAKVİMDE OLMAYAN, DÜNYADA KULLANILAN AŞILAR VAR'

Prof. Dr. Selami Süleymanoğlu, dünyada yaygın olarak kullanılan ancak Türkiye'de aşı takvimine girmeyen aşıların olduğunu söyledi. Bu aşıların 100'e yakın ülkenin ulusal aşı takviminde bulunduğunu ifade eden Süleymanoğlu, Türkiye'de yer almayan aşılar hakkında bilgiler verdi. Süleymanoğlu, 'Mevsimsel grip aşısı her yılın ağustos-eylül ayında o yıl için özel üretilen aşının 6 aydan büyük olan tüm çocuklara uygulanması önerilmektedir' dedi.

'ROTAVİRÜS AŞISI BÜTÜN ÇOCUKLARA UYGULANMALI'

Yıl boyunca görülen ishallerin önemli bir kısmının rotavirüse bağlı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Süleymanoğlu, 'Rotavirüs aşısı ile büyük oranda korunulabilmektedir. İki altı ay arasında iki veya üç doz olarak ağızdan uygulanır. Güvenilir ve etkili olduğundan bütün çocuklara uygulanması önerilmektedir' ifadelerini kullandı. 

'Menenjit ülkemizde  görülen nadir ama önemli bir sağlık problemidir' diyen Prof. Dr. Süleymanoğlu, 'Korunulması aşı ile mümkün olan bir hastalıktır. Bebeğin 2. ayından başlayarak ilk fırsatta uygulanabilir. Günümüzde diğer sık bakteriyel menenjit yapan etkenlere karşı yeterli etkinlikte aşı uygulandığı için eskiden üçüncü en sık menenjit yapan meningokoklar en sık sebep haline gelmiştir. İki tür aşı vardır,  ikisinin de yapılması önerilmektedir' değerlendirmesinde bulundu.

HPV AŞISI, CİNSEL HAYAT BAŞLAMADAN ÖNCE UYGULANMALI

Prof. Dr. Süleymanoğlu, kanser aşısı olarak bilinen, cinsel ilişki yoluyla geçen, rahim ağzı kanserine sebebiyet verebilen bir virüse karşı koruyan HPV aşısının da kadınlara cinsel hayatları başlamadan önce iki doz olarak uygulanmasını önerdi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 20781 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim