• BIST 9724.5
  • Altın 2968.283
  • Dolar 35.1895
  • Euro 36.7272
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 12 °C
  • İzmir 9 °C

Prof. Dr. Selçuk Özden: Evde doğum çok tehlikeli

Prof. Dr. Selçuk Özden: Evde doğum çok tehlikeli
Prof. Dr. Selçuk Özden, hipnozla doğumun alternatif yöntem gibi sunulmasının yanlış olduğunu belirterek, 'Hem anne hem de bebek için çok tehlikeli' dedi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Tıp Fakültesi Perinatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selçuk Özden, hipnozla doğumun alternatif yöntem gibi sunulmasının yanlış olduğunu belirterek, "Hipnoz, ağrısız doğum gibi algılanmamalı yani hipnozla ameliyat yapılmaz, cerrahi kesinin ağrısı giderilemez, böyle bir şey yok. Bunlar güncel tıp bilimine uygun değil" dedi.

"HEM ANNE HEM DE BEBEK İÇİN ÇOK TEHLİKELİ"

Özden yaptığı açıklamada, evde doğumun hem anne hem de bebek için çok tehlikeli olduğunu, kesinlikle yapılmaması gerektiğini söyledi.

Doğumun hastane ortamında yapılmasının en sağlıklı yöntem olduğunu vurgulayan Özden, "Sağlıklı doğum için kan desteği, yardımcı personel ve steril ortam lazım. Evde bu koşulları sağlamak kolay değil. Doğum sırasında hasta litrelerce kan kaybedip, şoka girebilir. Ölümüne kadar giden sonuca ulaşabilir. Bu tür vakalara ev koşullarında müdahale edebilmek, hastaneye yetiştirmek mümkün dahi olmaz" diye konuştu.

"EVDE DOĞUM ÖZENDİRİLMEMELİ"

Özden, anne ve bebek açısından hastane ortamında yapılmayan doğumun özendirilmemesi gerektiğine işaret etti.

"BEBEK VE ANNE ÖLÜMLERİ BİR ÜLKENİN GELİŞMİŞLİK SEVİYESİNİ GÖSTERİR"

"Bebek veya anne ölümleri bir ülkenin gelişmişlik seviyesini gösterir" diyen Özden, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Evde doğum insanlara özendirilirse ve önlenebilir nedenlere bağlı ölümler olursa bu, hepimizi üzer. Hipnoz, ağrısız doğum gibi algılanmamalı yani hipnozla ameliyat yapılmaz, cerrahi kesinin ağrısı giderilemez, böyle bir şey yok. Bunlar güncel tıp bilimine uygun değil. Bunu iddia edenler var ama ağrı kontrolünü anestezi uzmanları yapar. Bu nedenle hipnozla doğumun alternatif olarak sunulması doğru değil. Hastanın yanında refakatçinin olması, sağlık personelinin telkinde bulunması hastayı rahatlatır, ağrı hissini azaltır ve paniğini geçirir."

Özden, Türkiye'de anne ölümlerinin önlenmesi konusunda dünya standartlarının yakalandığını, ölümleri arttıracak yöntemlere yönelinmemesi gerektiği uyarısında bulundu.

"HİPNOZUN TIBBİ ALTYAPISI YOK"

SAÜ Tıp Fakültesi Anesteziyoloji Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Fuat Erdem de hipnozun tıbbi altyapısının bulunmadığını ve bu yöntemle doğuma olumlu bakmadığını dile getirdi.

Bazı ünlülerin evinde hipnozla doğum yaptığına işaret eden Erdem, "İnsanlar, ağrıdan çekiniyorlarsa pozitif tıbbın öngördüğü doğumları tercih etsin. Hipnoz yerine pozitif bilimin önem verdiği anesteziyi bölgesel veya genel şekilde uygulamanın daha doğru olduğuna inanıyorum. Doğum anı ağrılı bir süreç. Ağrısız doğum yöntemlerimiz var. Anestezistler, ağrısız doğum yaptırıyor" ifadesini kullandı.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7497 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim