• BIST 8663.88
  • Altın 3023.533
  • Dolar 34.3304
  • Euro 37.4521
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Prof. Dr. Olgaç: “Türkiye Akciğer Kanserinden Ölümde Dünyada 4. Sırada”

Prof. Dr. Olgaç: “Türkiye Akciğer Kanserinden Ölümde Dünyada 4. Sırada”
Akciğer kanseri olgularının yüzde 85'inin sigara tiryakilerinde görüldüğünü söyleyen Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof.

Akciğer kanseri olgularının yüzde 85'inin sigara tiryakilerinde görüldüğünü söyleyen Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Güven Olgaç, Türkiye'nin akciğer kanserinden ölümde dünyada 4. sırada olduğunu ifade etti.

VM Medical Park Samsun Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Güven Olgaç, akciğer kanseri hakkında açıklamalarda bulundu. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre akciğer kanserinin hem erkeklerde hem de kadınlarda kansere bağlı ölümlerin en yaygın sebebi olduğunu belirten Prof. Dr. Olgaç, "Türkiye, 2020 istatistiklerine göre akciğer kanseri görülme sıklığı açısından erkeklerde birinci, her iki cinste ise beşinci sıradadır. Ne yazık ki, akciğer kanserinden ölüm hızı sıralamasında Türkiye, dünya genelinde dördüncü sıradadır" dedi.

"Hava kirliliği riski artırabilir"

Akciğer kanserinin en büyük risk faktörü sigara tüketimi olduğunu ve olguların yüzde 85'inin sigara içicilerinde görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Olgaç, "Bunun yanı sıra, çevresel maruziyetler arasında radon, asbest, arsenik, berilyum ve uranyum gibi faktörler ile genetik yatkınlık da akciğer kanseri için risk oluşturur. Akciğer kanseri riski yaş, ailede akciğer kanseri veya başka bir kanser öyküsü, göğüs bölgesine radyasyon uygulaması, hava kirliliği ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi akciğer hastalıklarıyla da artar" diye konuştu.

"BT taraması yapılabilir"

Bilgisayarlı tomografi (BT) taramasının önemine dikkat çeken Olgaç, "Her dört kanser vefatının birinin akciğer kanserine bağlı olduğu belirtilmiştir ve hastalığın ileri evrelerinde tedavi seçeneklerinin sınırlı olması dikkate alındığında, hastalığın erken evrede teşhis edilmesi, uzun süreli sağ kalım için hayati önem taşımaktadır. Bu amaçla, düşük dozda radyasyon içeren BT taraması, en başarılı yöntem olarak kabul edilir ve bu tarama yönteminin yaygınlaştırılması, akciğer kanserine bağlı ölümlerin dünya genelinde azaltılması açısından son derece önemlidir. BT taramasına uygun olanlar, hâlihazırda sigara içen veya daha önce uzun süreli sigara içmiş 50 yaş ve üzeri kişilerdir" şeklinde konuştu.

Belirti ve teşhis yöntemlerinden de bahseden Göğüs Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Güven Olgaç, şunları söyledi:

"Akciğer kanserinin en yaygın belirtileri arasında sürekli veya kötüleşen öksürük, bazen kanlı balgam, göğüs veya sırt ağrısı, nefes darlığı, hırıltılı solunum ve anlamsız kilo kaybı bulunur. Bu belirtilerden herhangi birini veya birkaçını yaşıyorsanız, derhal bir sağlık kuruluşuna başvurmanız önemlidir. Akciğer kanserinin tedavi şekli, hastanın performans durumuna ve hastalığın evresine bağlı olarak değişir. Erken evrelerde kanserli akciğer dokusunun cerrahi olarak çıkarılması, uzun süreli sağ kalım sağlayan en etkili tedavi yöntemidir. İleri evrelerde ise kemoterapi, radyoterapi ve immünoterapi gibi tedavi yöntemleri bazen tek başına, çoğu kez de cerrahi tedaviye ek olarak uygulanır."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 733 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim